Έντυπη Έκδοση

ΝΑ 'ΧΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

Taxis στην υγεία ονειρεύεται ο Βορίδης

Το... Taxis της Υγείας, όπου τα πάντα θα είναι ηλεκτρονικά, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μαζί με τον ΕΟΠΥΥ. Βασική λεπτομέρεια: σήμερα πολλά νοσοκομεία διαθέτουν... τριτοκοσμικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παίρνουν μπροστά μόνο με... κάρβουνο.

Ολα βέβαια θα ξεπεραστούν με το νέο Φάκελο Ασφάλισης Υγείας που δημιουργείται για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (κοντά στα 10 εκατ.), μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι δαπάνες.

Ολα τα στοιχεία των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ελέγχονται φάρμακα, εξετάσεις και άλλες παροχές. «Αγκάθι» στη διαδικασία, τα νοσοκομεία που «επικοινωνούν» σε άλλη ηλεκτρονική γλώσσα υπολογιστών το καθένα... Γι' αυτό και θα συνδεθούν σε δεύτερη φάση με το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργού Υγείας και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού.

Συγκεκριμένα, στο «Φάκελο Ασφάλισης Υγείας» θα καταγράφονται όλες οι εξετάσεις που γίνονται από τους ασθενείς, τα φάρμακα που παίρνουν, οι επισκέψεις τους στους ιδιώτες γιατρούς αλλά και κάθε άλλη παροχή που λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι ουσιαστικά θα «προσωποποιηθεί» κάθε εξέταση, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος γιατρός εξέτασε ποιον ασθενή και ποιος δίνει τι.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα πρόσβαση θα έχουν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθώς και κάποια στελέχη του οργανισμού, ώστε να μην υπάρχουν αλλοιώσεις. Βέβαια τις πληροφορίες θα μπορούν να τις βλέπουν οι περίπου 45.000 γιατροί που συνεργάζονται με το σύστημα καθώς και οι ίδιοι ασθενείς. Ηδη έχουν «περαστεί» στο σύστημα όλα τα δεδομένα του 2013 και του 2014, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι καταχωρίσεις δεν ήταν ηλεκτρονικές.

Ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να «επικοινωνήσει» ηλεκτρονικά με τα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που θα γίνει σε δεύτερη φάση. Αλλωστε τα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα είναι... στεγνά από τεχνολογική εξέλιξη, αφού υπάρχουν τμήματα που είτε δεν έχουν καν απλούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είτε διαθέτουν... τριτοκοσμικούς.

Γι' αυτό και η περιβόητη ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασφαλισμένου, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά στοιχεία του και μέσω της οποίας θα γίνονται όλες οι «συναλλαγές» με τον ΕΟΠΥΥ, θα έρθει σε δεύτερη φάση. Κατά τη συνήθη τακτική, βέβαια, όταν λαμβάνονται μέτρα ή γίνονται αλλαγές, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν χθες και περιπτώσεις γιατρών με παραβατική συμπεριφορά, καθώς είχαν δώσει παραπεμπτικά για δεκάδες ίδιες εξετάσεις στους ίδιους ασθενείς.

Το πάρτι των φαρμάκων

Οι παραβάτες γιατροί -όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός- εντοπίσθηκαν μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης να υπερσυνταγογραφούν τόσο φάρμακα όσο και εξετάσεις. Ειδικότερα, οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο έκανε... αυτοπαραπομπές. Στον ίδιο «πλασματικό άρρωστο» διέγνωσε γλαύκωμα για το οποίο τον παρέπεμψε 6 φορές για τις ίδιες εξετάσεις. Αντίστοιχα λειτούργησε και με άλλους ασθενείς με μυωπία, στους οποίους χρέωνε δεκάδες ίδιες εξετάσεις για το ίδιο πρόβλημα.

Στη Θεσσαλία, πνευμονολόγος φέρεται σε διάγνωση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας να έχει κάνει τις ίδιες εξετάσεις στον ίδιο ασθενή πάνω από 5 φορές.

Η δαπάνη του μόνο το 1ο εξάμηνο του 2013 άγγιξε τις 91.000 ευρώ, ενώ συνολικά όλο το χρόνο έφθασε τις 200.000 ευρώ.

Στην Αθήνα παθολόγος για να διαγνώσει... αναιμία σε ασθενή του χρειάστηκε να τον υποβάλει καμιά... δεκαριά φορές στις ίδιες αιματολογικές εξετάσεις, σε ακτινογραφίες θώρακος, κοιλίας κ.λπ.

Στη Μακεδονία, καρδιολόγος φαίνεται πως είχε αποφασίσει να... ξετινάξει στις εξετάσεις ακόμη και μικρά παιδιά, τα οποία «υπέβαλε» σε σειρά εξετάσεων που προορίζονταν για ενηλίκους. Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως με τον ασφαλιστικό φάκελο ασθενούς, όπου θα καταγράφονται όλες οι εξετάσεις και οι συνταγές καθώς και τα ονόματα των γιατρών και των ασθενών τους, θα μπει φρένο σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Τέλος τα βιβλιάρια

Μπορεί τα βιβλιάρια υγείας να είναι οικεία, κυρίως στους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας όμως φαίνεται πως σκοπεύει να εκσυγχρονιστεί ελεώ και τρόικας. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του και τα ιατρικά δεδομένα. Ο ασθενής θα προσέρχεται στις υπηρεσίες υγείας με την κάρτα του, όπου και θα καταχωρίζονται όλες οι παροχές που λαμβάνει και οι υπηρεσίες.

Στην κάρτα, θα «χρεώνονται» όλες οι εξετάσεις και τα φάρμακα χωρίς όμως να υπάρχει όριο-πλαφόν στο τι θα μπορεί να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει μαζί του την ηλεκτρονική κάρτα, όπως γινόταν με το βιβλιάριο υγείας.

Ωστόσο, για να γίνουμε... Ευρώπη, θα πρέπει πρώτα -όπως είπε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός- να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εργασίας αλλά και του ΕΟΠΥΥ.

* ΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ

Επίορκοι τρέμετε, έρχεται ο Μάκης

Το όνομά του με τη «σύλληψη» των επίορκων του συστήματος υγείας επιχειρεί να συνδυάσει ο Μάκης Βορίδης ώστε η υστεροφημία του να μην περιοριστεί στα αλλεπάλληλα κουρέματα που έχει κάνει στα νοσοκομεία και στις παροχές εν μέσω κρίσης και εξάντλησης των ασθενών.

φωτ.αρχείου (ΑΜΠΕ) φωτ.αρχείου (ΑΜΠΕ) Γι' αυτό και δημοσιοποιεί εντός των ημερών ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς, στο οποίο θα επιστρατεύσει ακόμη και το ΣΔΟΕ για να πιάσει στην τσιμπίδα του νόμου τους περιβόητους «φακελάκηδες». Το... ποινολόγιο Βορίδη για τους επίορκους της Υγείας προβλέπει βαριές ποινές αλλά και πειθαρχικές κυρώσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και νομικές παρεμβάσεις ώστε εκείνοι που θα συλλαμβάνονται να παρανομούν, να οδηγούνται άμεσα στη φυλακή χωρίς να χρονοτριβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το σχέδιο Βορίδη προβλέπει βαριές πειθαρχικές ποινές, ενεργοποίηση πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία σήμερα αργοπορούν, διοικητικές δράσεις καθώς μεταξύ άλλων και διασύνδεση των ελέγχων με το ΣΔΟΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το... ποινολόγιο Βορίδη θα προωθεί και πολύ πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική διεργασία ώστε οι υπαίτιοι της διαφθοράς να περνούν της φυλακής τα σίδερα για πολύ περισσότερα χρόνια. Μάλιστα ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν πως θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα προβλέπεται ακόμα και ισόβια κάθειρξη.

Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας αναμένεται -όπως ο ίδιος δήλωσε- θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που λαμβάνουν διάφορες παροχές από φαρμακευτικές εταιρείες. Η τροπολογία θα «πατά» στον κώδικα δημοσιοποίησης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΕΟΠΥΥ
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Υγείας
Επίορκοι τρέμετε, έρχεται ο Μάκης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υγείας
Taxis στην υγεία ονειρεύεται ο Βορίδης
Επίορκοι τρέμετε, έρχεται ο Μάκης
Σωφρονιστικό σύστημα
Στη Δικαιοσύνη για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας
Υπουργείο Παιδείας
«Πάγος» στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών
Τα ψάλλουν σε διευθυντή σχολείου για τα Θρησκευτικά
ΚΤΕΛ
Καταδικάστηκαν 20 άτομα γιατί κινητοποιήθηκαν
Καλλιέργιες
Διπλή νίκη για την «ελευθερία» των σπόρων
Επενδύσεις
Φοροδιαφεύγει αλλά... επενδύει
Παρεμβάσεις
Οι αγορές μάς στέλνουν κατ' ευθείαν σε νέο Μνημόνιο
Τουρισμός
Ο Τουρισμός χρειάζεται ποιότητα, όχι ποσότητα
Μακριά από τα κόμματα ο ΣΕΤΕ
Στα 23 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το 2014
Κρητικό κάλεσμα σε Κινέζους μελλόνυμφους
Αρθρα/Σχολιασμοί
Μπορούμε!.. (iPodemos!)
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναζητούν το κρησφύγετο των απαγωγέων
Ανθρώπινα
Ο ηπειρώτικος πολιτισμός πάει Μέγαρο
Χρόνιο στρες
TV & Media
Η πίτα της διαφήμισης τσίμπησε 5,5% τον Οκτώβριο
Εξω πάμε καλά
Μήνυμα συμπαράστασης
Χορός - τραγούδι, σημειώσατε 2
Χαμόγελο του παιδιού
SOS εκπέμπει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»