Έντυπη Έκδοση

Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές από την αρχή της χρονιάς, πληρώνοντας τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης, όμως η μεγάλη πτώση εκλαμβάνεται από ορισμένους αισιόδοξους ως ευκαιρία.

Η ελληνική αγορά μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες -33,67%- από την αρχή της χρονιάς, με δεύτερη την ιρλανδική που υποχωρεί 18,55%, όταν ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI είναι ελαφρώς πάνω, καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,73%.

Ομως, χρηματιστές θεωρούν τις μεγάλες απώλειες της Σοφοκλέους ως ευκαιρία, με το σκεπτικό ότι αφ' ενός δεν μπορεί να πέφτει πολύ για πάντα όταν το κλίμα στο εξωτερικό είναι σχετικά καλό με τον δείκτη Ντάου Τζόουνς να κλείνει πάνω από τις 11.000 μονάδες και αφ' ετέρου ότι υπάρχουν προοπτικές για επιχειρηματικά ντιλ.

Οι ίδιοι επιχειρηματολογούν ότι συνήθως μια κακή χρονιά διαδέχεται μια άλλη καλύτερη και αρκετοί επενδυτές φροντίζουν να πάρουν θέση, αγοράζοντας δεικτοβαρείς μετοχές πριν τελειώσει η χρονιά. Οι ίδιοι παρατηρούν ότι η Σοφοκλέους κέρδισε περίπου 17% το 2007 με βάση τους δείκτες της MSCI έναντι 3,33% του πανευρωπαϊκού δείκτη, αλλά έχασε περίπου 65% το 2008 όταν η Ευρώπη υποχώρησε περίπου 41%.

Η επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2009, ήταν σχετικά καλή για τη Σοφοκλέους αφού σημείωσε άνοδο περίπου 19%.

Οι αισιόδοξοι αναγνωρίζουν ότι οι αποτιμήσεις ίσως δεν είναι τόσο φθηνές όσο θα έπρεπε για να προσελκύσουν το διεθνές αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Γι' αυτό ποντάρουν πολλά σε ντιλ, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά κι αλλού για να «ξυπνήσει» το ξένο ενδιαφέρον.

Ομως, άλλοι που βρίσκονται σε συχνή επαφή με τα ξένα κεφάλαια επισημαίνουν μόνο ότι «τουλάχιστον είναι πιο πρόθυμοι να ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε τώρα».

Για αυτούς το μεγάλο ερώτημα είναι το βάθος και η διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πετρέλαιο θέρμανσης
«Σου χρωστώ - μου χρωστάς» και μένουμε χωρίς θέρμανση
Φοροδιαφυγή
Το σαφάρι του ΣΔΟΕ έγινε τηλεοπτικό θέαμα στη Γερμανία
Κλιμάκια Eurostat - ΔΝΤ για το έλλειμμα
Μόνιμη δαμόκλειος σπάθη το έλλειμμα 2009 που πάει για 15%
Νομοσχέδιο fast track
Υπεράνω της Βουλής ο Παμπούκης για τις επενδύσεις
Αποφάσεις από διυπουργική επιτροπή με πλειοψηφία
Η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αρνείται να κατακερματιστεί
Κοινωνική ασφάλιση
Εκπτωση εισφορών 5% στους καλοπληρωτές ΙΚΑ
Συναλλαγματικές ισοτιμίες
Το ΔΝΤ στέλνει στο G20 τη νομισματική εκεχειρία
Άλλες ειδήσεις
Κουβέλης: Πάρτε παράταση 5 χρόνια
Κατά ιδιωτικής ασφάλισης
Χρηματιστές: Ευκαιρία η απαξίωση του Χ.Α.