Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΔΙΟ: ΑΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ

Μειωμένες έως και 5% θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων εκείνων που τις καταβάλλουν στο ΙΚΑ εγκαίρως μαζί με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ) και μέσω τραπεζών.

Το νέο σχέδιο καταβολής των εισφορών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου χρόνου με την υποχρέωση των εργοδοτών, κατ' αρχήν, να καταβάλλουν τις εργατικές εισφορές μαζί με το φόρο που παρακρατούν και αποδίδουν ανά τρίμηνο στις εφορίες.

Να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο είναι 6,67% επί του μεικτού μισθού για την κύρια σύνταξη, 2,5% για την υγειονομική περίθαλψη και ένα ποσοστό γύρω στο 3% για την επικούρηση. Χωρίς να υπολογίζονται άλλες επιβαρύνσεις που έχουν σχέση με τα Βαρέα, τις ανθυγιεινές συνθήκες κ.ά.

Τα χρήματα αυτά τα παρακρατούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων από τον μισθωτό, μαζί με τον αναλογούντα φόρο και σε πολλές περιπτώσεις δεν τα αποδίδουν στο ΙΚΑ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ασφάλιστρα του υπαλλήλου καταλήγουν να γίνουν κεφαλαια κίνησης των επιχειρήσεων τώρα που έκλεισαν και οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού. Δηλαδή, δεν τα αποδίδουν στο ΙΚΑ λόγω πλημμελών ελέγχων και έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλου, οι εργατικές εισφορές θα αποδίδονται στις τράπεζες μαζί με τον ΦΠΑ, έτσι ώστε να μην καταχρώνται εισφορές τρίτων.

Αντιθέτως, το τμήμα που αφορά την εργοδοτική συμμετοχή (13,33% για κύρια σύνταξη επί των μεικτών αποδοχών) θα καταβάλλεται με την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Στην περίπτωση που ο εργοδότης επιλέξει την καταβολή και των εργοδοτικών εισφορών με το φόρο, τότε θα δικαιούται έκπτωση έως και 5%. Ουσιαστικά θα είναι ένα μπόνους προς όσους καταβάλλουν εγκαίρως τις εισφορές.

Ηδη ο κ. Σπυρόπουλος επισκέφτηκε τη Σουηδία προκειμένου να μελετήσει το εκεί ισχύον σύστημα είσπραξης των εισφορών. Με τη διαφορά ότι στη Σουηδία λειτουργεί διαφορετικά το μοντέλο και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μέρος των φόρων, άρα καταβάλλονται ανά τρίμηνο μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών και ακολούθως το Δημόσιο επιμερίζει τα έσοδα στα ταμεία.

Συνακόλουθα η διοίκηση του ΙΚΑ εξετάζει και την πιθανότητα εφαρμογής του γαλλικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει εισπράξεις εισφορών και έλεγχο ανά νομό. Εδώ η κατανομή θα γίνει ανά περιφέρεια με τοπικούς υποδιοικητές, οι οποίοι θα κινητοποιούν τις υπηρεσίες είσπραξης την επομένη μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση
Φοροδιαφυγή
Το σαφάρι του ΣΔΟΕ έγινε τηλεοπτικό θέαμα στη Γερμανία
Κλιμάκια Eurostat - ΔΝΤ για το έλλειμμα
Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%
Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία
Η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αρνείται να κατακερματιστεί
Κοινωνική ασφάλιση
Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία
Άλλες ειδήσεις
Κουβέλης: Πάρτε παράταση 5 χρόνια
Κατά ιδιωτικής ασφάλισης
Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.