Έντυπη Έκδοση

ΧΙΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 33 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ

Μια ανάσα από τον πάνω κόσμο

Ενώ η καρδιά των συγγενών των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων χτυπά στα έγκατα της γης όπου βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και περίπου δύο μήνες, μαζί με τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που συγκλονίστηκαν από την απίστευτη αυτή ιστορία, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη του τούνελ της σωτηρίας τους και το τελευταίο στάδιο, που θα τους ξαναφέρει στο φως, απέχει μόλις μια ανάσα.

Η έκφραση της γυναίκας ενός από τους 33 μεταλλωρύχους είναι συγκλονιστική, όπως συγκλονιστική ήταν και η στιγμή που ακούστηκε η έκφραση «τους φτάσαμε» (φωτ. Reuters) Η έκφραση της γυναίκας ενός από τους 33 μεταλλωρύχους είναι συγκλονιστική, όπως συγκλονιστική ήταν και η στιγμή που ακούστηκε η έκφραση «τους φτάσαμε» (φωτ. Reuters) Οι μηχανικοί ολοκλήρωσαν τη γεώτρηση σε βάθος περίπου 625 μέτρων και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν εκρηκτικά ώστε να ανοίξουν χώρο για την ειδική κάψουλα, που ονομάστηκε «Φοίνιξ» και θα τους μεταφέρει έναν έναν στην επιφάνεια της Γης, γύρω στα μέσα της εβδομάδας, το πιθανότερο την Τετάρτη. Τότε υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί επίσης η θωράκιση της σήραγγας και η εγκατάσταση του μηχανισμού του ειδικού θαλαμίσκου.

Σε ολόκληρη τη Χιλή πανηγυρισμοί ξέσπασαν μόλις διαδόθηκαν τα νέα ολοκλήρωσης των εργασιών γεώτρησης, στη χώρα που ακόμη δεν έχει απολύτως ξεπεράσει τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ανέλκυση με κλειστά μάτια

Οι μεταλλωρύχοι θα χωριστούν σε τρεις ομάδες για την ανέλκυσή τους. Πρώτοι θα βγουν οι πιο δυνατοί και τεχνικά καταρτισμένοι, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά οποιοδήποτε πρόβλημα παγίδευσης μπορεί να προκύψει στην πορεία. Οι πιο εξασθενημένοι και αδύναμοι θα ακολουθήσουν, ενώ τελευταίοι θα μείνουν όσοι βρίσκονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Οταν φτάσουν στην επιφάνεια, γιατροί και διασώστες θα τους συνοδεύσουν σε κινητή μονάδα που έχει ειδικά διαμορφωθεί στο ορυχείο, προκειμένου να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις ανάλογες με εκείνες στις οποίες υποβάλλονται οι αστροναύτες. Ακολούθως θα τους επιτραπεί να δουν για λίγο τους δικούς τους προτού μεταφερθούν με ελικόπτερο στο Κοπιάπο, όπου θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στην επιφάνεια θα ανεβούν με κλειστά μάτια και αμέσως μόλις βγουν θα φορέσουν σκούρα γυαλιά μέχρι να συνηθίσουν το φως. Ομάδα ειδικών της NASA έχει επιστρατευτεί και τους παρέχει βοήθεια σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή
Σχετικά θέματα: Χιλή
Η «καρδιά» του Τζεφ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Το Νόμπελ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
ΗΠΑ
Ομπάμα: σειρά του Τζόουνς στο ντόμινο των παραιτήσεων
Χιλή
Μια ανάσα από τον πάνω κόσμο
Η «καρδιά» του Τζεφ
Μέση Ανατολή
Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»
Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια
Γαλλία
«Μαύρη Τρίτη» αύριο για τον Σαρκοζί
Ουγγαρία
Αγωνία και στην Ουγγαρία
Άλλες ειδήσεις
Νεκρή η όμηρος στο Αφγανιστάν
Χο Τσι Μινχ, ανασαίνεις με καλάμι...