Έντυπη Έκδοση

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση

Λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ χωρίζει βενζινοπώλες και υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη μέση βρίσκονται οι καταναλωτές, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης κατά την έναρξη της φετινής χειμερινής σεζόν την Παρασκευή, που ξεκινάει με τιμές 700-720 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων -Εμπόρων Καυσίμων αρνούνται να συμμετάσχουν στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσω του συστήματος «Ηφαιστος», επικαλούμενοι επιστροφές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που τους χρωστάει το υπουργείο από την περσινή χειμερινή σεζόν.

Η επιστροφή αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν επιστραφεί συνολικά περίπου 1,1 δισ. ευρώ. «Η επιστροφή των χρημάτων στους βενζινοπώλες θα γίνει μόνο αν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας και διευκρίνιζε πως δεν έχουν πάρει πίσω τον φόρο ελλείψει Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας, δηλαδή χρωστούν στο Δημόσιο από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας αποφάσισε το περασμένο Σάββατο από το Αγρίνιο να κλείσει τις στρόφιγγες και να μη διανείμει πετρέλαιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να τους επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Επιστροφή χωρίς προϋποθέσεις

Για πιθανά σοβαρά προβλήματα στη διανομή τού θέρμανσης προειδοποιεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) μιλώντας για αποχή της πλειονότητας των βενζινοπωλών από το «Ηφαιστος».

Ζητούν άμεση επιστροφή του ΕΦΚ εντός διημέρου, χωρίς προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι «Οι βενζινοπώλες δεν είμαστε σε θέση να δανείζουμε άτοκα το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν». Την προσεχή Κυριακή αναμένεται να λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Τα αιτήματά τους αναμένεται να τα θέσουν σήμερα το απόγευμα στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναστολής των αποφάσεών τους.

Απορία προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι οι βενζινοπώλες θέτουν το ζήτημα στο παρά πέντε της έναρξης της χειμερινής σεζόν κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης ευρύτερα του προβλήματος του λαθρεμπορίου, που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή του ισχύοντος συστήματος διανομής.

Δεδομένης της κατάστασης, όπως εξελισσόταν μέχρι χθες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα, τότε η διανομή του πετρελαίου θα ξεκινήσει πιθανότατα μέσω των εταιρειών εμπορίας από την Παρασκευή.

35%-40% πιο ακριβό από πέρυσι

Σύμφωνα με τις τιμές αγοράς, το θέρμανσης θα αρχίσει να πωλείται προς 700 με 720 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή περίπου 35-40% ακριβότερο, ήτοι 500-530 ευρώ απ' ό,τι πωλούνταν κατά την έναρξη της περσινής χειμερινής σεζόν ή κατά μέσο όρο 6% ακριβότερα από τη λήξη της περσινής σεζόν.

Η υπέρογκα αυξημένη τιμή πώλησης του πετρελαίου μέσα σ' έναν χρόνο οφείλεται στις απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής πώλησης διεθνώς.

Σημειώνεται ότι με το σύστημα «Ηφαιστος», που θα εφαρμοστεί και φέτος, οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρημένο με τον ΕΦΚ που ισχύει για το κίνησης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο), το διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές (με ΕΦΚ 21 ευρώ) και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από έλεγχο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Για το ίδιο θέμα
Κρίσιμη συνάντηση για το πετρέλαιο θέρμανσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση
Φοροδιαφυγή
Το σαφάρι του ΣΔΟΕ έγινε τηλεοπτικό θέαμα στη Γερμανία
Κλιμάκια Eurostat - ΔΝΤ για το έλλειμμα
Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%
Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία
Η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αρνείται να κατακερματιστεί
Κοινωνική ασφάλιση
Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία
Άλλες ειδήσεις
Κουβέλης: Πάρτε παράταση 5 χρόνια
Κατά ιδιωτικής ασφάλισης
Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.