Έντυπη Έκδοση

Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία

Με αναπροσαρμογές στον ρόλο της Βουλής και στο υπουργικό σχήμα που θα εγκρίνει τις μεγάλες επενδύσεις κατατίθεται προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο του fast track, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από την κριτική που δέχτηκε το αρχικό σχέδιο που είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο, υπήρξαν μία σειρά από «προσαρμογές», οι οποίες οριστικοποιούνται με έμφαση στη συνταγματικότητα του νόμου.

Σύμφωνα με τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου (που πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί) προβλέπεται έγκριση της Βουλής, αλλά όχι για όλες τις περιπτώσεις σχεδίων υποψήφιων για ένταξη στη διαδικασία fast track.

Επίσης συστήνεται νέα διυπουργική επιτροπή που θα εγκρίνει τα έργα χωρίς ομοφωνία, ενώ ερώτημα παραμένει ο ρόλος του ΣτΕ, αλλά και η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού με υπουργική απόφαση:

1. Δεν θα απαιτείται έγκριση της Βουλής όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτικό σχέδιο (π.χ. δεν γίνεται σε κρατικό ακίνητο), παρά μόνον αν ζητήσει ειδικό φορολογικό καθεστώς (το οποίο θα απαιτεί νόμο). Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο δεν υπήρχε πρόβλεψη ούτε γι' αυτήν την περίπτωση.

Επίσης τα μεγάλα έργα του Δημοσίου θα γίνονται με ανοιχτό διαγωνισμό, αλλά μπορεί να δοθεί δικαίωμα προεπιλογής. Η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή θα γίνεται μόνον «εφόσον τούτο προβλέπεται στον Φάκελο Δημοπράτησης».

Αλλα έλεγε στην TV

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Παμπούκης τις προηγούμενες ημέρες, σε δηλώσεις που έκανε στην αρμόδια επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, είχε αναφέρει ρητά ότι «δεν θα υπάρχει καμία έγκριση από εμάς αν δεν έρχεται (η επένδυση) και στη Βουλή», ενώ παρόμοια δέσμευση είχε επαναλάβει και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις που ακολούθησαν.

2. Σύμφωνα με το προσχέδιο, την αρμοδιότητα υπαγωγής θα είχε η υφιστάμενη διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών. Θα συστηνόταν ειδική τριμελής διυπουργική Συντονιστική Επιτροπή, με πρόεδρο τον υπουργό Επικρατείας και μέλη τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Υποδομών, με αρμοδιότητες εποπτείας και συντονισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον και τους δύο ρόλους θα έχει η υπό σύσταση «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων», με πρόεδρο τον υπουργό Επικρατείας και μέλη τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και τον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό (π.χ. Τουρισμού, αν είναι τουριστική επένδυση). Θα αποφασίζει με πλειοψηφία, δηλαδή θα μπορεί να εντάσσει επένδυση ακόμη κι αν ένας ή παραπάνω υπουργοί διαφωνούν.

3. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, αλλαγές στις δύο διατάξεις που δέχτηκαν την πιο έντονη κριτική στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης: Το άρθρο 7 που ορίζει ότι καθορίζεται η περιοχή υποδομής των Μεγάλων Εργων με προεδρικό διάταγμα των υπουργών Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Το άρθρο 12, που επιτρέπει με υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτισμού και με σύμφωνα γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα στον «Φορέα Πραγματοποίησης» του έργου.

4. Στα δύο μοιράζεται η εποπτεία του Invest In Greece, του εκτελεστικού οργάνου που θα διαχειρίζεται και θα υποδέχεται επενδυτές και θα επιβλέπει την υλοποίηση των έργων. Διαμορφώνεται νέο καταστατικό του οργανισμού, βάσει του οποίου μία υπό σύσταση μονάδα που θα ασχολείται με τα μεγάλα έργα, θα ανήκει στην εποπτεία του υπουργείου Επικρατείας (που θα εκλέγει και τον πρόεδρο του Οργανισμού), ενώ η υπόλοιπη δραστηριότητα παραμένει στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα εκλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ από κοινού θα εκλέγονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Επικρατείας
Επενδύσεις
Σχετικά θέματα: Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση
Φοροδιαφυγή
Το σαφάρι του ΣΔΟΕ έγινε τηλεοπτικό θέαμα στη Γερμανία
Κλιμάκια Eurostat - ΔΝΤ για το έλλειμμα
Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%
Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία
Η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αρνείται να κατακερματιστεί
Κοινωνική ασφάλιση
Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία
Άλλες ειδήσεις
Κουβέλης: Πάρτε παράταση 5 χρόνια
Κατά ιδιωτικής ασφάλισης
Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.