Έντυπη Έκδοση

Ρομποτικό ευρωπαϊκό σκάφος θα προσεδαφιστεί σε κομήτη

Διαστημική ιστορία θα προσπαθήσει να γράψει η Ευρώπη, αφού την Τετάρτη το πρωί ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος θα αποπειραθεί για πρώτη φορά να προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη.

(Πηγή: ESA–C. Carreau/ATG medialab) (Πηγή: ESA–C. Carreau/ATG medialab) Το μη επανδρωμένο σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο, θα απελευθερώσει μία μικρή θυγατρική, επίσης ρομποτική συσκευή -με την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Φίλαι»- ώστε να αγκιστρωθεί σε αυτόν και να συλλέξει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία.

Η προετοιμασία της αποστολής διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες, ωστόσο η έκβαση του εγχειρήματος είναι αβέβαιη. Οπως καταδεικνύουν οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει το Ροζέτα, ο κομήτης έχει περίεργο σχήμα, ενώ υπάρχουν στην επιφάνειά του βράχοι ύψους έως και 50 μέτρων, ρωγμές και λοφίσκοι. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες δεν ξέρουν πόσο σκληρό είναι το έδαφός του, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να βουλιάξει το ρομποτικό σκάφος.

Σε περίπτωση που η Φίλαι κατορθώσει να προσεδαφιστεί, θα χρησιμοποιήσει τα δέκα επιστημονικά όργανά της (γεωτρύπανο, ανιχνευτή ακτίνων-Χ, φασματογράφο, πανοραμικές μικροκάμερες, κ.ά.), ώστε να κάνει χημικές και φυσικές μελέτες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Τα ευρήματα θα αποστέλλονται στο Ροζέτα και από εκεί στη Γη.

Στο πρωτοφανές εγχείρημα συνέβαλαν 50 εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ενώ έχει κοστίσει μέχρι τώρα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, ο κομήτης 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο έχει πάρει το όνομά του από τους δύο Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά, το 1969. ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Ρομποτική/Διάστημα
Ρομποτικό ευρωπαϊκό σκάφος θα προσεδαφιστεί σε κομήτη
Επιστημονικές έρευνες
Ελληνική αποκρυπτογράφηση κομήτη
Διαδίκτυο
Αντίθετος ο Ομπάμα σε Διαδίκτυο πολλών ταχυτήτων