Έντυπη Έκδοση

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η βόμβα και το γαλλογερμανικό δίδυμο

Σαν βόμβα έσκασε η ομολογία του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μια μέρα πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, ότι ο ίδιος, η Ε.Ε. και το γαλλογερμανικό δίδυμο έκαναν τα στραβά μάτια όσον αφορά την ελληνική καταναλωτική «φούσκα». Οι δύο τελευταίοι μάλιστα, πλουτίζοντας από τον ελληνικό υπερδανεισμό.

Το πρόσωπό του κρύβει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πολύ πριν από την τελευταία έκρηξη της ειλικρίνειας Το πρόσωπό του κρύβει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πολύ πριν από την τελευταία έκρηξη της ειλικρίνειας Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι γιατί άραγε ο πρόεδρος του Eurogroup «ταυτίζεται» ξαφνικά με απόψεις σαν αυτές που έχουν ακουστεί από τον Πράσινο ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, μέχρι τον μεγαλοκερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος και ριζοσπάστες οικονομολόγους, που από διαφορετική σκοπιά ο καθένας επεσήμαιναν ότι μία από τις βασικές πηγές της ελληνικής κρίσης είναι η εγγενής ανισορροπία στην ευρωζώνη μεταξύ χωρών με πλεονάσματα (Γερμανία) και χωρών με ελλείμματα (Ελλάδα);

Ο πρόεδρος του Eurogroup είναι ένα αξίωμα που «φυτεύτηκε» στην ευρωζώνη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κατ' απαίτηση της Γαλλίας, για την ανάγκη δημιουργίας ενός «τσάρου» της οικονομίας που θα μιλούσε με μια φωνή εξ ονόματος όλων των μελών της ευρωζώνης. Ο θεσμός του προέδρου του Eurogroup άρχισε να λειτουργεί από την 01/12/2009, με τον Γιουνκέρ να «προβιβάζεται» από απλός προεδρεύων (2005-2009) σε «πρόεδρο» της ευρωζώνης.

Ο Γιουνκέρ ήταν ανέκαθεν οπαδός της γαλλικής θέσης περί ενίσχυσης του Eurogroup ως αντίβαρου στην παντοδυναμία της «ανεξάρτητης» ΕΚΤ, κάτι που δεν επιθυμεί η Γερμανία.

Εδώ και καιρό, η Γερμανία πιέζεται από τους εταίρους της να στραφεί περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση των διεθνών ανισορροπιών. Η γερμανική «στωικότητα» έθρεψε σε μεγάλο βαθμό την υπερχρέωση των στερημένων σε καταναλωτικά αγαθά Νοτίων της Ευρώπης, χάρη στη δημιουργία του ευρώ, στη μείωση των επιτοκίων σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και στον τραπεζικό υπερδανεισμό.

Η Ελλάδα ήταν και είναι, άλλωστε, ο καλύτερος πελάτης των γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων, με τις τράπεζες των δύο χωρών, όχι τυχαία, να είναι και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας μας.

Πάρτε για παράδειγμα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Περί τα 30 τρισ. δραχμές έχουν δαπανηθεί από τη χώρα μας για αγορά οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία και τη Γαλλία από το 1998 μέχρι σήμερα. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής με 31%, μετά τις ΗΠΑ (32%), και η Γαλλία ο τρίτος με 17%.

Η φούσκα της ελληνικής υπερχρέωσης αντικατοπτρίζεται και στα εκτός εξοπλισμών στοιχεία: Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (2009), η Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο προϊόντα συνολικής αξίας 5,9 δισ. ευρώ από τη Γερμανία και 2,6 δισ. ευρώ από τη Γαλλία, ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται σε μόλις 1,6 δισ. και 550 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Με άλλα λόγια ο Γιουνκέρ σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, ως εξέχων «θεσμικός» παράγων μας είπε ότι άλλοι έκαναν πάρτι και άλλοι πληρώνουν τώρα το λογαριασμό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δηλώσεις Γιουνκέρ
Γιουνκέρ: Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε
Αντιδράσεις για το «ποιος γνώριζε και τι»
Για το ίδιο θέμα
Γιουνκέρ: Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δηλώσεις Γιουνκέρ
Γιουνκέρ: Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε
Η βόμβα και το γαλλογερμανικό δίδυμο
Αντιδράσεις για το «ποιος γνώριζε και τι»
Προβλέψεις ΔΝΤ και ΗΠΑ
Κάλπες στο '11 και δεκαετή επιτήρηση βλέπουν στο ΔΝΤ
ΠΑΣΟΚ
«Κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο το 2011»
Ε.Ε.-Τουρκία
Η Μέρκελ θα πιέσει την Κύπρο υπέρ της Τουρκίας
Συνεργασία στη θάλασσα εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Εκλογές στην αυτοδιοίκηση
Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ λόγω Πασχαλίδη
Παπαρήγα: «Συμμαχία ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ κατά του ΚΚΕ»
Αντιπεριφερειάρχες του Ψαριανού
Συνδυασμός Μιχαλολιάκου
ΣΥΝ 97 υποψήφιοι δήμαρχοι
Ποιους στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στους δήμους
Υπόθεση Siemens
Με τις βαλίτσες στο χέρι έμεινε η εξεταστική
Ανακοίνωση και απάντηση
Οταν το υπουργείο Αμυνας διαψεύδει τον εαυτό του