Έντυπη Έκδοση

Η σωτηρία της μαρμάρινης κόρης

«Την ιδέα να γράψω την ιστορία της ζωής της Σοφίας Αφεντάκη, την οποίαν εικονίζει η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά, την συνέλαβα την άνοιξη του 1950. Τότε έμαθα ότι διεξήγοντο διαπραγματεύσεις μεταξύ του ιδιοκτήτου της «Κοιμωμένης», στρατηγού Χατζημιχάλη και ομίλου αμερικανών, διά την πώλησίν της και μεταφοράν της στο εξωτερικό».

«Οι έρωτες πάντα είναι μελοδραματικοί» Μ.Β. «Οι έρωτες πάντα είναι μελοδραματικοί» Μ.Β. Λόγια του Σπύρου Σ. Δενδρινού, με τα οποία προλογίζει το βιβλίο του «Η κοιμωμένη, το τρυφερό ρομάντζο της Σοφίας Αφεντάκη», το οποίο επανεκδίδει ολοκληρωμένο με ιστορικά ντοκουμέντα ο Στρατής Φιλιππότης. Το πόνημα του Δενδρινού δημοσιεύτηκε πρώτα σε συνέχειες στην εφημερίδα «Προοδευτικός Φιλελεύθερος» και το 1953 τυπώθηκε σε μικρό βιβλίο στο τυπογραφείο «Πατρίς» σε δύο χιλιάδες αντίτυπα. Ασχολείται με τη σύντομη αλλά αστραφτερή ζωή της Κοιμωμένης πριν κοιμηθεί. Με το περιβάλλον και το θανάσιμο ειδύλλιό της με Ιταλό τενόρο που συνάντησε μοιραία στην Οπερα της Νάπολης, πριν καλέσουν τον αλλόκοτο Τήνιο γλύπτη να τη μελετήσει στο φέρετρο και να γνωρίσει το ωραίο της πρόσωπο σε νεκρικό πια προσωπείο.

Στην εισαγωγή η Μάρω Βαμβουνάκη σημειώνει: «Το βιβλίο ξεκινά με την περιγραφή μιας "μακάριας", όπως λέει, εποχής, του 1876, και το δράμα του εξελίσσεται στη μικρή τότε Αθήνα όπου η Πλάκα και του Ψυρρή ήταν η καρδιά της. "Οι κοπέλλες ξεφύλλιζαν με τα κρινένια χεράκια τους τη μαργαρίτα να μάθουν αν ο αγαπημένος τους ήταν πιστός, και οι ερωτευμένοι τροβαδούροι έβλεπαν τις εκλεκτές τους, τις κόρες των ονείρων τους"».

Το έργο γράφτηκε σε χρόνια δύσκολα για τις αστικές ελληνικές κοινωνίες, που μελετούσαν ρομάντζα και άκουγαν λυγμικά τανγκό στο ραδιόφωνο, αναζητώντας σύντομα παραμύθια στη δύσκολη πεζή βιοτή: «Ο κόσμος μαγεύεται με τη Μαργαρίτα Γκωτιέ και τις καμέλιές της, με την Κασσιανή του Βυζαντίου, με τη Στέλλα Βιολάντη του Ξενόπουλου, τον Μιμίκο και τη Μαίρη, την Ωραία του Πέραν, και κάθε λογής ανώνυμους πια θυσιασμένους εραστές», προσθέτει η Μάρω Βαμβουνάκη.

«Τα όνειρα είναι επιτακτικά και, "η θλίψη έχει πολύ φαντασία", όπως γράφει ο Ντοστογιέφσκι που τόσο μελέτησε τους έρωτες των φτωχών. Φαντασία καλλιτεχνική, γκροτέσκα, κακόγουστη, λεπτότατη, φαντασία απλοϊκή». *

*Ο Νοέμβριος στο βιβλιοπωλείο «Πατάκη» είναι αφιερωμένος στους εφήβους και τελεί υπό την αιγίδα: του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Με κοινό παρονομαστή την τέχνη και θεματικές ενότητες όπως Κινηματογράφος, Θέατρο, Μουσική, Design κ.ά., οι έφηβοι θα έχουν τον πρώτο λόγο με την παρουσία τους, τις παρεμβάσεις τους, τη δράση τους. Τηλ.: 210-3650028. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου ώρες 12.00-15.00 και 18.00-20.30 η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατροπαιδαγωγός και σκηνοθέτρια της παράστασης «Ορνιθες», οργανώνει βιωματικό εργαστήριο.

Χρήσιμα τα σκουπίδια

Για να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι «Τα σκουπίδια μας... δεν είναι σκουπίδια» αλλά υπάρχουν τρόποι ουσιαστικής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, διοργανώνεται στο θέατρο του δημαρχιακού μεγάρου (Σ. Βενιζέλου 114) την Κυριακή, στις 6 μ.μ. ομώνυμη εκδήλωση από την Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης - www.Kipi.gr.

Η ΚιΠΗ δραστηριοποιείται από το 2005 με στόχο την «πράσινη Αττική». Προτεραιότητα λοιπόν στη διαχείριση αστικών αποβλήτων αποτελούν η πρόληψη στην παραγωγή τους, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση, η ανάκτηση και τέλος η ασφαλής εναπόθεσή τους. Εισηγητές για το θέμα στην εκδήλωση είναι οι Β. Τερζής, τεχνολόγος Περιβάλλοντος σύμβουλος ΥΠΕΚΑ, Κάτια Λαζαρίδη, επ. καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, δρ Φ. Κυρκίτσος, πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

«Οδύσσεια» στο Γαλλικό

Τις περιπλανήσεις του πολύπλαγκτου Οδυσσέα μάς αφηγούνται μουσικοθεατρικά, στα αρχαία ελληνικά οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγιος Παύλος» Αθηνών, τη Δευτέρα, ώρα 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31.

Με τη φροντίδα του Δημήτρη Βαρθαλίτη, διευθυντή του σχολείου, οι μαθητές της Δ1 Τάξης του Δημοτικού παρουσιάζουν την «Οδύσσεια» που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί Ηλιάνα Αμπαρτζάκη (κείμενα), Δημήτρης Καραλής (διδασκαλία), Γεωργία Δεσποίνη-Βαρθαλίτη (συντονισμός γαλλικών κειμένων) και το εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία των φοιτητών (με το συντονισμό της επίκουρης καθηγήτριας Αναστασίας Γεωργάκη). Οι φοιτητές Κ. Κατσαντώνης, Χρ. Ζερτοπούλη, Κ. Πανταλούδης, Ν. Χαρλαύτη έχουν αναλάβει την ηχητική και σκηνογραφική (με video) επιμέλεια του έργου (θέματα ηχοληψίας και ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης) καθώς και τη δημιουργία των τραγουδιών. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές δοκιμάζουν το ταλέντο τους στην προσωδία του θεατρικού λόγου στα νέα ελληνικά, αρχαία ελληνικά και γαλλικά, καθώς και στο τραγούδι που συνοδεύεται με χορικά.

Αντιθέσεις

Φωτεινή Τσαλίκογλου

πανεπιστημιακός

«Παίχθηκε στον τζόγο η ύπαρξή μας»

«Καθημερινή»

Αλέκος Φασιανός

ζωγράφος

«Οι πολιτικοί μοίρασαν ενοχές στον απλό πολίτη»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Για βιβλία, καλό... Φλεβάρη
Υπόθεση των ομολόγων
Στη φυλακή για το δομημένο
Διαχείριση απορριμμάτων
17% λιγότερα σκουπίδια λόγω κρίσης
Περιβάλλον
Αντιδράσεις για την άδεια σε λατομείο
Πυρ στην απελευθέρωση
Δικαιοσύνη
Διευκρινίσεις για αποφυλάκιση όσων οφείλουν χρηματική ποινή
Παρέμβαση Τέντε για τις αναβολές σε δίκες
Κοινωνική πρόνοια
Με 60% μείωση τα προνοιακά επιδόματα για άτομα με αναπηρία
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κίνημα σε όλη τη χώρα ενάντια στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ
Εκδήλωση στη Νίκαια
Σεισμική δόνηση
4,6 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Ναύπακτο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κι άλλες καμπάνες σε επίορκους εφοριακούς
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ποια οχήματα θα μπαίνουν στον «πράσινο» δακτύλιο
Κτηματαγορά
Στις 28 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για ενστάσεις στο Κτηματολόγιο