Έντυπη Έκδοση

Αχρείοι και ψεύτες

Ο κύριος Μάριο Βάργκας Γιόσα, λοιπόν. Επιτέλους με Νόμπελ, ο παλιός αριστερός που ανέβλεψε και υποστηρίζει τις ΗΠΑ και τον νεοφιλελευθερισμό με πάθος φανατισμένου νεήλυδος...

Καλός γραφιάς και ικανός προπαγανδιστής ο κύριος Γιόσα, ανακυκλώνει με μαεστρία όσα κατά καιρούς φιλοτεχνεί η αστερόεσσα προπαγάνδα εναντίον των Λατινοαμερικανών ηγετών που ανθίστανται στους επικυρίαρχους. Κυρίως βάλλει εναντίον του ψυχισμού της Λατινικής Αμερικής ο κ. Γιόσα. Ενοχλείται πολύ από τον ηλεκτρισμό της συγκίνησης. Τον απωθεί ο λυρισμός και το ανέλεγκτο. Τον εξοργίζει η εξέγερση, η αντίσταση και η επανάσταση... Πολύ καθυστέρησε να πάρει το βραβείο Νόμπελ ο κύριος Μάριο Βάργκας Γιόσα *** Ο κύριος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λοιπόν. Αφοπλιστικά ειλικρινής, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους ψεύτες και δημαγωγούς -ημέτερους και ξένους- να συνεχίσουν ασύστολοι το αχρείο παιχνίδι τους σε βάρος της κοινής νοημοσύνης... Ολοι ήξεραν το δημοσιονομικό πρόβλημα. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Ελληνες πρωθυπουργοί. Πρωτίστως ο σημερινός, ο οποίος έχει μεν τη μικρότερη ευθύνη για το χάος που παρέλαβε από Καραμανλή και Σημίτη, αλλά βαρύνεται περισσότερο από όλους για τα τερατώδη προεκλογικά ψεύδη και τη μετεκλογική αβελτερία που οδήγησε στο δυναστικό Μνημόνιο... Τέρμα, λοιπόν, στην προπαγάνδα περί άγνοιας των πραγματικών στοιχείων. Τέρμα στις λαϊκίστικες ανοησίες περί αποκλειστικών ευθυνών της τελευταίας πενταετίας. Τέρμα και στην αναίσχυντη προσπάθεια εξωραϊσμού που καταβάλλει ασθμαίνων ο ξεχασμένος Σημίτης, ο πρωθυπουργός των ψεύτικων στοιχείων για την ΟΝΕ, ο κρυψίνους λογιστής με τα swaps και ο ασύστολος πολιτικός που τολμά και μιλάει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να λέει ότι οφείλονται στα ολυμπιακά έργα (που δεν ήθελε) και όχι στην παραγωγική ζωτικότητα της οικονομίας *** Καλώς σάς βρήκα!

Ε, λοιπόν (όλοι) ήξεραν...

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής της Ευρωζώνης:

-Οι Ευρωπαίοι: «Ηταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές γι' αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση».

-Οι Γαλλο-Γερμανοί: «Ηξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα».

-Πρόβλημα δεκαετιών: «Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος. Επρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες».

Εκ των Εσω

* ΑΠΟ-ΚΑΛΥΨΗ... «Η ουσία της αποκάλυψης του κου. Γιούνκερ, που επιμελώς παρασιωπούν τα δύο κόμματα εξουσίας, είναι το «ξεδίπλωμα» της σκηνογραφίας»...

Ο Λευτέρης Κανάς στην «Αυριανή»:

- «Κονιορτοποιείται όλη η επιχειρηματολογία και των δύο κομμάτων εξουσίας, που υποστηρίζουν ότι το θηριώδες έλλειμμα, που σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκε κατά 200 δισ. μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, οφείλεται στις προσλήψεις και τη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων! Δηλαδή οι συμβασιούχοι των 700 ευρώ, που απολύθηκαν κιόλας, είναι υπεύθυνοι για την εκτόξευση του ελλείμματος στα 350 δισ.».

- «Αλλωστε, πριν από τον Γιούνκερ, τα είχε πει ο κος. Κον-Μπεντίτ. Θυμάστε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κατήγγειλε την κα. Μέρκελ πως, ενώ πίεζε την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα άγριας λιτότητας, ταυτόχρονα πίεζε για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Γι' αυτό άλλωστε οι κύριοι της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ... έκαναν τα στραβά μάτια, επί παραδείγματι στην "απογραφή Αλογοσκούφη", που πολλαπλασίασε το έλλειμμα που είχε αφήσει η κυβέρνηση Σημίτη».

* Οι Κων/νος Ρομπότης και Θάνος Αθανασίου («Real News») για το ίδιο θέμα: «Κοινό μυστικό σε Αθήνα και Βρυξέλλες ήδη από το φθινόπωρο του 2008, ήταν το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας (...) Εβλεπαν τα νέφη να συσσωρεύονται, τις αγορές να... θυμώνουν και την οικονομία να είναι εξασθενημένη, μη ανταγωνιστική και με μεγάλα βάρη και προέβλεπαν ότι ήταν δύσκολο έως και αδύνατο να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή χωρίς σκληρά και επώδυνα μέτρα».

Οι θύτες και τα θύματα

«Κακά τα ψέματα, η ιαπωνική οικονομία "λειτουργεί" με ενέσεις εδώ και μία εικοσαετία. Από το 1990, που έσκασε η φούσκα των ακινήτων, οι κυβερνήσεις του Τόκιο έχουν εφαρμόσει αμέτρητα "πακέτα" μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Το νέο "πακέτο" που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Ναότο Καν (δύο μόλις ημέρες μετά την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας της χώρας στην πολιτική των απολύτως μηδενικών επιτοκίων...) προβλέπει τη δαπάνη 5,05 τρισ. γεν (61 δισ. δολαρίων) για την αφύπνιση της οικονομίας από τον λήθαργο».

(Από το «Βήμα»)

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

«Σπάει» η μονιμότητα στο Δημόσιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Η ρύθμιση του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση 200.000 θέσεων εργασίας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Μισθοφόροι από τα ΟΥΚ σε πλοία εφοπλιστών.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Διώξτε γρήγορα την τρόικα.

ΕΘΝΟΣ

Μοντέλο Τρίτση για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων το 2011.

ΕΛ. ΩΡΑ

Αθανάσιος: Ασθενής η πίστη και στην Εκκλησία.

Η ΑΥΓΗ

Ψήφο στο Μνημόνιο ζητεί η κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Οι νέες αντικειμενεικές αξίες.

Η ΕΠΟΧΗ

«Αναδιαπραγμάτευση» με νέα σκληρά μέτρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Δημόσιο, ο μεγάλος οφειλέτης.

Η ΧΩΡΑ

Ο «πυροσβέστης» πυρπολεί με καταιγίδα από φόρους.

ΘΕΜΑ

Γη και 500 άδειες για φορτηγά σε Κινέζους.

ΚΑΡΦΙ

Στρώνουν χαλί στον Καραμανλή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τα μυστήρια της Χαλκιδικής.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

«Το Μνημόνιο είναι τρύπιος κουβάς».

ΠΡΙΝ

Μήνυμα ανατροπής σε όλη την Ελλάδα.

REAL NEWS

Κίνημα υπουργών για τους φόρους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πάρτε πίσω τις αυξήσεις - Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ψήφος απογοήτευσης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Τρομάζει η ανεργία - Μειώνουν τις εισφορές.

VETO:

Νάρκη Νίκου στο Μαξίμου.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Πώς χρεοκόπησε η χώρα

...«Στις αρχές Σεπτεμβρίου (σ.σ. 2009) όλοι γνώριζαν ότι μας λείπουν (τουλάχιστον) 20 δισ. ευρώ -όλοι!

Και αν δεν διάβαζαν εφημερίδες, κι αν δεν έβλεπαν δελτία ειδήσεων, κι αν δεν πίστευαν τους δημοσιογράφους, δεν είχαν παρά να κοιτάξουν τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Κανείς δεν δικαιούται να επικαλείται αιφνιδιασμό, κανείς δεν εξαπάτησε κανέναν, αλλά όλοι μαζί παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό.

Ετσι, η κυβέρνηση Καραμανλή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προκήρυξε εκλογές για να το βγάλει από επάνω της. Και η Ελλάδα απέπλευσε για τις εκλογές του Οκτωβρίου περίπου όπως απέπλευσε ο "Τιτανικός" από το Μπέλφαστ. Πεπεισμένη ότι "λεφτά υπάρχουν" και πρέπει να δούμε πώς θα τα ξοδέψουμε.

Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα λένε προεκλογικά μια κουβέντα παραπάνω. Σωστό. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Και, επιπροσθέτως, η προεκλογική περίοδος παγίδευσε τη μετεκλογική αντίδραση. Διότι ακόμη και τον Οκτώβριο σωζόταν η παρτίδα. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε έναν πολύ σοβαρό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μπορούσε ακόμη να τον χειριστεί.

Στις 20 Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 12,5%. Ξέρετε πότε γίνονται οι πρώτες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας; Στις 16 Δεκεμβρίου από τη S&Ρ και τον Fitch.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές έδωσαν δύο ολόκληρους μήνες περιθώριο στη νέα κυβέρνηση για να αντιδράσει στο έλλειμμα που η ίδια ανακοίνωσε. Και όταν δεν αντέδρασε, άρχισε η διαδικασία υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας που μας οδήγησε τον επόμενο Μάιο και με διάφορες ενδιάμεσες στάσεις στη χρεοκοπία και στον μηχανισμό στήριξης.

Γιατί δεν αντέδρασαν; Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής την Τρίτη στο MEGA: επειδή έπρεπε να φέρουν τα πράγματα "με το μαλακό". Επειδή, δηλαδή, έπρεπε μετεκλογικά να προσγειώσουν με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος τις προσδοκίες που είχαν προεκλογικά απογειώσει.

Αυτά είναι τα στοιχεία και τα γεγονότα. Τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και τα οποία αναφέρω όχι για να επιδοθώ στην κατανομή των ποσοστών της συνυπευθυνότητας (αυτά είναι άχαρες δουλειές...), αλλά για να σημειώσω πως η πολιτική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει μια χώρα στην καταστροφή. Να επαναλάβω, δηλαδή, ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που χρεοκόπησε όχι για οικονομικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μεταφορές
Μέσα μεταφοράς: 106 χλμ. νέες γραμμές
Περιβάλλον
60 % των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγουν στις χωματερές
Σβήνουν τα «πράσινα» πρόστιμα
Ανακύκλωση για τα σκουπίδια
Στα ίχνη των εγκ-λυμάτων
Σεισμόπληκτοι της Ηλείας
Ξεχασμένοι στα κοντέινερ
Υγεία
Οργή για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και τους ακρωτηριασμούς που συμφέρουν
Ανέστειλε την αναστολή λειτουργίας στο «Ντυνάν»
Το άγχος στο +30% η περίθαλψη ψυχορραγεί
Αυθαίρετη δόμηση
Η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων και η μη διάψευση
Λογισμικό γεωτρήσεων
Οι εξπέρ του πετρελαίου
Βαμβακοπαραγωγοί
Το πράσινο σκουλήκι τρώει ψήφους!
Άλλες ειδήσεις
Πρωινές ορθοπεταλιές από χιλιάδες ποδηλάτες στους δρόμους της Αθήνας
Αφγανοί και Πακιστανοί παρίσταναν τους αστυνομικούς και λήστευαν αλλοδαπούς
Ξεκίνησε απεργία πείνας ο Γουρνάς
Πνίγηκε ο γιος, αυτοκτόνησε ο πατέρας
Εκδοση-τιμή στους ανταποκριτές του έπους της Αλβανίας
100 χρόνια στους δρόμους η Alfa Romeo