Έντυπη Έκδοση

«Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος»

«Η εικόνα της χώρας στην Ε.Ε. είναι πολύ κακή και η αφετηρία εξαιρετικά δυσμενής». Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, παραδέχεται ότι «έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας» και χαρακτηρίζει «δικαιολογημένη τη δυσπιστία τους, αφού αθετήθηκε ό,τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια».

* Αισιοδοξεί, πάντως, ότι «θα καταφέρουμε να πείσουμε την Ε.Ε., γιατί, διαφορετικά, τα ελλείμματα θα αυξηθούν και η κρίση θα γίνει οξύτερη».

* Υπογραμμίζει ότι «ήρθε η ώρα για συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου». Και υποστηρίζει πως αυτό θα επιτευχθεί «με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους. Κανείς δεν θα εξαιρεθεί, ούτε η Εκκλησία ούτε, βεβαίως, οι off shore εταιρείες».

* Στο 10% το έλλειμμα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Η πολιτική που είχατε σχεδιάσει είχε υπολογίσει αυτό το μέγεθος;

- Η οικονομική πολιτική που έχουμε σχεδιάσει στοχεύει στο να ξαναδώσει ζωή στην οικονομία, να την αναθερμάνει, έτσι ώστε να αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα, να κατανείμει δικαιότερα τον πλούτο και τα φορολογικά βάρη, έτσι ώστε να ανακουφιστούν τα μεσαία και φτωχά στρώματα. Είναι μια πολιτική απολύτως αναγκαία για την οικονομία και την κοινωνία μας, είτε έχουμε 8%, 10% ή 12% έλλειμμα. Διαφορετικά, η ύφεση θα βαθύνει και τα ελλείμματα θα αυξηθούν κι άλλο.

* Και το νοικοκύρεμα;

- Παράλληλα, φυσικά, θα ξεκινήσει και μια σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών.

* Η εκτίναξη του ελλείμματος και ο έλεγχος της Ε.Ε. θα σας υποχρεώσουν σε αναβολή της υλοποίησης των υπεσχημένων;

- Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους μας. Αιτία είναι η δικαιολογημένη δυσπιστία τους, καθώς αθετήθηκε συστηματικά ό,τι υποσχέθηκε το ελληνικό κράτος διά της επίσημης κυβέρνησής του, τα τελευταία χρόνια.

* Πώς θα αλλάξετε το κλίμα;

- Φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε με ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και σταδιακού ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς και με συνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν θα χρειαστεί να καταβάλουμε καμία προσπάθεια για να πείσουμε πως η συνταγή που μέχρι τώρα εφαρμόστηκε απέτυχε παταγωδώς. Στόχος μας είναι, όμως, να πείσουμε πως το σχέδιό μας είναι αφενός συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και αφετέρου απολύτως αναγκαίο για την ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, τα ελλείμματα θα αυξηθούν και η κρίση θα γίνει οξύτερη. Και αυτό δεν το θέλει καμία πλευρά.

* Αρα, ο δανεισμός της χώρας είναι προ των πυλών;

- Είμαστε μια χώρα με τεράστια ελλείμματα και της οποίας το χρέος αυξήθηκε πάνω από 100 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποτελεί εθνική προτεραιότητα να θέσουμε υπό έλεγχο τα ελλείμματα αυτά, να τα μειώσουμε σταδιακά, και προοδευτικά να μπούμε σε μια πορεία μείωσης του χρέους. Θα το πετύχουμε δίνοντας ξανά ζωή στην οικονομία, έτσι ώστε να παράγει φορολογικά έσοδα, βάζοντας μαχαίρι στην προκλητική κρατική σπατάλη και τη φοροδιαφυγή. Το κύριο ζήτημα δεν είναι αν δανείζεσαι ή όχι, αλλά για ποιο σκοπό δανείζεσαι, τι κάνεις με αυτά τα χρήματα. Αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανές: κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού με μείωση των δημόσιων επενδύσεων και παράλληλη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Μια πραγματική και τεράστια σπατάλη πόρων, της οποίας το βάρος θα φέρουμε για πολλά χρόνια.

* Το 1981 η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν μια γενναία αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και σήμερα;

- Η αναδιανομή του πλούτου είναι στην καρδιά του προγράμματος κάθε προοδευτικής κυβέρνησης και συνιστά μια πάγια διαχωριστική γραμμή μας με τις συντηρητικές δυνάμεις. Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξε τη βαθιά αυτή διαφορά, με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα υψηλά εισοδήματα. Πράγματι, ήλθε η ώρα να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου.

* Πώς θα το πετύχετε;

- Θα το πετύχουμε με τη φορολογική πολιτική, με άμεσα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο για τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους από τη μια και τη δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν: κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Ελληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία. Πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών. Η αναδιανομή, όμως, δεν αφορά μόνο τη φορολογική πολιτική και το σκέλος των εσόδων του κράτους, αλλά και τις δαπάνες. Στόχος μας είναι και πάλι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

* Το 44% είναι ψήφος προσδοκίας στο ΠΑΣΟΚ ή ψήφος θυμού εναντίον της Νέας Δημοκρατίας;

- Αν το 33% της Ν.Δ. είναι ψήφος απόρριψης και θυμού, το 44% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφισβήτητα ψήφος προσδοκίας και ελπίδας. Θα έλεγα, μάλιστα, πως η προσδοκία αυτή είναι πολυσυλλεκτική και υπάρχει ακόμη και σε πολλούς έλληνες πολίτες που δεν μας ψήφισαν. Αυτό καθιστά την ευθύνη μας ακόμη μεγαλύτερη. Οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όσων μας ψήφισαν αλλά και να κερδίσουμε αυτήν όσων δεν μας ψήφισαν. Θα κυβερνήσουμε χωρίς διαιρέσεις και διαχωρισμούς.

* «Καμία αναμονή ή αυταπάτη από τη "νέα" κυβέρνηση των επιχειρηματιών». Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την Τετάρτη και η αφορμή είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ ότι πήρατε εντολή «για ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου». Καμία περίοδος χάριτος, λοιπόν, από ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος.

- Δεν ζητάμε καμία περίοδο χάριτος. Οφείλουμε καθημερινά να αποδεικνύουμε με πράξεις πως θέτουμε σε εφαρμογή τα όσα έχουμε υποσχεθεί στους έλληνες πολίτες. Νομίζω πως τα δείγματα γραφής των ολίγων πρώτων ημερών στέλνουν προς την κοινωνία ένα σαφές μήνυμα αλλαγής, που αφορά κατ' αρχήν την ίδια την αντίληψη περί της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από την κοινωνία. Αντλούμε δύναμη από αυτήν και αποστολή μας είναι να την υπηρετήσουμε με βαθιές τομές και αλλαγές στην οικονομία και το κράτος. Δεν ζητάμε καμία περίοδο χάριτος, αλλά ζητάμε μια στοιχειώδη καλή πίστη. Νομίζω πως μας την παρέχει η ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρώτες μας κινήσεις. Χαρακτηρισμοί όπως αυτός που αναφέρατε -περί «κυβέρνησης των επιχειρηματιών»- είναι εκτός κλίματος και, σε τελευταία ανάλυση, προσβάλλουν τους Ελληνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

* Είστε ο νέος τσάρος. Φοβάστε τους «μπολσεβίκους»;

- Πρέπει να σας πω ότι μάλλον αισθάνομαι μουζίκος. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η λέξη «μπολσεβίκος» προέρχεται από τη λέξη «πλειοψηφία» στα ρωσικά. Εμείς είμαστε, λοιπόν, «πλειοψηφικοί», γιατί εκφράζουμε τα συμφέροντα των πολλών. Της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και όχι των ολίγων. Και αυτή είναι η δύναμή μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γιώργος Παπανδρέου
Παπανδρέου με στιλ Αντρέα
Συνέντευξη: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
«Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος»
Τα νέα πρόσωπα
Οι τέσσερις νέοι σωματοφύλακες
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Ζητούνται για άμεση πρόσληψη
Γραφείο πρωθυπουργού
Οι άνθρωποι των ειδικών αποστολών
Αλλαγή εκλογικού συστήματος
Ολίγον από γερμανικό σύστημα
Νέα Δημοκρατία
Τρεις βαλέδες, μία ντάμα
Εκλογή από τη βάση θέλει ο Αβραμόπουλος
Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Ντόρα
Ανησυχεί για τις διαδικασίες ο Α. Σαμαράς
Χορός συνταξιούχων
Κώστας Καραμανλής
Ο καταλληλότερος σε διακοπές
Εθνικές εκλογές 2009
Το εκλογικό σώμα σε μεγάλη κινητικότητα
Ψωμί, ελιά και ψήφο δεξιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μετρούν τα όρια των σκανδάλων!
Κάμερες μεν, για λιγότερα πλάνα δε
ΠΑΣΟΚ - Εκκλησία
Ορκος καλών σχέσεων
Βουλή
Τελευταίοι τυχεροί
Υπουργείο Υγείας
Πανδημία στην υγεία
ΣΥΡΙΖΑ
Εσωσε την παρτίδα
ΚΚΕ
Δεν φταίει ο... Λαζόπουλος