Έντυπη Έκδοση

28 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ

Ξεχασμένοι στα κοντέινερ

Κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε γεμάτα υγρασία κοντέινερ ετοιμάζονται να περάσουν και αυτόν τον χειμώνα δεκάδες σεισμόπληκτοι της Ηλείας, καθώς, δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, μάταια περιμένουν την κρατική αρωγή που δικαιούνται για να ξεκινήσουν την ανακατασκευή των σπιτιών τους.

Τα χρόνια περνούν, η πολιτεία υπόσχεται και αυτοί εκεί. Πολίτες της Ελλάδας του 21ου αιώνα Τα χρόνια περνούν, η πολιτεία υπόσχεται και αυτοί εκεί. Πολίτες της Ελλάδας του 21ου αιώνα Οι αρμόδιοι της πολιτείας για άγνωστους λόγους παρέχουν με το σταγονόμετρο τα σχετικά κονδύλια με αποτέλεσμα πολλές σεισμόπληκτες οικογένειες να έχουν στα χέρια τους τις άδειες οικοδομής και να περιμένουν ακόμα την πρώτη δόση της κρατικής αρωγής για να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του σπιτιού τους.

Η συγκεκριμένη καθυστέρηση -όπως λένε στην «Ε» οι πολιτικοί μηχανικοί και οι εργολάβοι της Ηλείας- έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις καθώς τα υλικά οικοδομών καθημερινά ακριβαίνουν. Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν από την πολιτεία τα σχετικά ερωτήματα των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη και Φώτη Κουβέλη αφ' ενός, για την αξιοποίηση των πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) και αφ' ετέρου γύρω από την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας του εξαιτίας της πολύμηνης αδρανοποίησής του την περίοδο που ακολούθησε τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Ταμείο ιδρύθηκε με χρήματα από το υστέρημα των επωνύμων και ανωνύμων πολιτών, τον Αύγουστο του 2007, μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά, δήλωσε αορίστως ότι «η λειτουργία του ΕΤΑΕΑ λόγω συγχώνευσης των φορέων του Δημοσίου σταματάει στο τέλος του 2010. Μετά δε την κατάργηση του Ταμείου την 1.1.2011, οι αδιάθετοι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των σκοπών που έχουν θέσει οι δωρητές των χρημάτων».

«Με την απάντησή του ο υπουργός δεν αναφέρεται στο ποιος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση των 135 εκατομμυρίων που είναι αδιάθετα, με ορατό τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς» απαντά ο κ. Τσούκαλης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μεταφορές
Μέσα μεταφοράς: 106 χλμ. νέες γραμμές
Περιβάλλον
60 % των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγουν στις χωματερές
Σβήνουν τα «πράσινα» πρόστιμα
Ανακύκλωση για τα σκουπίδια
Στα ίχνη των εγκ-λυμάτων
Σεισμόπληκτοι της Ηλείας
Ξεχασμένοι στα κοντέινερ
Υγεία
Οργή για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και τους ακρωτηριασμούς που συμφέρουν
Ανέστειλε την αναστολή λειτουργίας στο «Ντυνάν»
Το άγχος στο +30% η περίθαλψη ψυχορραγεί
Αυθαίρετη δόμηση
Η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων και η μη διάψευση
Λογισμικό γεωτρήσεων
Οι εξπέρ του πετρελαίου
Βαμβακοπαραγωγοί
Το πράσινο σκουλήκι τρώει ψήφους!
Άλλες ειδήσεις
Πρωινές ορθοπεταλιές από χιλιάδες ποδηλάτες στους δρόμους της Αθήνας
Αφγανοί και Πακιστανοί παρίσταναν τους αστυνομικούς και λήστευαν αλλοδαπούς
Ξεκίνησε απεργία πείνας ο Γουρνάς
Πνίγηκε ο γιος, αυτοκτόνησε ο πατέρας
Εκδοση-τιμή στους ανταποκριτές του έπους της Αλβανίας
100 χρόνια στους δρόμους η Alfa Romeo