Έντυπη Έκδοση

Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια

Ενα μήνα προθεσμία να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στις άμεσες ισραηλοπαλαιστινιακές συνομιλίες έδωσε στις ΗΠΑ ο Αραβικός Σύνδεσμος το Σάββατο.

Κατά την έκτακτη σύνοδό τους στη Σύρτη της Λιβύης οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών στήριξαν μεν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην απόφασή του να κρατηθεί μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο το Ισραήλ αρνείται τη χρονική επέκταση του μορατόριουμ της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη. Αλλά, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, έδωσαν πίστωση χρόνου για δράση στους Αμερικανούς, προς ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ουάσιγκτον όπως άφησε να φανεί σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο από χθες αντιμετωπίζει επιπλέον σκοτούρες, έντονες επικρίσεις για την επιχειρούμενη τροποποίηση του νόμου περί ιθαγένειας: το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που απαιτεί από μη Εβραίους μετανάστες, οι οποίοι θα λαμβάνουν την ισραηλινή ιθαγένεια, να δίνουν όρκο πίστης προς το Ισραήλ ως «εβραϊκό και δημοκρατικό» κράτος.

Η διατύπωση προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις Αράβων βουλευτών ως ρατσιστική και υπονομευτική των δικαιωμάτων της αραβικής μειονότητας της χώρας (20% του πληθυσμού): επηρεάζει Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας - περίπου 25.000- που είναι παντρεμένοι με αραβικής καταγωγής Ισραηλινούς και ζητούν να λάβουν την ιθαγένεια στο πλαίσιο της επανένωσης της οικογένειάς τους. Το μάλλον αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο πρέπει να υπερψηφιστεί και από την Κνεσέτ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο, για να έχει ισχύ νόμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Σχετικά θέματα: Μέση Ανατολή
Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Το Νόμπελ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
ΗΠΑ
Ομπάμα: σειρά του Τζόουνς στο ντόμινο των παραιτήσεων
Χιλή
Μια ανάσα από τον πάνω κόσμο
Η «καρδιά» του Τζεφ
Μέση Ανατολή
Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»
Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια
Γαλλία
«Μαύρη Τρίτη» αύριο για τον Σαρκοζί
Ουγγαρία
Αγωνία και στην Ουγγαρία
Άλλες ειδήσεις
Νεκρή η όμηρος στο Αφγανιστάν
Χο Τσι Μινχ, ανασαίνεις με καλάμι...