Έντυπη Έκδοση

Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»

Τη δίωξη των υπευθύνων για τον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών στο πλοίο Mavi Marmara, τον Μάιο, κατά την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο, ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι συγγενείς των νεκρών.

Οι δικηγόροι και οι συγγενείς των νεκρών έστειλαν ήδη επιστολή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Πέμπτη θα καταθέσουν τη σχετική προσφυγή. Στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Το πλοίο φέρει σημαία από τις νήσους Κομόρες, οι οποίες, όπως και η εμπλεκόμενη στην αιματηρή επίθεση Τουρκία, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης για την ίδρυση του Δικαστηρίου. Κατά συνέπεια το Δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση, ανέφεραν οι δικηγόροι των συγγενών. Οπως έγραψε η εφημερίδα «Χααρέτζ», στο Ισραήλ, οι δικηγόροι δηλώνουν στην επιστολή τους προς το Δικαστήριο ότι έχουν αποφασιστικά στοιχεία πως οι Ισραηλινοί καταδρομείς που έκαναν το ρεσάλτο στο πλοίο με τους άμαχους ακτιβιστές διέπραξαν εγκλήματα.

Εχουν ακόμα, υποστηρίζουν οι συνήγοροι στην επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο, επαγγελματικές γνώμες από διεθνούς φήμης νομικούς. «Η επίθεση στον στολίσκο» που πήγαινε να σπάσει τον μονομερή από το Ισραήλ αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, «έγινε σε διεθνή ύδατα, που είναι παραβίαση πολλών σημείων του διεθνούς δικαίου, όπως και του διεθνούς δημοσίου και ποινικού δικαίου», δήλωσε ο Ραμαζάν Αριτούρκ, στέλεχος του νομικού γραφείου Ελμαντάγκ, που εκπροσωπεί τους συγγενείς των εννέα νεκρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Σχετικά θέματα: Μέση Ανατολή
Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Το Νόμπελ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
ΗΠΑ
Ομπάμα: σειρά του Τζόουνς στο ντόμινο των παραιτήσεων
Χιλή
Μια ανάσα από τον πάνω κόσμο
Η «καρδιά» του Τζεφ
Μέση Ανατολή
Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»
Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια
Γαλλία
«Μαύρη Τρίτη» αύριο για τον Σαρκοζί
Ουγγαρία
Αγωνία και στην Ουγγαρία
Άλλες ειδήσεις
Νεκρή η όμηρος στο Αφγανιστάν
Χο Τσι Μινχ, ανασαίνεις με καλάμι...