Έντυπη Έκδοση

Αντιδράσεις για το «ποιος γνώριζε και τι»

Απέφυγε η κυβέρνηση χθες να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις Γιουνκέρ, υποστήριξε όμως ότι μόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ. γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε στην «Ε» ότι, πλην της Ν.Δ., κανείς δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, κανείς άλλος δεν γνώριζε το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους, «άρα η συζήτηση ότι όλοι γνωρίζαμε δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Σημίτης: Ανοησίες

Ο Κώστας Σημίτης, που ρωτήθηκε αν εννοούσε αυτόν ο κ. Γιουνκέρ, απάντησε: «Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η ανάπτυξη είχε ρυθμό περίπου 5% και το έλλειμμα ήταν περίπου 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση για το αν η χώρα ήταν διεφθαρμένη ή όχι». Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ο κ. Γιουνκέρ μιλούσε για το έλλειμμα του 2008. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν -πρόσθεταν- να έχει μιλήσει στον Σημίτη, που ήταν πρωθυπουργός μέχρι το 2004, για τα ελλείμματα του 2008».

Σαμαράς: Δικαίωση

Ως «δικαίωση» των δικών του θέσεων ερμήνευσε τις δηλώσεις Γιουνκέρ ο Αντώνης Σαμαράς. «Εάν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία, πρέπει να πάμε πίσω στο 1981. Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να βάλουν πλάτη και όχι το ΔΝΤ. Αυτή τη θέση υποστήριξα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά δυστυχώς ήμουν μόνος».

«Ουδέποτε ο Καραμανλής»

Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή έδιναν την ακόλουθη απάντηση: «Φυσικά, ο κ. Καραμανλής ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Οσοι επιχειρούν να του αποδώσουν τέτοιο λόγο έναν σκοπό έχουν: Τον αποπροσανατολισμό».

ΚΚΕ: Μισές αλήθειες

«Οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα», σχολίασε το ΚΚΕ αναφερόμενο στις δηλώσεις Γιουνκέρ και Στρος-Καν. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι δύο «κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο, είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οτι τα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου τα είχαν αποφασισμένα και ότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν χρόνια πριν δεν γλίτωσαν την κρίση, ενώ η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε δραματικά».

ΣΥΝ: Τα απέκρυπταν

«Εκείνο που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις Γιουνκέρ είναι ότι όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους τα απέκρυπτε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και έπαιζε με τα νούμερα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βολεύονταν αφού κέρδιζαν διπλά, τόσο από την προώθηση των εξαγωγών τους όσο και από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μας».

Για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολίασε: «Αν ο κ. Γιουνκέρ και οι όμοιοί του παραδέχονται ότι ήξεραν τι συνέβαινε στο παρελθόν αλλά δεν μίλαγαν, είναι βέβαιο ότι και τώρα ξέρουν, αλλά και πάλι δεν μιλάνε».

Οικολόγοι: Μαθηματική ακρίβεια

Οι δηλώσεις του κυρίου Γιουνκέρ δείχνουν πως ήταν από την αρχή γνωστό σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι επιλογές, όπως η διπλωματία των εξοπλισμών και φαραωνικά έργα, με πιο προκλητικό παράδειγμα το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην κατάρρευση, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου των Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Η κυβέρνηση, που μόλις πρόσφατα επιβράβευσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά με την περαίωση, είναι τουλάχιστον σε θέση να διεκδικήσει από την Ε.Ε. μια ευκαιρία να επενδύσουμε πραγματικά στην έξοδο από την κρίση; δήλωσε ο ίδιος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δηλώσεις Γιουνκέρ
Γιουνκέρ: Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε
Η βόμβα και το γαλλογερμανικό δίδυμο
Για το ίδιο θέμα
Γιουνκέρ: Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δηλώσεις Γιουνκέρ
Γιουνκέρ: Γνωρίζαμε αλλά δεν μιλούσαμε
Η βόμβα και το γαλλογερμανικό δίδυμο
Αντιδράσεις για το «ποιος γνώριζε και τι»
Προβλέψεις ΔΝΤ και ΗΠΑ
Κάλπες στο '11 και δεκαετή επιτήρηση βλέπουν στο ΔΝΤ
ΠΑΣΟΚ
«Κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο το 2011»
Ε.Ε.-Τουρκία
Η Μέρκελ θα πιέσει την Κύπρο υπέρ της Τουρκίας
Συνεργασία στη θάλασσα εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Εκλογές στην αυτοδιοίκηση
Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ λόγω Πασχαλίδη
Παπαρήγα: «Συμμαχία ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ κατά του ΚΚΕ»
Αντιπεριφερειάρχες του Ψαριανού
Συνδυασμός Μιχαλολιάκου
ΣΥΝ 97 υποψήφιοι δήμαρχοι
Ποιους στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στους δήμους
Υπόθεση Siemens
Με τις βαλίτσες στο χέρι έμεινε η εξεταστική
Ανακοίνωση και απάντηση
Οταν το υπουργείο Αμυνας διαψεύδει τον εαυτό του