Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Στη Δικαιοσύνη για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η νομιμότητα των φυλακών υψίστης ασφαλείας που εγκαινίασε η κυβέρνηση στο Δομοκό, προκαλώντας τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των ίδιων των κρατουμένων.

Στο στόχαστρο του ανώτατου δικαστηρίου θα μπει η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου με την οποία οι φυλακές Δομοκού μετατράπηκαν σε φυλακές τύπου Γ. Τις προσφυγές κατέθεσαν οι γονείς καταδικασθέντων ως μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», των καταδικασθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης αλλά και ο ίδιος ο Αναστάσιος Θεοφίλου, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί Δημ. Μίχα στη Νάουσα της Πάρου.

Δυσμενής διάκριση

Τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλουν στις προσφυγές τους είναι ότι με τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς γίνεται δυσμενής διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων κρατουμένων μεταφερθούν στο Δομοκό. Και αυτό διότι προβλέπεται ότι σε αυτές δεν θα χορηγούνται άδειες στους κρατουμένους, δεν θα χορηγείται ούτε υπό όρους απόλυση αν ο καταδικασθείς δεν έχει συμπληρώσει μέσα στη φυλακή 20 τουλάχιστον χρόνια, ενώ θα επιτρέπονται οι επισκέψεις μόνο συγγενών των κρατουμένων μέχρι τρίτου βαθμού.

Οπως αναφέρεται στις προσφυγές, καταλύεται έτσι το τεκμήριο της αθωότητας, αφού για μια συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι διαβίωσης, στέρηση αδειών, περιορισμοί επικοινωνίας, κ.λπ.

Στις προσφυγές υποστηρίζεται ακόμη ότι παραβιάζεται και η αρχή της δίκαιης δίκης όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ η αξιολόγηση των κρατουμένων που θα εγκλειστούν στο Δομοκό, αρχικά για 2 χρόνια, γίνεται με αόριστα κριτήρια.

Από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» προσέφυγαν οι γονείς του Αλέξανδρου Μητρούσια και του Γεωργίου Καραγιαννίδη, που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 και 20 ετών αντίστοιχα, και κρατούνται στον Κορυδαλλό, οι γονείς των καταδικασθέντων για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέα - Δημήτρη Μπουρζούκου, Δημήτρη Πολίτη και Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως «τοξοβόλου του Συντάγματος», ενώ ατομικά προσέφυγε ο Αναστάσιος Θεοφίλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Σωφρονιστικό σύστημα
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Προσφυγές/Μηνύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Υγείας
Taxis στην υγεία ονειρεύεται ο Βορίδης
Επίορκοι τρέμετε, έρχεται ο Μάκης
Σωφρονιστικό σύστημα
Στη Δικαιοσύνη για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας
Υπουργείο Παιδείας
«Πάγος» στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών
Τα ψάλλουν σε διευθυντή σχολείου για τα Θρησκευτικά
ΚΤΕΛ
Καταδικάστηκαν 20 άτομα γιατί κινητοποιήθηκαν
Καλλιέργιες
Διπλή νίκη για την «ελευθερία» των σπόρων
Επενδύσεις
Φοροδιαφεύγει αλλά... επενδύει
Παρεμβάσεις
Οι αγορές μάς στέλνουν κατ' ευθείαν σε νέο Μνημόνιο
Τουρισμός
Ο Τουρισμός χρειάζεται ποιότητα, όχι ποσότητα
Μακριά από τα κόμματα ο ΣΕΤΕ
Στα 23 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το 2014
Κρητικό κάλεσμα σε Κινέζους μελλόνυμφους
Αρθρα/Σχολιασμοί
Μπορούμε!.. (iPodemos!)
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναζητούν το κρησφύγετο των απαγωγέων
Ανθρώπινα
Ο ηπειρώτικος πολιτισμός πάει Μέγαρο
Χρόνιο στρες
TV & Media
Η πίτα της διαφήμισης τσίμπησε 5,5% τον Οκτώβριο
Εξω πάμε καλά
Μήνυμα συμπαράστασης
Χορός - τραγούδι, σημειώσατε 2
Χαμόγελο του παιδιού
SOS εκπέμπει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»