Έντυπη Έκδοση

Και ο πόλεμος... για να φθείρει τον Ερντογάν γίνεται!

Σε συμπλοκές μεταξύ πολιτών εξελίσσεται η ένταση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τις διαδηλώσεις των Κούρδων της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ολιγωρία της Αγκυρας ως προς τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να πιστεύει ότι η έκρυθμη κατάσταση συνιστά άλλη μία προσπάθεια φθοράς της εξουσίας.

Στους 35 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από την περασμένη Δευτέρα. Προχτές το βράδυ σκοτώθηκαν συνολικά 10 άτομα. Στο Γκαζιάντεπ μάλιστα σκοτώθηκαν 4 άτομα σε συμπλοκές μεταξύ πολιτών. Κούρδοι εναντίον τζιχαντιστών είναι το μέτωπο.

Η προϊστορία κρατά από τη δεκαετία του '80 όταν το κράτος είχε ορθώσει απέναντι από το ΡΚΚ την ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Καμία σχέση με την ομώνυμη οργάνωση στον Λίβανο. Η οργάνωση αυτή πάντα χτυπούσε Κούρδους και ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '90.

Ωστόσο ο χώρος των ισλαμιστών που πρόσκεινται φιλικά προς τους τζαιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ έχει διευρυνθεί κατά πολύ στην Τουρκία. Δεν είναι πια η Χεζμπολάχ ή μόνον αυτή, αλλά και οι αγανακτισμένοι πιστοί σουνίτες που συγκρούονται με Κούρδους, αλλά και αντιισλαμιστές. Πέραν από το Γκαζιάντεπ, χτες το πρωί απειλήθηκαν επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, όταν μια ομάδα ροπαλοφόρων ισλαμιστών επιχείρησε να εισβάλει.

Εάν χαθεί ο έλεγχος και οι συμπλοκές μεταξύ πολιτών πάρουν διαστάσεις, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερό της εφιάλτη: «Πολιτοφυλακή» ισλαμιστών εναντίον αντιισλαμιστών. Πράγμα που θα ξεπεράσει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης ισλαμιστών με Κούρδους.

Παρ' όλα αυτά ο Ερντογάν σε ομιλία που έκανε χτες αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές στη χώρα του και είπε ότι «προσπάθησαν να το πετύχουν (σ.σ. τη φθορά της εξουσίας) με τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις επιχειρήσεις της 17ης και της 25ης Δεκεμβρίου 2013. Προσπάθησαν και στις εκλογές και δεν τα κατάφεραν. Θα αποτύχουν και σε αυτή τους την προσπάθεια». Οι «επιχειρήσεις της 17ης και της 25ης Δεκεμβρίου» είναι οι εισαγγελικές έρευνες που είχαν αρχίσει εναντίον στελεχών της κυβέρνησης για υποθέσεις διαφθοράς.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μεν ότι την προσεχή εβδομάδα θα συσταθεί αμερικανοτουρκική επιτροπή για τις εξελίξεις στο Κομπάνι της βόρειας Συρίας, αλλά ο Ερντογάν βρίσκει ότι «η Τουρκία δεν είναι μέρος σε καμία από τις συγκρούσεις που υπάρχουν στην περιοχή της». ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Συρία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Κύριο θέμα
Η Τουρκία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Η Τουρκία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μεταδοτικές ασθένειες
Πιο επικίνδυνος ο πανικός από την ίδια την αρρώστια
Τουρκία
Η Τουρκία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο
Και ο πόλεμος... για να φθείρει τον Ερντογάν γίνεται!
Λιβύη
Εκατό χιλιάδες πρόσφυγες λόγω των μαχών στη Λιβύη
Βρετανία
Αλλαξαν κόμμα, αλλά όχι και βουλευτή
Παρουσίαση βιβλίου
Το τραγούδι του πολέμου
Αρθρα/Σχολιασμοί
Οι Κούρδοι πολεμούν και για μας
Ματιές στον κόσμο
Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας
Προεκλογική περίοδος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με ένα νεκρό
Την αντιπρόεδρο πρότεινε για εκπρόσωπό της η Σλοβενία
29xρονη καρκινοπαθής όρισε την ημερομηνία θανάτου της
Ματαίωσαν τις διαπραγματεύσεις οι αρχές του Χονγκ Κονγκ
Στον αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών το Νόμπελ Ειρήνης