Έντυπη Έκδοση

Οι ρομαντικοί της ιστορίας πάντα χάνουν

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι πήραμε μέρος στον πόλεμο είμαστε λίγο ποιητές, γι' αυτό και θα τον χάσουμε τελικά».

Αυτό σημειώνει ο Χούστο Γκαρθία στο ημερολόγιό του καθώς, πεινασμένος και εξαντλημένος, υποχωρεί μαζί με τους συντρόφους των δημοκρατικών δυνάμεων προς τα Πυρηναία, στα σύνορα με τη Γαλλία. Είμαστε στα 1939, οι φασίστες του Φράνκο -με τη συνδρομή του Χίτλερ και του Μουσολίνι- έχουν καταλάβει τη Μαδρίτη και όσοι πήραν τα όπλα για να υπερασπίσουν την ελευθερία νιώθουν την πικρή γεύση της ήττας.

Στις «Μέρες και Νύχτες» (Εκδόσεις «Πόλις» - μετάφραση Κυριάκος Φιλλιπίδης), ο Ισπανός συγγραφέας Αντρές Τραπιέγιο ξαναπιάνει το νήμα της Ιστορίας του ισπανικού εμφυλίου. Οχι για να περιγράψει τα αίτια της ήττας, ούτε για να στηλιτεύσει τους υπευθύνους. Η τιμή αυτή ανήκει σε συγγραφείς σαν τον Οργουελ και ιστορικούς σαν τον Αμπελ Παθ. Ο Τραπιέγιο επιλέγει να μιλήσει μέσα από το ημερολόγιο ενός απλού μαχητή της Δημοκρατίας, του Χούστο Γκαρθία Βάγιε, σοσιαλιστή τυπογράφου, για την τραγωδία των ηττημένων. Αυτού του κουρελιασμένου στρατού, που έφτασε κυνηγημένος στη Γαλλία του Λαϊκού Μετώπου, για να συναντήσει τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη βία της αστυνομίας και την εχθρότητα των κατοίκων.

Οι ήρωες του Τραπιέγιο χάνονται στην εξορία στο Μεξικό ή πεθαίνουν μαχόμενοι τους ναζί τα επόμενα χρόνια, αρνούμενοι να δεχτούν την υποταγή στον Φράνκο. Και ο επίλογος είναι ένα νοσταλγικό μπολέρο πάνω στο πλοίο της εξορίας, που θυμίζει την Ισπανία που έχασαν. «Από δω και πέρα κάθε φορά που τα έθνη του κόσμου θα μιλούν για τη Δικαιοσύνη, για την Ελευθερία, για τον Ανθρωπο θέλουν δεν θέλουν εμάς θα θυμούνται», γράφει στο ημερολόγιο ο Χούστο Γκαρθία. Μόνο που δεν τους θυμάται πια κανείς. Ως έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θεωρείται η γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Και ας έστρωσαν όλα τα έθνη τον δρόμο προς τον φασισμό, δείχνοντας επιδεικτική αδιαφορία στον πόλεμο κάποιων «ρομαντικών ποιητών με όπλα» στην Ισπανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Ταξιδιώτης στα τραγούδια του
Αυθεντική γεύση ισπανικής θαρθουέλας
Ευαισθήτως προσεγγίζοντας το λαϊκό
Μακρόνησος - Γυάρος - Λέρος
Να γίνουν μνημεία τα κολαστήρια
Συνέντευξη: Ιβαν Κλίμα
Λάθος του Κούντερα που δεν έδωσε εξηγήσεις
Εικαστικά
Η ζωγραφική παίρνει τη ρεβάνς
Συνέντευξη: Μάνια Παπαδημητρίου
Εξι τραγούδια για ένα γράμμα
Νότης Περγιάλης
Πήγε μια βόλτα στο φεγγάρι
Στράτος Στασινός
Στράτος Στασινός: Υμνησε το σινεμά και την Ηπειρο
Τηλεόραση
Με τα κάλαντα θα μάθουμε τον νέο πρόεδρο
24ωρη στην ΕΡΤ
ΕΣΡ: πρόστιμα σε μικρούς και Μέγκα
Στο Διαδίκτυο το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ