Έντυπη Έκδοση

Ο Ρίγκαν μαγνητοφωνούσε και τη Θάτσερ

Μια ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ ενός απολογητικού Ρόναλντ Ρίγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ για το θέμα της εισβολής στην Γρενάδα της Καραϊβικής «ακούγεται» για πρώτη φορά για να αποκαλυφθεί η «συγγνώμη» που ζήτησε ο αμερικανός Πρόεδρος αλλά και το γεγονός ότι οι αμερικανικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν είχαν «μείνει» στην εποχή του Νίξον.

«Συγγνώμη» είχε ζητήσει ο Ρίγκαν από τη Θάτσερ για την εισβολή στη Γρενάδα «Συγγνώμη» είχε ζητήσει ο Ρίγκαν από τη Θάτσερ για την εισβολή στη Γρενάδα «Απολογούμαι για την δύσκολη θέση στην οποία σας φέραμε» λέει ο Ρίγκαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τη Θάτσερ, η οποία είχε εξαγριωθεί γιατί δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως πριν από την αμερικανική εισβολή σε κράτος της Κοινοπολιτείας. Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Γρενάδα το 1983 μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του πρωθυπουργού, Μόρις Μπίσοπ. Ενώ οι συγκρούσεις ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Ρίγκαν κάλεσε την Θάτσερ και, αφού επικαλέστηκε φόβο διαρροής για την απόλυτη μυστικότητα της επιχείρησης, επιστράτευσε την γνωστή γοητεία του δηλώνοντας: «Εάν ήμουν εκεί Μάργκαρετ, θα έριχνα το καπέλο μου μέσα από την πόρτα». Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος συνοψίζει πρακτική κατά τη διάρκεια του εμφυλίου -οι επισκεπτές έριχναν το καπέλο τους μέσα από την πόρτα, πριν εισέλθουν οι ίδιοι και εάν το καπέλο δεχόταν πυροβολισμούς ή πετιόταν έξω από το δωμάτιο κατανοούσαν ότι «ήταν ανεπιθύμητοι» στο συγκεκριμένο χώρο.

«Δεν είναι ανάγκη να κάνεις κάτι τέτοιο» απαντά η Θάτσερ, εξηγώντας ότι κατανοεί την «αδυναμία» του να την ενημερώσει καθώς και η ίδια «είχε υποκύψει σε αντίστοιχους περιορισμούς» τη χρονική στιγμή της εισβολής στα Φόκλαντ. Η Θάτσερ ολοκληρώνει την τηλεφωνική συνομιλία για τη Γρενάδα λέγοντας: «Ελπίζουμε η επιχείρηση να είναι επιτυχής, Ρον έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Και τώρα πρέπει να επιστρέψω σε μια δύσκολη συζήτηση στη Βουλή». «Οκ. Φάτους ζωντανούς» τη συμβουλεύει ο Ρίγκαν, που φαίνεται ότι μυστικά ηχογραφούσε συνομιλίες που είχε στην Αίθουσα Εκτακτων Συσκέψεων του Λευκού Οίκου.

Τουλάχιστον 20 κασέτες με ηχογραφημένες συνομιλίες «αποχαρακτηρίστηκαν» και δόθηκαν στη δημοσιότητα από την βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν στο Λος Αντζελες ύστερα από δημοσιογραφικά αιτήματα στο πλαίσιο του Νόμου Ελευθερίας της Πληροφόρησης.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(ΠΗΓΕΣ: BBC, REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισλαμικό Κράτος
Θέλουν να βάλουν και την Αίγυπτο στο «παιχνίδι»
Ισραήλ
Νετανιάχου: Οσοι υποστηρίζετε τους Παλαιστινίους, να πάτε στη Γάζα
Αλβανία
Προσβολή στον οικοδεσπότη
Ρωσία
«Κρύβονται» από τα ραντάρ τα ρωσικά αναγνωριστικά
Ιαπωνία/Κίνα
Απόπειρα επαναπροσέγγισης Ιαπωνίας - Κίνας, σε ψυχρό κλίμα
ΗΠΑ
Ο Ρίγκαν μαγνητοφωνούσε και τη Θάτσερ
Νιγηρία
Βομβιστής αυτοκτονίας σε σχολείο της Νιγηρίας
Ματιές στον κόσμο
Συγκρούστηκαν με τη μεξικανική αστυνομία οι συγγενείς των φοιτητών
80% έδωσαν οι Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας
Ζητούν παραίτηση του γενικού γραμματέα της γαλλικής προεδρίας