Έντυπη Έκδοση

Χρεοκοπία λόγω ΕΡΤ

Για την τραγική, στα όρια της χρεοκοπίας, κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες παραγωγοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και ηθοποιοί μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, μιλούν σε κοινή τους επιστολή η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ).

Οπως υπογραμμίζουν, «οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη διεκόπησαν δίχως καμία προειδοποίηση αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους. Τέσσερις μήνες μετά, το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση που ως ενδιάμεσος φορέας έχει αναλάβει τα χρέη της ΕΡΤ Α.Ε.:

»Δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια.

»Δεν εξοφλεί τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

»Από τις αρχές Ιουλίου 2013 οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες υποχρεούνται να καταβάλουν το ΦΠΑ για τιμολόγια που ουδέποτε εισέπραξαν.

»Στις 30 Ιουλίου 2013, εκπρόσωποι των δύο ενώσεων, σε συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, κ. Γκίκα Μάναλη, συμφώνησαν να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων παραγωγής, προκειμένου ο δεύτερος να εισηγηθεί την αποπληρωμή τους στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Οικονομικών. Με έκπληξη μαθαίνουμε σήμερα ότι κάποιοι φάκελοι χάθηκαν (!) και ότι η αποπληρωμή δεν πρόκειται να γίνει όσο το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα τελεί "υπό κατάληψιν".

»Στις 8 Αυγούστου 2013, σκηνοθέτες και παραγωγοί καταθέσαμε ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση.

»Με την πρόφαση ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλών της καταργηθείσας ΕΡΤ, τόσο ο διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης όσο και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Κουπελίδης αρνούνται να δώσουν λύση».

Και καταλήγουν μιλώντας για «αδιέξοδο που οδηγεί μαθηματικά στη χρεοκοπία την ελληνική παραγωγή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Ντοκιμαντέρ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΕΡΤ
Τηλεόραση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Στην Καναδή Munro το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ρυάκια γυναικείας ευαισθησίας
Θέατρο
Αντιρατσιστική κατάδυση στο Υπόγειο
Θεατρικό στέκι η πλατεία Βικτωρίας
Τηλεόραση
Χρεοκοπία λόγω ΕΡΤ
Φεστιβάλ
Τέχνη στους σκοτεινούς δρόμους
Κι αυτά
«Δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του»
Κι εκείνα
Και μαθήματα υποκριτικής
«Χαραγμένες ζωές»
Αρχαιολογικά μαθήματα
TV & Media
Η «κλειστή» ΕΡΤ κερδίζει θεατές
Για την υγεία
Φινάλε «Gossip Girl»