Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΑ ΕΝΩ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΛΙΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το Νόμπελ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν

Ενώ η κινεζική κομματική τίγρη συνεχίζει να βρυχάται εξαγριωμένη για τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του αντιφρονούντα φυλακισμένου ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του, από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπαν Κι Μουν, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Πεκίνο απαγόρευσε στα ΜΜΕ οποιαδήποτε αναφορά στο Νόμπελ Ειρήνης, ώστε η πλειονότητα των Κινέζων να μην μάθουν για τον Λιου Σιαομπό (φωτ. Reuters) Το Πεκίνο απαγόρευσε στα ΜΜΕ οποιαδήποτε αναφορά στο Νόμπελ Ειρήνης, ώστε η πλειονότητα των Κινέζων να μην μάθουν για τον Λιου Σιαομπό (φωτ. Reuters) Η Λιου Σια, σύζυγος του 54χρονου συγγραφέα και καθηγητή Λογοτεχνίας, αλλά και εκ των ηγετών των εξεγερμένων της Τιεν Αν Μεν το 1989, ετέθη χθες σε κατ' οίκον περιορισμό, μόλις επέστρεψε από τις φυλακές της πόλης Τζιντζού στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, όπου εκείνος κρατείται από τον Φεβρουάριο εκτίοντας 11ετή ποινή κάθειρξης: ποινή για τη σύνταξη τού, υπογραμμένου από χιλιάδες Κινέζους, μανιφέστου πολιτικών δικαιωμάτων «Χάρτα 08». Τη μετέφεραν με άκρα μυστικότητα εκεί αστυνομικοί την Παρασκευή.

Παρά την απαγόρευση πρόσβασης των δημοσιογράφων, η Λιου Σια κατάφερε να μεταδώσει στον έξω κόσμο τις ευχαριστίες της για τη βράβευση του συζύγου της, ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο του στα θύματα της εξέγερσης της Τιεν Αν Μεν: «Απευθύνω έντονη έκκληση προς την κυβέρνηση να τον απελευθερώσει».

Η Λιου Σια έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να απελευθερώσει τον σύζυγό της (φωτ. Reuters) Η Λιου Σια έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να απελευθερώσει τον σύζυγό της (φωτ. Reuters) «Παρών» στην απονομή

Η Νορβηγική Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ ζητεί την παρουσία του Λιου στο Οσλο κατά την τελετή απονομής στις 10 Δεκεμβρίου. Ομως προσκρούει στις κινεζικές απειλές για σοβαρή διαταραχή των σχέσεων των δύο χωρών -ο Νορβηγός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο για να του εκφραστούν επισήμως οι κυβερνητικές αποδοκιμασίες. Επισήμως, για το Πεκίνο ο Λιου Σιαομπό παραμένει «εγκληματίας» και η βράβευσή του αποτελεί «παραβίαση των αρχών του βραβείου», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μα Ζαοξού.

Η ευρύτερη πλειονότητα του λαού της Κίνας θεωρείται βέβαιο ότι δεν έχει πληροφορηθεί την ταυτότητα του πρώτου Κινέζου στην ιστορία που έλαβε βραβείο Νόμπελ: Το Πεκίνο απαγόρευσε στα ΜΜΕ της χώρας οποιαδήποτε μνεία πλην κομματικών ανακοινώσεων, μπλοκάρισε κάθε σχετική αναφορά και link στο Διαδίκτυο -ακόμα και το ιδεόγραμμα για το όνομα του Λιου Σιαομπό απάλειψε από το σύστημα SMS της εγχώριας κινητής τηλεφωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Για το ίδιο θέμα
Σε κατ' οίκον περιορισμό η σύζυγος του Λιου Σιαομπό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Το Νόμπελ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
ΗΠΑ
Ομπάμα: σειρά του Τζόουνς στο ντόμινο των παραιτήσεων
Χιλή
Μια ανάσα από τον πάνω κόσμο
Η «καρδιά» του Τζεφ
Μέση Ανατολή
Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»
Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια
Γαλλία
«Μαύρη Τρίτη» αύριο για τον Σαρκοζί
Ουγγαρία
Αγωνία και στην Ουγγαρία
Άλλες ειδήσεις
Νεκρή η όμηρος στο Αφγανιστάν
Χο Τσι Μινχ, ανασαίνεις με καλάμι...