Έντυπη Έκδοση

Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία

Χωρίς απτή συμφωνία στο μείζον θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ολοκληρώθηκε η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο διεθνής οργανισμός αναλαμβάνει ρόλο «χωροφύλακα» με στόχο την αποτροπή μέτρων προστατευτισμού στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, χωρίς όμως συγκεκριμένα μέσα επιβολής... ενώ δεν έλειψαν και πιέσεις με το... μαλακό προς την Κίνα για ανατίμηση του γουάν.

«Απαιτείται περαιτέρω δράση επειγόντως για να ενισχυθούν ο ρόλος του οργανισμού και η αποτελεσματικότητά του ως διεθνούς σώματος για τη μακροοικονομική εποπτεία και την πολιτική συνεργασία», αναφέρει το ανακοινωθέν της οργανωτικής επιτροπής του ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» τα της συνόδου του ΔΝΤ, ο Εσβαρ Πρασάντ, πρώην οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, τονίζει: «Το αποτέλεσμα της συνόδου του ΔΝΤ κάνει ξεκάθαρο ότι η συλλογική δράση παραμένει ένα ιδανικό παρά μια πραγματικότητα».

Παρά την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών περί «νομισματικού πολέμου» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα όποια... επιτεύγματα της πρόσφατης ανάκαμψης, η γλώσσα που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στη σύνοδο ήταν σαφώς πιο ήπια, αρκούμενο στην υπόσχεση «να εργαστεί προς μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες των χωρών με πλεόνασμα και έλλειμμα».

Μία σαφής νύξη προς Κίνα και ΗΠΑ να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης για την αποκατάσταση των διεθνών ισορροπιών, μέσω τόνωσης της εγχώριας κατανάλωσης η πρώτη, μέσω τόνωσης των εξαγωγών οι δεύτερες.

Πυρά προς πλούσιες χώρες

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι στην προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους την κατηγορία της «νομισματικής χειραγώγησης», έστρεψαν τα πυρά προς τις πλούσιες χώρες, λέγοντας ότι η πολιτική φθηνών επιτοκίων και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα συνεισφέρουν και αυτά στη δημιουργία διεθνών οικονομικών ανισορροπιών.

Σε ένδειξη πάντως καλής θέλησης, το Πεκίνο χωρίς να κάνει ρούπι από τη θέση του ότι μια ανατίμηση του γουάν μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά, συμφώνησε να πάρει κάποια μέτρα για την αγροτική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, τα οποία θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και θα ενισχύσουν την καταναλωτική δαπάνη στο εσωτερικό της.

Τα μέλη του ΔΝΤ δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε για το θέμα της αναδιάρθρωσης της διακυβέρνησης του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ επεδίωξαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Κίνας στα του διεθνούς οργανισμού, αλλά σε βάρος της Ευρώπης, με την Ε.Ε. να μη συναινεί τελικά στο να παραχωρήσει κάποιες από τις θέσεις της εκπροσώπησής της στην Κίνα.

Με άλλα λόγια, το ζήτημα της «νομισματικής εκεχειρίας» και της αλλαγής ισχύος στη διακυβέρνηση του ΔΝΤ παραπέμπεται για τελική επίλυση (;) στη σύνοδο κορυφής του G20 στη Σεούλ τον Νοέμβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισοτιμίες
ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση
Φοροδιαφυγή
Το σαφάρι του ΣΔΟΕ έγινε τηλεοπτικό θέαμα στη Γερμανία
Κλιμάκια Eurostat - ΔΝΤ για το έλλειμμα
Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%
Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία
Η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αρνείται να κατακερματιστεί
Κοινωνική ασφάλιση
Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία
Άλλες ειδήσεις
Κουβέλης: Πάρτε παράταση 5 χρόνια
Κατά ιδιωτικής ασφάλισης
Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.