Έντυπη Έκδοση

Αγωνία και στην Ουγγαρία

Κρεσέντο αγωνίας για την ουγγρική ραψωδία της κόκκινης τοξικής λάσπης, με τεχνικά συνεργεία να πασχίζουν να αποκαταστήσουν επειγόντως το φράγμα κοντά στο χωριό Κόλονταρ που άνοιξε στη μέση από την πρόσκρουση με το κύμα των λυμάτων από τη διαρραγείσα δεξαμενή του εργοστασίου αλουμίνας στην πόλη Ατζκα την περασμένη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεύτερο ρήγμα μήκους πάνω από 25 μέτρα έχει εντοπιστεί στη δεξαμενή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τις αναμενόμενες βροχές των επόμενων ημερών αυτή να καταρρεύσει και τότε, τουλάχιστον 500 χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων επεξεργασίας βωξίτη που υπάρχουν ακόμα μέσα της θα ξεχυθούν στην ευρύτερη περιοχή, συμπληρώνοντας την οικολογική καταστροφή.

Το Κόλονταρ έχει εκκενωθεί από τους περίπου 800 κατοίκους του. Στο διπλανό χωριό Ντέβετσερ, εκεί όπου βρέθηκαν προ τριημέρου οι σοροί των τριών αγνοουμένων ανεβάζοντας σε επτά τους νεκρούς της καταστροφής, οι αρχές ειδοποίησαν κάθε σπίτι να έχει μία βαλίτσα έτοιμη σε περίπτωση άμεσης εκκένωσης.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δημιούργησε την αγγλόφωνη ιστοσελίδα www.redsludge.bm.hu για παροχή συνεχούς ροής πληροφοριών για τις εξελίξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ουγγαρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Το Νόμπελ στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
ΗΠΑ
Ομπάμα: σειρά του Τζόουνς στο ντόμινο των παραιτήσεων
Χιλή
Μια ανάσα από τον πάνω κόσμο
Η «καρδιά» του Τζεφ
Μέση Ανατολή
Στη Χάγη το φονικό ρεσάλτο του Ισραήλ στο «Mavi Marmara»
Ισραήλ: όρκο πίστης θα δίνουν οι μετανάστες για την ιθαγένεια
Γαλλία
«Μαύρη Τρίτη» αύριο για τον Σαρκοζί
Ουγγαρία
Αγωνία και στην Ουγγαρία
Άλλες ειδήσεις
Νεκρή η όμηρος στο Αφγανιστάν
Χο Τσι Μινχ, ανασαίνεις με καλάμι...