Έντυπη Έκδοση

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ EUROSTAT ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΠΑΣΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%

Εβδομάδα αφίξεων για τα τεχνικά κλιμάκια της Eurostat και του ΔΝΤ, με την ελληνική οικονομία να μπαίνει σε νέα μέγκενη από τους δανειστές της. Το τεχνικό κλιμάκιο της Eurostat, που θα αφιχθεί πρώτο, θα ασχοληθεί με το καυτό ζήτημα του ελλείμματος και του χρέους κατά το 2009.

Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, το ποσοστό επιβάρυνσης του ελλείμματος πέραν του αρχικού 0,4% και του χρέους πλέον του 7%.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει επανειλημμένα αποφύγει να μιλήσει για τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες μετρήσεις, αν και σαφώς αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Εν τούτοις, αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για επιβάρυνση τουλάχιστον μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας στο έλλειμμα, που θα το οδηγήσει γύρω στο 15%.

Ως προς το χρέος, το ζήτημα είναι ακόμα πιο σκοτεινό, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πόσα θα χρεωθεί ο προϋπολογισμός από τις ΔΕΚΟ (όπως ΟΣΕ, ΟΑΣΑ) ή άλλους φορείς. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για επιβάρυνση τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της Eurostat θα γίνει γνωστή στις 20 του μήνα. Οπότε, τότε θα αποσαφηνιστεί το ύψος της επιβάρυνσης στην τρέχουσα διετία, 2010 και 2011, κυρίως για το έλλειμμα, καθώς πάντα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων προς αποφυγή συρρίκνωσης του ελλείμματος σε ποσοστά χαμηλότερα των στόχων 7,8% για φέτος και 7% για του χρόνου.

Λίγα 24ωρα μετά, την Παρασκευή, καταφθάνει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ. Επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από περίπου ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του κλιμακίου θα επικεντρωθούν στην απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ως προς την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών (έσοδα, δαπάνες, χρέος, επιχορηγήσεις σε Ταμεία και φορείς), και δη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης (Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ).

Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει παράσχει τεχνογνωσία και ως προς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αναμένεται να ασχοληθεί λεπτομερέστερα με το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα από δω και πέρα, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα, και προωθεί μεταξύ άλλων την πλήρη ανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών.

Η φιλοσοφία τής εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η δημιουργία εφοριών τύπου ΚΕΠ, που θα παράσχουν τις λοιπές υπηρεσίες, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από κέντρα που θα ασχολούνται κατ' αποκλειστικότητα με τον έλεγχο. Τα τελευταία θα εστιάζουν σε ομάδες-στόχους υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση
Φοροδιαφυγή
Το σαφάρι του ΣΔΟΕ έγινε τηλεοπτικό θέαμα στη Γερμανία
Κλιμάκια Eurostat - ΔΝΤ για το έλλειμμα
Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%
Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία
Η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αρνείται να κατακερματιστεί
Κοινωνική ασφάλιση
Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία
Άλλες ειδήσεις
Κουβέλης: Πάρτε παράταση 5 χρόνια
Κατά ιδιωτικής ασφάλισης
Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.