Έντυπη Έκδοση

ΑΚΙΝΗΤΑ Υπερχαράτσι ο νέος ετήσιος φόρος για τη μέση ελληνική οικογένεια

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Ενοίκιο κατοχής για σπίτι, χωράφι, οικόπεδο

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net
ΧΡΥΣΑΦΙ θα πληρώσουν και το 2014 την ακίνητη περιουσία τους οι ιδιοκτήτες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να πείσει την τρόικα να μειώσει το βάρος του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Εστω και αν ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι με το νέο φόρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση «θα εισπράξει λιγότερα από περισσότερους», ξεχνά να πει ότι ο τελικός λογαριασμός για τη συνολική ακίνητη περιουσία μιας μέσης οικογένειας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Για πρώτη φορά θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ενώ χαμένοι θα βγουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης. Στα 3,85 δισ. ευρώ θα είναι το συνολικό βάρος του φόρου, για να μπουν στα δημόσια ταμεία 2,85 δισ. ευρώ.

Πλήρες θέμα...

 • ΟΑΣΑ

  • ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ Βγήκαν τα μαχαίρια για τα εισιτήρια στο Μετρό
   Τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικά Εντονο επιχειρηματικό παρασκήνιο γύρω από έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς πληροφορικής και λογισμικού των τελευταίων ετών. Ο λόγος για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου του ΟΑΣΑ, δαπάνης έως 94 εκατ. ευρώ, το οποίο διεκδικούν τρεις ισχυρές κοινοπραξίες.
  • Εργο 94 εκατ. ευρώ
   Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά την υλοποίηση «Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», που θα εφαρμοστεί στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ και θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.
 • ΙΚΑ

  • * ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1994 Κυνήγι παράνομων συντάξεων και ΕΚΑΣ
   Σε διασταυρώσεις στοιχείων από το 1994 για όσους λάμβαναν παράνομα συντάξεις, αλλά και μετέπειτα το ΕΚΑΣ, προκειμένου να αναζητηθεί το ποσόν και να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν, προχωρεί το ΙΚΑ, έχοντας ήδη εντοπίσει 1.624 περιπτώσεις που αφορούν τη χορήγηση του επιδόματος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2013.
  • Παροπλίζουν εργαστήρια του ΙΚΑ, κερδίζουν ιδιώτες
   Σκόπιμο παροπλισμό των εργαστηριακών δομών των πρώην εργαστηρίων του ΙΚΑ που ανήκουν στην πρωτοβάθμια υγεία του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρουσίασαν χθες έρευνα σύμφωνα με την οποία πενταπλασιάζεται το κόστος για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων.
 • Επιδόματα

  • ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 145.865 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 1.004.000 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ 1 στους 10 παίρνει επίδομα
   Μόλις ένας στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της καταγγεγραμμένης ανεργίας, σε σύνολο 1.004.000 ανέργων, μόλις οι 145.865 ήταν τον περασμένο Αύγουστο επιδοτούμενοι.
 • Ανεργία

  • * ΙΟΥΛΙΟΣ Στο 27,6% η ανεργία, στο 55,1% των νέων
   Συνεχίζεται η αύξηση της ανεργίας μολονότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της φέτος τον Ιούλιο: 2,6 ποσοστιαίες μονάδες η αύξηση το τελευταίο 12μηνο, όταν πέρυσι η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3 μονάδες.
 • ΑΕΠ

  • **ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟ Πρωτογενές πλεόνασμα σε βάρος της ανάπτυξης
   Η υπέρβαση του επίσημου στόχου για μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα φέτος και η εμφάνιση διευρυμένου πρωτογενούς πλεονάσματος γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό εννιάμηνο, συνεχίζει να αποτελεί αιτία πανηγυρισμών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που θεωρεί την ικανοποίηση του στόχου αυτού ως εισιτήριο εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής στην ανάπτυξη χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.
 • ΟΛΠ

  • ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΜΑ DELTA ΤΟ 33% ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Στα χέρια ιδιώτη από σήμερα ο ΟΠΑΠ
   Μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής θα μεταβιβαστούν οι μετοχές αξίας 622 εκατ. Τα υπόλοιπα 30 εκατ. σε δέκα ετήσιες δόσεις Νέο αφεντικό του ΟΠΑΠ και διευθύνων σύμβουλος ο Τσέχος Kamil Ziegler Νέο κεφάλαιο ανοίγει και επίσημα σήμερα για τον ΟΠΑΠ η είσοδος του νέου ιδιώτη μετόχου έπειτα από 54 χρόνια κρατικού ελέγχου (ο ΟΠΑΠ θεσμοθετήθηκε οργανισμός το 1958 και ιδρύθηκε το 1959 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή).
 • Αγροτικά θέματα

  • Μαρσάρουν για μπλόκα στις Εφορίες τα τρακτέρ της Κρήτης
   Με διήμερο προειδοποιητικό αποκλεισμό των Εφοριών του νησιού οι αγρότες της Κρήτης θα εκφράσουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη τη διαμαρτυρία τους για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.Την απόφαση αυτή έλαβαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νησιού που συνεδρίασαν χθες στο Ηράκλειο.
 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  • Πονοκέφαλος η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης
   Σε περισσότερους δικαιούχους θέλει να μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών τα 200 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει φέτος για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και παράλληλα διεκδικεί μείωση του ΕΦΚ κατά 15%, ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος του επιδόματος προβλέπεται αύξηση του επιστρεφόμενου φόρου από 0,28 ευρώ/λίτρο σε 0,34 ευρώ/λίτρο.
 • Εξαγωγές

  • * ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Βουτιά σε εξαγωγές - παραγωγή
   Σημαντικότατη ετήσια κάμψη σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές (-5,7%) και η βιομηχανική παραγωγή (-7,2%) τον Αύγουστο, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τον περιορισμό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο 2013.
 • Βιομηχανία

  • **ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: «ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πάρε τις θυγατρικές σου και φύγε!»
   Βαρίδι για τη βιομηχανία τα 231 εκατ. της αξίας των έξι θυγατρικών Η ΧΑΛΚΟΡ είναι μία από τις έξι θυγατρικές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, αν και ζητήθηκε, υποδέχτηκε η πλευρά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να υποχρεώσει τον όμιλο να διατυπώσει δημόσιες προτάσεις για την αγορά των μετοχών που δεν κατέχει και στις έξι θυγατρικές της, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσει τον εταιρικό μετασχηματισμό που έχει προτείνει το διοικητικό της συμβούλιο.