Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Νέο Μνημόνιο με σφραγίδα ΔΝΤ

Στην επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κρατήσει την Κομισιόν ενεργή στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος χρεώνουν έμπειροι παρατηρητές την αλλαγή στάσης του Βερολίνου και εν συνεπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου.

Η Λαγκάρντ φοβήθηκε ότι θα μείνει μόνη στον έλεγχο της Ελλάδας Η Λαγκάρντ φοβήθηκε ότι θα μείνει μόνη στον έλεγχο της Ελλάδας Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το Ταμείο διαπίστωσε τους τελευταίους μήνες μια τάση αναδίπλωσης των Ευρωπαίων, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για το ελληνικό χρέος ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστον «τεχνικά» η Ευρώπη θα έπαυε να έχει ενεργό ρόλο στον έλεγχο του ελληνικού Μνημονίου.

Το Ταμείο ανέγνωσε πίσω από την πρόθεση του Βερολίνου, να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο και εν συνεχεία οι χρηματοδοτικές ανάγκες να καλυφθούν διαμέσου των αγορών, τη βασική γερμανική θέση η οποία υποστηρίζει ότι υφίσταται η ρήτρα η οποία ορίζει ότι τα χρέη των κρατών είναι εθνικά και πρέπει να εξυπηρετούνται από τα ίδια τα κράτη.

Η Μέρκελ

Με βάση τις γερμανικές προθέσεις, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η κ. Μέρκελ επιχειρεί να υπαναχωρήσει από όσα είχε δεσμευτεί το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου δεν θα ικανοποιούνταν η ρήτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για το ΔΝΤ ώστε να συνεχίσει να παρέχει δάνεια σε κράτη-μέλη του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κίνδυνος το ΔΝΤ να βρεθεί ως ο μόνος δανειστής αλλά και ελεγκτής μιας χώρας με χρέος που να μην είναι βιώσιμο, οδήγησε τη διοίκηση του Ταμείου να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με το οποίο θα παρατείνεται ο έλεγχος της Κομισιόν, ενώ παράλληλα οι Βρυξέλλες θα υποχρεώνονται να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οπως έγραψε χθες η «Ε», η αύξηση της πίεσης από την πλευρά του Ταμείου οδήγησε τους Ευρωπαίους, που μέχρι τότε ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το δρόμο της απεξάρτησης, να αναδιπλωθούν, αυξάνοντας τις πιέσεις και ζητώντας την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου με συγκεκριμένους όρους και σκληρή εποπτεία.

Πιέσεις στην Αθήνα

Πλέον στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν δεδομένο ότι έως το τέλος του χρόνου θα κλιμακωθούν οι πιέσεις της τρόικας προς την κυβέρνηση, με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς να μείνουν σε εκκρεμότητα μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίστηκαν και χθες οι συναντήσεις συνεργασίας μεταξύ των αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου. Σε αυτές τις συναντήσεις εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά και οι νέες απαιτήσεις από την πλευρά της τρόικας αναφορικά με τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Και χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι οι πιέσεις από την πλευρά της τρόικας εντάσσονται στη «συνήθη προ-διαπραγματευτική δραστηριότητα», η οποία παρατηρείται πάντα πριν απ' την έναρξη της αξιολόγησης από τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Σε αυτό το κλίμα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να μηδενιστεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, ενώ αναφορικά με τις έως και 100 δόσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, παρέπεμπαν στην εγκύκλιο που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η ρύθμιση είναι νόμος του κράτους.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα οφέλη από τη ρύθμιση θα είναι πολύ μεγαλύτερα και μάλιστα και τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το όποιο δημοσιονομικό κόστος μπορεί να υπάρξει φέτος από την εφαρμογή της.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά με τις πληροφορίες οι οποίες επιμένουν ότι η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και είναι έτοιμη η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και το νέο Μνημόνιο.

Αντίθετα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τις 8 Δεκεμβρίου και αποδίδει τις πιέσεις στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθούν κάθε φορά οι δανειστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Μνημόνιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΔΝΤ
Νέο Μνημόνιο με σφραγίδα ΔΝΤ
Κυβέρνηση
Ετοιμάζουν το σχέδιο της... τρόικας
Ερχεται... ετοιμοπόλεμος
Απόψεις/Αναλύσεις
Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και η «ερυθρά απειλή»
ΣΥΡΙΖΑ
Η κόκκινη τσάντα
«Φως στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια 23 δισ.»
«Ναι» στον Πρόεδρο, αν συμφωνήσουμε για εκλογές
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: Η «άνεργη ανάπτυξη» δεν είναι λύση
ΑΝΕΛ
Απειλή με αποχώρηση λόγω... μνημονιακής διολίσθησης
ΓΕΣ
Απόστρατος κατέθεσε την ταυτότητα
ΑΟΖ
Συνεργασία με Ισραήλ παρά τις τουρκικές απειλές
Η ελληνική ΑΟΖ και το Δίκαιον της Θάλασσας
Εξοπλιστικά
Τέσσερα Super Puma με δύο super μίζες
ΛΑΟΣ
Δεν παραιτείται ο Γ. Καρατζαφέρης
Άλλες ειδήσεις
TAXIS στην Yγεία με... κάρβουνο