Έντυπη Έκδοση

Αρχισε το πολυφεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών»

Τέχνη στους σκοτεινούς δρόμους

Το έναυσμα για την έναρξη του πολυφεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» δόθηκε στην πλατεία Βάθης, υπό τον ήχο κρουστών και αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων. Η δράση μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω, στον «κακόφημο» πεζόδρομο της Μαιζώνος, όπου καλλιτέχνες με «graffiti» δημιούργησαν ξεχωριστές ζωγραφιές. Τα χρώματα πλημμύρισαν την «υποβαθμισμένη» συνοικία

Μεταξουργείο, Σταθμός Λαρίσης, Αγιος Παύλος, πλατεία Βάθης. Περιοχές που ανήκουν στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Πεζόδρομοι, παλιά κτήρια δίπλα σε τσιμεντένιες γκρίζες πολυκατοικίες και μεγάλες ανοιχτές πλατείες με παραδοσιακά μαγαζάκια, συνθέτουν την εικόνα.

Στον αντίποδα, πρόκειται για περιοχές όπου αποφεύγουμε να περπατήσουμε γιατί αποτελούν «γκέτο» με ανθρώπους που έχουν αφεθεί από το κράτος και περιφέρονται ζητώντας βοήθεια από τους περαστικούς.

Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου αυτές οι περιοχές, όπου υπάρχουν πολλές οδοί με γαλλικά ονόματα, θα αναδειχθούν σε λίκνο πολιτισμού. Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων οργανώνει το πολυφεστιβάλ με τον τίτλο «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών».

Προχθές, η πλατεία Βάθης πλημμύρισε από μουσικούς με ταμπουρά, τύμπανα και αυτοσχέδια κρουστά όργανα που χάρισαν ένα ρυθμικό παλμό στο σκοτεινό τοπίο. Αρχικά ο κόσμος σταματούσε κοιτάζοντας με περιέργεια τι συμβαίνει. Τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών ήταν έρημα.

Λίγο αργότερα το τοπίο άλλαξε εντελώς. Η ομάδα «Ηχόδραση» του Νίκου Τουλιάτου με τύμπανα και αυτοσχέδια κρουστά πλημμύρισε με ρυθμικές μελωδίες την περιοχή. Η εικόνα, απρόσμενα ζωηρή. Ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι με χρωματιστές κορδέλες διέσχιζαν τον κόσμο. Τα παιδάκια που είχαν μαζευτεί έπαιζαν, κοιτούσαν τους μουσικούς και πολλές φορές έβαζαν τα χέρια τους στα μουσικά όργανα.

Το κοινό κάθε ηλικίας ή «χώρας προέλευσης» γέμισε χαμόγελα χορεύοντας και σχηματίζοντας μαζί με τους μουσικούς έναν κύκλο. Οι καλλιτέχνες με βαμμένο μαύρο το πρόσωπό τους περνούσαν και έβαφαν τα πρόσωπα των θεατών. Η διάδραση ήταν κυρίαρχη.

Μετά το τέλος της συναυλίας μάς περίμενε ακόμα μία έκπληξη. Στον «κακόφημο» πεζόδρομο της Μαιζώνος, ένας ανοιχτός χώρος, κάτι σαν τα parking του κέντρου, είχε γεμίσει χρώματα. Καλλιτέχνες με την τεχνική του «graffiti» δημιούργησαν πάνω στους γκρίζους τοίχους μικρούς κόσμους. Προσωπογραφίες, πολύχρωμα σχέδια, ζώα με υποβλητική παρουσία, μικρά γαλλικά ποιήματα κάλυψαν τους τοίχους.

Επειτα η γιορτή μεταφέρθηκε στον περίβολο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου ο εμπνευστής του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και του Φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών», Μάριος Στρόφαλης, μίλησε γι' αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

«Μπορεί να έχουμε εικονικά χρήματα, αλλά έχουμε διάθεση για δημιουργία. Από τη θεωρία φτάσαμε στην πράξη, ξεκινώντας 5 άνθρωποι και να 'μαστε τώρα πάνω από 1.000 έχοντας επενδύσει σε καλλιτεχνική αξία εκατομμύρια. Αυτή είναι η δύναμη του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου. Εκεί είναι η πρόκληση σε αυτή την κοινωνία, πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την καλλιτεχνική πρόθεση. Ηρθαν κοντά μας σχεδόν 100 εθελοντές να δουλέψουν γι' αυτόν το φορέα διαχείρισης. Ηταν το σημείο-κλειδί για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε "Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών". Θα διαρκέσει οχτώ ημέρες, γεμάτες καλλιτεχνικές δράσεις.

Δεκαπέντε θεατρικές παραστάσεις, 25 συναυλίες, εικαστικά, σεμινάρια, εκθέσεις φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη, στη Φίνος Φιλμ, στο Εθνικό Ωδείο. Και βέβαια θέατρο δρόμου, ζογκλέρ, ακροβατικά, performance σε πλατείες και πεζόδρομους. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Αλμπέρ Καμί, που μας δίδαξε τις διαλέξεις και τα πολιτιστικά καφενεία. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του φεστιβάλ».

Με συναυλία εγχόρδων από βραβευμένους μαθητές και αποφοίτους του Εθνικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της Λουντμίλα Λιμόροβα, ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια βραδιά, υποσχόμενη μια δυνατή συνέχεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Τέχνη/Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Στην Καναδή Munro το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ρυάκια γυναικείας ευαισθησίας
Θέατρο
Αντιρατσιστική κατάδυση στο Υπόγειο
Θεατρικό στέκι η πλατεία Βικτωρίας
Τηλεόραση
Χρεοκοπία λόγω ΕΡΤ
Φεστιβάλ
Τέχνη στους σκοτεινούς δρόμους
Κι αυτά
«Δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του»
Κι εκείνα
Και μαθήματα υποκριτικής
«Χαραγμένες ζωές»
Αρχαιολογικά μαθήματα
TV & Media
Η «κλειστή» ΕΡΤ κερδίζει θεατές
Για την υγεία
Φινάλε «Gossip Girl»