Έντυπη Έκδοση

Κουβέλης: Η «άνεργη ανάπτυξη» δεν είναι λύση

Τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την ανεργία ανέπτυξε ο Φ. Κουβέλης, που χαρακτήρισε «φρούδες τις ελπίδες ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει σχεδόν μόνη της». Επισήμανε ότι το πρόβλημα πλέον είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη και αν περάσει η χώρα σε φάση ανάκαμψης, θα εξακολουθήσει να μη βρίσκει δουλειά η πλειονότητα του 1,3 εκατ. ανέργων.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, χθες, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε δύο άξονες μέτρων. Ο πρώτος αφορά στη στήριξη των ανέργων και την ανάγκη «έκτακτων και εκτεταμένων μέτρων» για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Προβλέπει αύξηση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας και επαναφορά του στο προηγούμενο ύψος, διεύρυνση των δικαιούχων, μείωση προϋποθέσεων ένταξης με παράλληλο «επιθετικό πρόγραμμα» δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κατά 10%, ένταξη σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως κατάρτιση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Θεωρούν αναγκαία την άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όπως και η ανεύρεση νέων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων, σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων. Ο κ. Κουβέλης δε, πρότεινε τη δέσμευση του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προώθηση μιας νέας πολιτικής ανάπτυξης μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία της με σύγχρονους όρους, είναι η μακροπρόθεσμη λύση», σημείωσε και επισήμανε τον κίνδυνο μετάβασης σε μία φάση «άνεργης ανάπτυξης», όπου μπορεί οι ρυθμοί να είναι θετικοί όμως ταυτόχρονα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα παραμένει ασθενική.

Την ελπίδα για μια συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς για την ανεργία εξέφρασε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπούρας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κοινωνία σφαδάζει και πως ελπίδα ανάσχεσης της ανεργίας δεν υπάρχει με την ασκούμενη πολιτική. Στην εκδήλωση μίλησαν ο εργατολόγος Γ. Ρωμανιάς, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ι. Κουκιάδης και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κ. Σουλιώτης, ενώ παρεμβάσεις έκαναν φορείς και πολίτες. ΠΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΔΝΤ
Νέο Μνημόνιο με σφραγίδα ΔΝΤ
Κυβέρνηση
Ετοιμάζουν το σχέδιο της... τρόικας
Ερχεται... ετοιμοπόλεμος
Απόψεις/Αναλύσεις
Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και η «ερυθρά απειλή»
ΣΥΡΙΖΑ
Η κόκκινη τσάντα
«Φως στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια 23 δισ.»
«Ναι» στον Πρόεδρο, αν συμφωνήσουμε για εκλογές
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: Η «άνεργη ανάπτυξη» δεν είναι λύση
ΑΝΕΛ
Απειλή με αποχώρηση λόγω... μνημονιακής διολίσθησης
ΓΕΣ
Απόστρατος κατέθεσε την ταυτότητα
ΑΟΖ
Συνεργασία με Ισραήλ παρά τις τουρκικές απειλές
Η ελληνική ΑΟΖ και το Δίκαιον της Θάλασσας
Εξοπλιστικά
Τέσσερα Super Puma με δύο super μίζες
ΛΑΟΣ
Δεν παραιτείται ο Γ. Καρατζαφέρης
Άλλες ειδήσεις
TAXIS στην Yγεία με... κάρβουνο