Έντυπη Έκδοση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η συγγραφή ως αυτο-ανάκριση

Από το βιβλίο του Tim Burton «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης», εκδόσεις Οξύ
«Με ενδιαφέρουν οι συνθήκες που γεννούν τη δουλοπρέπεια, τον κομφορμισμό, την έλλειψη εμπιστοσύνης, την εμμονή με την επιτυχία και την ανικανότητα να αισθανθεί κανείς αγάπη και θλίψη. Δεν παρατηρώ αυτά τα φαινόμενα αποστασιοποιημένα, όπως θα έκανε ένας κοινωνιολόγος. Κατά τη διδικασία της γραφής, οφείλω να ανακρίνω τον ίδιο μου τον εαυτό. Η προσέγγισή μου είναι υποκειμενική και κοινωνική ταυτόχρονα».

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Πορθμείο για την ουσία της ύπαρξης
   Η αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας, η επιθυμία βίωσης των ουσιωδών στοιχείων της ζωής και η φυγή από τα προσωπικά αδιέξοδα προς μια ουδέτερη ζώνη ωθούν τον αυτοπρόσωπο αφηγητή του Καζαμπλάνκα καφέ, έναν συνηθισμένο άνδρα μέσης ηλικίας, στο αναμενόμενο: ένα μακρινό ταξίδι φυγής και περισυλλογής ώς τους αντίποδες του κόσμου, από τη Μεσόγειο στον Περσικό και τον Νότιο Ειρηνικό μέχρι τα νότια της Νέας Ζηλανδίας.
  • Παραδείσιο πρίσμα
   Εκτός. Ο Στρατής Πασχάλης απέσπασε, με το βιβλίο του Εποχή Παραδείσου, το Βραβείο Ποίησης 2009 του περιοδικού Διαβάζω. Τη δέκατη αυτή συλλογή του είχε υποδεχθεί προηγουμένως με θέρμη η κριτική (Δημητρούλια Καθημερινή, 14.12.2008, Καλαμαράς Ελευθεροτυπία, 19.12.2008, Μαρωνίτης Το Βήμα, 11.1.2009).
  • Το πορτρέτο του Στρατηγού
   «Στο διήγημα λιγάκι ασφυκτιώ. Στο μυθιστόρημα κολυμπάω. Στη νουβέλα αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα», εξομολογείται ο Μένης Κουμανταρέας σε συνέντευξη, εκφράζοντας τις σημερινές του διαθέσεις. Γεγονός είναι πως, ευθύς εξαρχής, δοκίμασε και τα τρία είδη, σημειώνοντας και στα τρία περίπου την ίδια επιτυχία.
  • Τεργέστη και άλλες πόλεις του νου
   Η Τεργέστη ως ονειρική πόλη, ως μυθικό λιμάνι της Μεσογείου, ένας ου τόπος, που ενέπνευσε συγγραφείς, όπως ο Τζέιμς Τζόις, ο Ιταλο Σβέβο, ο ποιητής Ουμπέρτο Σάμπα, ο άγγλος συγγραφέας Ρόμπερτ Χίτσενς, ο Πολ Θερού, και τόσους άλλους, είναι το φόντο πάνω στο οποίο μία από τις πιο καταξιωμένες φωνές της σύγχρονης αγγλικής λογοτεχνίας προβάλλει σκέψεις, οράματα, «φαντάσματα της ηδονής» της, όπως θα έλεγε ο Αλεξανδρινός Καβάφης.
  • Πότε θα ξεφορτωθούμε τα φέρετρα από την πλάτη μας;
   Η βασική σταθερά με βάση την οποία χωρίζουμε τις λογοτεχνίες δεν είναι το κράτος, ούτε καν το έθνος, αλλά η γλώσσα, ασχέτως αν κατόπιν υποδιαιρούμε την όποια παραγωγή σε επιμέρους εθνικά είδη, όπως τους συγγραφείς αγγλόφωνων κειμένων τους ταξινομούμε ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τους, σε Αγγλους, Αμερικανούς, Καναδούς και λοιπούς της Κοινοπολιτείας.
  • Βιβλία έξω από τη σκόνη του χρόνου
   Μα δεν μας φτάνουν στ' αλήθεια τόσα βιβλία; Χρειαζόμαστε κι άλλα; Δεν μας συντρίβει, επιτέλους, όχι μονάχα το μέγεθος, αλλά και ο όγκος των κλασικών, τόσων, που ίσως δεν καταφέρουμε ποτέ να τα εξαντλήσουμε στον σύντομό μας βίο; Πραγματικά μας σκανδαλίζει η ύπαρξη τόσων και τόσων χαμένων αριστουργημάτων;
  • Εγελιανές εκδοχές
   Ο Χέγκελ (Hegel) ήταν από τους φιλοσόφους εκείνους που συνέλαβε την καθοριστική σημασία που έχει η θρησκεία στην εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος. Η χριστιανική θρησκεία υπήρξε για τον Χέγκελ αυτός ο συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα σ' αυτό που χάθηκε με την αρχαία Ελλάδα και σ' αυτό το περιβάλλον του νεωτερικού που μόλις και αναδυόταν.
  • Βιβλία για τα Χριστούγεννα
   Από τα πολλά και αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες, επιλέξαμε εκείνα που θα προσφέρουν στα παιδιά χαρά και γνώση, ίσως και λίγη από τη μαγεία των ημερών.
  • Ερωτήσεις για την κλοπή της αστραπής και για τον κλέφτη μάγο Βιβλία για παιδιά που ψάχνουν
  • 3 βιβλία χωρίς τίτλο
   Ο Τέρρυ Ηγκλετον είναι πλεόν πολύ γνωστός στην Ελλάδα και τα έργα του μεταφράζονται συστηματικά, τουλάχιστον τα τελευταία. Είναι από καιρό αστέρας της λογοτεχνικής κριτικής στην πατρίδα του και παγκοσμίως και όχι μόνο για τα γραπτά του.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Η λάμπα, ο Πόε , ο Οσμπορν ή ο Αρανίτσης;
   Κοίταζα το φως που εξέπεμπε η λάμπα στο δωμάτιο. Βούλιαζα μέσα του. Είχα αφεθεί στην ενατένιση του φωτιστικού. Το έβλεπα ξεκάθαρα σαν έναν ανεπανάληπτο κατοπτρισμό του εαυτού μου. Μοιραία καταλήγεις σε κάθε βουβή παρατήρηση του περιβάλλοντός σου να ομφαλοσκοπείς.
  • Γυρίζοντας ηφαίστεια ανάποδα
   Εχω επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη, πίνω καφέδες, για να φύγει απ' το κεφάλι μου ο νυχτερινός ύπνος του τρένου. Τελευταία για πολλοστή φορά· μ' εκείνη τη δροσιά μέσα στο στήθος που ανταριάζει. Μπορώ να το αφήσω να περάσει, αλλά προτιμώ να γράψω κάτι.
  • Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο
   Κινηματογραφική σεζόν 2008-2009 Στη λογοτεχνία, η πραγματικότητα περιγράφεται και παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο, καλλιτεχνικό τρόπο. Αντίθετα όμως με τις άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις (μουσική, ζωγραφική κ.ά.) δεν γίνεται αντιληπτή με τα ανθρώπινα αισθητήρια, αλλά με το ανθρώπινο πνεύμα.