Έντυπη Έκδοση

Βιβλία για τα Χριστούγεννα

«Και ιδού ο αστήρ ον είδον εν τη ανατολή προήγεν αυτούς, έως ότου ελθών έστη επάνω ου ην το παιδίον· ιδόντες δε τον αστέρα εχάρησαν χαράν μεγάλην σφόδρα, και ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτό...».

Το Κατά Ματθαίον

Από τα πολλά και αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες, επιλέξαμε εκείνα που θα προσφέρουν στα παιδιά χαρά και γνώση, ίσως και λίγη από τη μαγεία των ημερών.

Καλά Χριστούγεννα

* * * *

Λιούις Κάρολ

Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων

εικονογρ.: Ρόμπερτ Ινγκπεν

μτφρ.: Μάρα Μοίρα

εκδ. Πατάκη, σ. 192, έγχρ., δεμ., 17,50 ευρώ

Η πρώτη επιλογή μας δεν απευθύνεται σε παιδιά μιας ορισμένης ηλικίας, καθώς πρόκειται για έργο τόσο λαμπρό, και στη νέα αυτή έκδοση τόσο ωραίο, ώστε στέκει πέρα και πάνω από ηλικίες, αλλά και παραμένει, όπως όλα τα έργα τέχνης, προσιτό σε μικρούς και μεγάλους, γοητεύοντας και οδηγώντας στους μυστικούς κήπους μιας ασπαίρουσας φαντασίας.

Οτι ο Τσαρλς Λούτγουιτζ Ντότζσον -το πραγματικό όνομα του συγγραφέα Λιούις Κάρολ- θα γινόταν κοσμαγάπητος χάρη σ' ένα βιβλίο του δεν το είχε καν φανταστεί. Αλλωστε η «Αλίκη» ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να διασκεδάσει τα κοριτσάκια της οικογένειας του Χένρι Λίντελ, πρύτανη του κολεγίου (Christ Church) της Οξφόρδης, όπου και ο ίδιος δίδασκε Μαθηματικά. Να σημειώσουμε ότι ο Χένρι Λίντελ, πατέρας της Αλίκης, είναι ένας από τους δύο συντάκτες του περίφημου «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης»· ο άλλος είναι ο Ρόμπερτ Σκοτ. Παρά την επιτυχία του, ο συγγραφέας πέθανε μελαγχολικός στο σπιτάκι όπου είχε αγοράσει στην επαρχία. Αξίζει να αναφερθούμε στις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του· θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της εποχής του.

Ο εικονογράφος της σημερινής «Αλίκης» είναι ο Αυστραλός Ρόμπερτ Ινγκπεν, πασίγνωστος καλλιτέχνης, βραβευμένος με το «Hans Christian Andersen Medal», το πλέον έγκυρο βραβείο στον χώρο του παιδικού βιβλίου, για τον οποίο λένε ότι βρίσκει έναν μαγικό τρόπο και μπαίνει στις σελίδες του κάθε βιβλίου κι εκεί ζει, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ 'Η ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Catherine Walters

Ο μαγικός Χιονάνθρωπος

μτφρ.: Αιμιλία Μανούση

εικονογράφηση: Alison Edgon

εκδ. Αγκυρα, σ. 32, πολύχρ., δεμένο, 12.75 ευρώ

Ομορφο. Αστράφτει καθαρότητα ψυχής και αθωότητα. Είναι δε εικονογραφημένο έτσι όπως θα το ονειρευόταν ο Μικρός Λαγός, ο οποίος μια μέρα ολόλευκη από το χιόνι έφτιαξε έναν Χιονάνθρωπο. Μα ο πατέρας του: «Σε θέλω για να πας να βρεις λίγα μούρα για το τσάι μας». Και ο Μικρός Λαγός: «Ο Χιονάνθρωπος θα στενοχωρηθεί αν τον αφήσω μόνο τώρα». «Ενας Χιονάνθρωπος είναι. Δεν είναι αληθινός». «Και βέβαια είναι αληθινός! Είναι ο φίλος μου!» Ο Μικρός Λαγός πήρε το καλαθάκι και ξεκίνησε. «Μην πας πολύ μακριά», είπε ο πατέρας. Μα αυτός ακολούθησε τον κοκκινολαίμη, χόρεψε με τις νιφάδες του χιονιού, δοκίμασε μούρα, το χιόνι πύκνωνε, χάθηκε μόνος. Μόνος; Κάθε άλλο, έσπευσε ο Χιονάνθρωπός του. Τον πήρε στους ώμους του, γλίστρησαν στον ασημένιο πάγο, έπαιξαν. Εως ότου έφτασαν στον κήπο του Μικρού Λαγού. «Ευτυχώς, είσαι καλά!» είπε ο πατέρας. «Ο Χιονάνθρωπος με προστάτευε». Στο σκοτάδι φάνηκε το περιπαικτικό χαμόγελο του πατέρα. Φάνηκε όμως και το γεμάτο αγάπη και φιλία χαμόγελο του Χιονάνθρωπου...

24 Ιστορίες για να καλωσορίσεις τον Χριστό

ανθολόγηση χριστουγεννιάτικων διηγημάτων

απόδοση: Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη

εκδ. Μεταίχμιο, σ. 80, πολύχρ., δεμένο, 12 ευρώ

Ολιγοσέλιδες ιστορίες στο πνεύμα των ημερών. Από το πρώτο διήγημα της συλλογής που έγραψε η Φλερ Ναμπέρ και εικονογράφησε η Σαντάλ Καζέν, μέχρι το τελευταίο, σε κείμενο της Καρίν-Μαρί Αμιό και εικονογράφηση της Σαντάλ Καζέν επίσης, δεν υπάρχει σελίδα που να μην αναφέρεται στο «θαύμα των Χριστουγέννων».

Από τα -οπωσδήποτε- ενδιαφέροντα διηγήματα εμείς ξεχωρίσαμε την «Ολοζώντανη Φάτνη», τον «Λύκο και το πρόβατο», «Το βόδι της Βηθλεέμ»· εξαίρετο. Αλλά και τα 24 διηγήματα -όσα και οι μέρες του Δεκεμβρίου μέχρι τη Γέννηση- έχουν κάτι ωραίο να πουν, και με τα κείμενα και με τις εικόνες. Σταθήκαμε επίσης και στο διήγημα το τιτλοφορούμενο «Μια αλλιώτικη νοσοκόμα».

Εμιλυ Χόουκινς

Πριγκίπισσα του Χιονιού

απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

εικονογράφηση: Λίντα Εβανς

εκδόσεις Πατάκη, πολύχρ., ανάγλυφη εικονογράφηση, 15,50 ευρώ

Ωραία ιστορία, με απόηχους παραμυθιών του Βορρά, στην οποία -όπως και στα παμπάλαια παραμύθια- ο βασιλιάς ή ο άρχοντας λησμονεί να καλέσει μία από τις νεράιδες στη μεγάλη γιορτή. Στο συγκεκριμένο παραμύθι ο βασιλιάς γιόρταζε τα γενέθλια της κόρης του. Κάλεσε κόσμο πολύ, κάλεσε βασιλιάδες και πλάσματα ξωτικά, νεράιδες. Και μόνο τη Νεράιδα του Χιονιού ξέχασε. Αυτή τότε εισέβαλε στην αίθουσα όπου όλοι ξεφάντωναν και καταράστηκε τη δεκάχρονη πριγκίπισσα να αποκτήσει καρδιά από πάγο...

Από εκείνη τη βραδιά άρχισαν οι περιπέτειες για την πριγκίπισσα και η μοναξιά πέρα, ψηλά, στο παλάτι του πάγου. Ολα όμως, όπως και στα παραμύθια, τελείωσαν καλά.

Θα σταθούμε επαινετικά στην εικονογράφηση.

Μαρκ Κίμπολ Μούλτον

Ενας τάρανδος στο σπίτι μου

απόδοση: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

εικονογράφηση: Κάρεν Χίλαρντ Γκουντ

εκδόσες Μεταίχμιο, σ. 40, πολύχρ., σκληρό εξώφυλλο, 13 ευρώ

Αυτό το ωραίο παραμύθι είναι έργο δύο ανθρώπων που κατοικούν, όπως διαβάζουμε, στην καρδιά της πιο αγνής, καθαρής φύσης, στους λόφους και τα βουνά της Β. Αμερικής. Στην ιστορία τους είναι σχεδόν απτή η αγάπη στη φύση και στα πλάσματα που την κατοικούν.

Σ' ένα σπίτι, στο χιονισμένο δάσος, τρία άτομα γεμίζουν καλάθια με φρούτα και σπόρους και τα αδειάζουν σε κατάλληλα σημεία για τα πεινασμένα και παγωμένα ζώα. Είναι η γιαγιά με τα δύο εγγονάκια της. Παραμονή Πρωτοχρονιάς αντίκρισαν έναν τάρανδο να περιφέρεται κουτσαίνοντας. Ηταν πεινασμένος, πληγωμένος, έτρεμε. «Ελάτε γρήγορα! Φώναξε η γιαγιά. Πρέπει να τον κουβαλήσουμε μέσα. Πρέπει να τον ζεστάνουμε». Ο τάρανδος, αφού απόλαυσε χάδια και τροφή, φιλία, και αφού συνήλθε, κάλπασε στα ουράνια σε αναζήτηση του Αϊ- Βασίλη για να προλάβει την παράδοση των δώρων...

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης

εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

εκδ. Καστανιώτη, σ. 40, πολύχρ., δεμ., 14 ευρώ

Φαίνεται πως έχει μια εγγονούλα ο Αϊ-Βασίλης που πολύ τον αγαπά, παρότι ζουν χώρια. Αυτή λοιπόν την εγγονούλα επισκέπτεται ένα από τα ξωτικά του παππού της. «Καταστροφή!», φωνάζει τρομαγμένο. Ο Αγιος είναι κρυωμένος, και, αλίμονο, τι θα γίνουν τα παιδιά δίχως δώρα. Με τη μαμά της άρπαξαν μια βαλίτσα και γραμμή για το μαγικό κτήμα του παππού. Το λένε μαγικό γιατί συνεχώς μετακινείται· εκεί, τυλιγμένος στην κουβέρτα με τα καμπανάκια, ο άρρωστος Αγιος των Παιδιών υποφέρει. Μα η εγγονούλα του τον παρηγορεί· αυτή θα αναλάβει τα δώρα για τα παιδιά. Με τη μητέρα της και τα ξωτικά θα ετοιμάσουν τα μπισκότα της αγάπης, που θα μοιραστούν παντού...

Χαρούμενη, μοντέρνα η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου.

Marie-Aline Bawin-Cristophe le Masne

Ο Τομ βλέπει έναν εφιάλτη

μτφρ.: Ράνια Ζωίδη

εκδ. Παπαδόπουλος, σ. 32, πολύχρ., δεμ., 7 ευρώ

Για τα παιδιά που μόλις άρχισαν να διαβάζουν· και για εκείνα που πολλές νύχτες αισθάνονται μόνα και αβοήθητα εμπρός στον φόβο, οι ιστοριούλες του Τομ είναι ό,τι πρέπει.

Ο Τομ είναι λαγός· σαν έρχεται η νύχτα φορά πιζάμες και περιμένει τη μαμά για το καθιερωμένο παραμύθι. Απόψε ο Τομ έχει διαλέξει το βιβλίο με τη μάγισσα· φοβάται, αλλά και θέλγεται από αυτήν. Και πόσο εντυπωσιάζεται όταν βλέπει τα βατράχια να ξεπηδούν από το στόμα της! Μετά, ώρα για ύπνο. Και ώρα για εφιάλτες. Κάποιος κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες - μήπως η μάγισσα; Μήπως εκείνο το φοβερό τέρας; Κι εκείνο το τούνελ πού οδηγεί; «Μπαμπά, μαμά!» Τον καθησυχάζουν. Του εξηγούν. Η μαμά τον γαληνεύει με ένα τραγουδάκι. «Η νύχτα είναι ήσυχη. Κοιμάμαι γλυκά».

Στη σειρά «Οι περιπέτειες του Τομ» κυκλοφορούν επίσης «Ο Τομ πάει στο σχολείο» και «Ο Τομ είναι τιμωρία».

Barroux (Κείμενο- εικονογράφηση)

Το χρυσόψαρό μου

μτφρ.: Γεωργία Τσάκωνα

εκδ. Ηλίβατον, σ. 32, έγχρ., σκληρό εξώφυλλο, 12 ευρώ

«Το χρυσόψαρό μου είναι το πιο δυνατό του κόσμου» μονολογεί το παιδί και στην απέναντι σελίδα, ένα ψαράκι που ακουμπά στη γυάλα. Σχέδιο απλό, υπογραμμίζει τον ελάχιστο λόγο. «Αν κάποιος το πειράξει, ξέρει πολύ καλά πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν φοβάται κανέναν και τίποτα», συνεχίζει το παιδί. Για να προσθέσει: «Αλλά δεν θέλει να μπλέκει σε καβγάδες. Είναι το μόνο πράγμα που σιχαίνεται». Στην απέναντι σελίδα, η ίδια πάντα γυάλα, αλλά το ψάρι είναι διαφορετικό. Το ψάρι μεταμορφώνεται κάθε τόσο. Παίρνει το χρώμα του δειλινού όταν το παιδί λέει: «Τα βράδια, όταν έχει εφιάλτες, του μιλάω τρυφερά για να μπορέσει να ξανακοιμηθεί».

Πολύ μιλά για το χρυσόψαρό του το παιδί. Μα στο βάθος ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τον εαυτό του. Τους φόβους και τις χαρές του, τις περιέργειες και τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες του. Ενα μικρό, καλαίσθητο βιβλίο αυτογνωσίας. Το χρυσόψαρο είναι η προβολή της ψυχής του παιδιού.

Δήμητρα Πυργέλη

Η μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη

καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδριάνα Ρούσσου

εκδ. Λιβάνη, σ. 31, πολύχρ., σκληρό εξώφυλλο, 10 ευρώ

Τα κουδουνάκια χτυπούσαν, αδημονούσαν οι τάρανδοι και ο Αγιος Βασίλης έπρεπε να βιαστεί. Θα περίμεναν τα παιδιά. Φόρεσε γρήγορα τη στολή του, μα διαπίστωσε ότι η μια του μπότα τον στένευε· τι να έκανε; Το απλούστατο· δεν έδεσε τα κορδόνια της μπότας. Δεν πειράζει, πού καιρός. Προέχει το ταξίδι. Τα παιδιά. Εμπαινε από πόρτες, έμπαινε από παράθυρα, από καμινάδες, άφηνε τα δώρα, δοκίμαζε γλυκίσματα, ξέχασε το μποτάκι το στενό. Στο τελευταίο σπίτι της διανομής κατοικούσε η Ελευθερία· κοιμόταν. Μα ο Αγιος την ξύπνησε κατά λάθος και η μικρούλα: «Ποιος είναι εκεί;» φώναξε, οπότε ο Αϊ-Βασίλης έσπευσε να εξαφανιστεί τρέχοντας προς το έλκηθρο. Ετσι έχασε την μπότα με τα άδετα κορδόνια. Και έτσι τη βρήκε η Ελευθερία, για να βεβαιωθεί πως, ναι, υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης. Απλό, με χαρούμενες γιορτινές ζωγραφιές.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ

Ο Μικρός Πρίγκιπας

με τις ζωγραφιές του συγγραφέα

μτφρ.: Μελίνα Καρακώστα

σειρά: «Βιβλία με κινούμενα μέρη, πολυτελή λευκώματα»

εκδ. Πατάκη, (Gallimard Jeunesse), σ. 65 (10x20), εικονογραφημένο, σκληρό εξώφυλλο, 26,50 ευρώ

Ιστορία αγάπης, κατανόησης και άλλων τερπνών αισθημάτων ο γνωστός σε όλο τον κόσμο «Μικρός Πρίγκιπας», ο συγγραφέας του οποίου τον Ιούλιο του '44 έφυγε για μια αναγνωριστική αποστολή και δεν επέστρεψε. Η παρούσα έκδοση του «Μικρού Πρίγκιπα» είναι εκπληκτική. Οι εικόνες είναι κινούμενες, οι αναδιπλούμενες χαρτοκατασκευές είναι σχεδιασμένες με πρωτοτυπία και αίσθηση του μέτρου, η μετάφραση, εξαιρετική, λαμπρή γενικώς η τυπογραφική επιμέλεια. Νομίζω, και ο αναγνώστης ίσως το γνωρίζει, πως το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, παρά στοχεύει ίσια στην καρδιά του ενηλίκου.

Κάθριν Λάσκι

Ενα ζουζούνι παραπάνω - Η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου

μτφρ.: Ελένη Σβορώνου

εικονογράφηση: Μάθιου Τρούμαν

εκδ. Μεταίχμιο, σ. 48, πολύχρ., σκληρό εξώφυλλο, 14 ευρώ

Γραφή απλή, μα με χιουμοριστικές αποχρώσεις. Εικονογράφηση πολύ καλή. Το βιβλίο της αμερικανίδας συγγραφέως Κάθριν Λάσκι μιλά για τη ζωή και τις περιπέτειες, το κοπιαστικό, πολύχρονο ταξίδι και τις έρευνες, τους προβληματισμούς αλλά και τις κατακτήσεις του Τσαρλς Ρόμπερτ Ντάργουιν (Darwin, 1809-1892), μια από τις μεγαλύτερες μορφές των φυσικών επιστημών.

Ο μικρός Κάρολος από νωρίς αγαπούσε να παρατηρεί τη Φύση· αργότερα, έκανε ένα θαυμαστό, μεγάλο ταξίδι· πήρε μέρος στην εξερευνητική αποστολή του βασιλικού πλοίου «Μπιγκλ» και επί πέντε χρόνια μελέτησε την πανίδα, τη χλωρίδα, τα γεωλογικά φαινόμενα κ.ά. της Ν. Αμερικής, της Ν. Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, των νησιών του Ειρηνικού...

Η θεωρία του της εξέλιξης των έμβιων όντων, με την ενίσχυση και των παρατηρήσεων του σύγχρονου Μέντελ, θεμελίωσε την επιστήμη της Βιολογίας. Βεβαίως αμφισβητήθηκε, αλλά στα δυσμάς του βίου του ευτύχησε να δει τη θεωρία του να γίνεται αποδεκτή.

Raymond Alluin, France Battacharya, Brigitte Faugere κ.ά.

Παγκόσμια Μυθολογία - θεότητες, επικοί ήρωες, ιερά σύμβολα, παράξενα όντα

εικονογράφηση: Angus McBride, Richard Hook, Steve Weston

μτφρ.: Κατερίνα Καλαντζοπούλου

εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, σ. 192 (19x25), έγχρ., 19.90 ευρώ

Για να ολοκληρωθεί το βιβλίο συνεργάστηκαν έντεκα επιστήμονες, ανθρωπολόγοι, αρχαιολόγοι, ερευνητές, επιμελητές μουσείων, συνεργάτες ιστορικών περιοδικών, όπως λ.χ. ο Jean-Pierre Hammel (Εισαγωγή-Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος, Ρωμαϊκός Κόσμος, Αίγυπτος), ο οποίος είναι και σύμβουλος του έργου. Αναφερόμαστε στον συγγραφέα του γνωστού βιβλίου «Ο άνθρωπος και οι μύθοι» (Hatier, 1994).

Πρόκειται για έργο σοβαρό, γραμμένο με κάθε ευθύνη, εύληπτο, με πλούσια εικονογράφηση και πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό, ενώ δεν αναφέρεται μόνο στους μύθους των αρχαίων λαών και πολιτισμών, αλλά φτάνει μέχρι τους σημερινούς Ινουίτ του Β. Καναδά και τους Αλεούτες και Γιούπιτ της Αλάσκας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα

ζωγραφιές: Βασίλης Παπατσαρούχας

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σ. 32, πολύχρ., δεμ., 15 ευρώ

«Καλημέρα, της είπε χαμογελαστός ο Ιπποπότης. -Γεια σου κι εσένα, ομορφούλη, του απάντησε εκείνη. -Μην παρεξηγήσετε την ερώτησή μου, της είπε όλο ευγένεια, αλλά από πότε οι αγελάδες διαθέτουν φτερά;» Ετσι άρχισε η φιλία ανάμεσα στον Ιπποπότη και τη Νεραϊγελάδα. Ο οποίος είχε την ατυχία να γεννηθεί με πανοπλία, η οποία του δυσκόλευε τη ζωή στο ποτάμι, για τούτο κι έφυγε να ζήσει πλάνητας, σαν παλιός ξεχασμένος ιππότης. Ισως να συναντούσε και καμιά νεράιδα, από αυτές που ξέρουν μαγικά, για να τον απαλλάξει από το βάρος της πανοπλίας.

Η νεράιδα του τελικώς ήταν μια χαριτωμένη νεραϊγελάδα. Αγελάδα με φτερά. Στο μεταξύ, στο ταξίδι το κοπιαστικό και τι δεν συνάντησε ο Ιπποπότης· κροκόσκυλους, κουνουπαπιά, αλεφαντεπού, σκουληκατσίκι, σφηκατσίκα, κ.ά. Είδε βατοφλαμουριές, συκομηλιές, έφαγε αχλαρόδια και φιστιρίκια...

Χιούμορ, εξωφρενικό παιχνίδι με τις λέξεις, και ένα χαριέστατο κυνηγητό ονείρου. Απολύτως ταιριαστή η μοντέρνα εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα.

Σοφία Παράσχου

Πώς χάθηκε η Γατόμπαλα την Κυριακή το μεσημέρι;

εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

εκδ. Ψυχογιός, σ. 152, 8,80 ευρώ

Μέσα από τις αφηγήσεις ενός δωδεκάχρονου περνά ολόκληρος κόσμος, δεδομένου ότι αναφέρεται στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας και, όπως ξέρουμε, η σημερινή πολυκατοικία αποτελεί μια μικρή κοινότητα. Γυναίκες και άνδρες -μοναχικοί ή με οικογένειες- παιδιά, ηλικιωμένοι, ανήμποροι, Ελληνες, συχνά και αλλοδαποί, νέες, έφηβοι, καλλιτέχνες και υπάλληλοι, νήπια, σκυλιά, γατιά. Ενα από αυτά τα γατιά ονομάζεται Γατόμπαλα. Πρόκειται για έναν λευκό, χοντρό, αστείο γάτο, ο οποίος πέφτει θύμα μυστηριώδους απαγωγής και οι μικροί φίλοι του της πολυκατοικίας αναστατώνονται. Τελικώς θα λυθεί το μυστήριο, αλλά στο μεταξύ ο αναγνώστης θα έχει απολαύσει τις καλές και θερμές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των συνοίκων, τα καθημερινά απρόοπτα και τη γεμάτη χιούμορ αφήγηση του αγοριού.

Ανάμεσα στα χαρίσματα της συγγραφέως Σοφίας Παράσχου είναι το εντελώς ξεχωριστό χιούμορ της - πράγμα σπάνιο στην ελληνική παιδική λογοτεχνία.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Αλεξάντρ Πούσκιν

Η κόρη του λοχαγού

απόδοση στα ελληνικά: Πέτρος Παπαπέτρος

εικονογράφηση: Βασίλης Κοντογεώργος

σειρά: «Αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η εποχή τους»

εκδόσεις Ερευνητές, σ. 208, έγχρ., 16 ευρώ

Ο Αλέξανδρος-Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν γεννήθηκε στη Μόσχα το 1799 και πέθανε (σε μονομαχία) στην Πετρούπολη το 1837. Η εποχή του θεωρείται η εποχή της αναγέννησης της ρωσικής λογοτεχνίας και ο ίδιος, ο μεγαλύτερος ποιητής της. Η «Κόρη του λοχαγού», ιστορικό μυθιστόρημα (1836), με υπόθεση που εκτυλίσσεται την εποχή της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β', έχει χαρακτήρα χρονικού και θεωρείται στο είδος του μεγάλο· το συγκρίνουν με το «Πόλεμος και Ειρήνη».

Εδώ υπάρχει ένας δυνατός έρωτας, υπάρχει και η εξέγερση των Χωρικών (1773-1774). Το βιβλίο, στη σημερινή έκδοση, περιέχει οτιδήποτε μπορεί να διαφωτίσει τον αναγώστη για την εποχή, τη χώρα, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, κι ακόμη, πίνακες, σχέδια γκραβούρες και την αξιοπρόσεκτη εικονογράφηση του Βασίλη Κοντογεώργου.

Κόνι Κάιζερμαν

Ο μύθος του αμέθυστου

μτφρ.: Μαίρη Περαντάκου-Κουκ

εικονογράφ. Ειρήνη Γκόνου

εκδ. Κέδρος, σ. 280, 12 ευρώ

Η συγγραφέας είναι επίσης και σκηνοθέτρια και παραγωγός. Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημά της - μυθιστόρημα φαντασίας. Εδώ παρακολουθούμε τις περιπέτειες που έζησε η νεαρή Μέρεντιθ όταν έχασε το δαχτυλίδι-φυλαχτό που της είχε δωρίσει η μητέρα της. Το δαχτυλίδι ήταν οικογενειακό κειμήλιο. Και πίστευαν ότι ήταν μαγικό. Το φόρεσε και έβγαλε βόλτα τον σκύλο της. Δεν άργησε να το χάσει. «Πρέπει να βρω το δαχτυλίδι μου. Η μαμά δεν θα με εμπιστευτεί ξανά...». Και άρχισε να ψάχνει. Και να κατεβαίνει. Και να συναντά πλάσματα αλλόκοτα, σε άγνωστα τοπία. Μια Αλίκη στη χώρα, όχι των θαυμάτων, αλλά των χαμένων πραγμάτων...

Καλά γραμμένο, καλά μεταφρασμένο, το μυθιστόρημα είναι γεμάτο εκπλήξεις και απρόοπτα, το διατρέχει δε μια κάποια αγωνία. Οχι τρόμος. Ούτε υπερβολή. Ενα ωραίο ταξίδι σε ανομολόγητους κόσμους.

Λίαν Χερν

Η βραχνή φωνή του ερωδιού

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Πατάκη, σ. 752, 22,50 ευρώ

Επικό. Και ταυτοχρόνως συναρπαστικά γραμμένο από τη γνωστή και πολυβραβευμένη συγγραφέα της τριλογίας των Οτόριζ, το καινούριο αυτό βιβλίο αποτελεί την κορύφωση των μύθων των Οτόρι.

Στη μεσαιωνική Ιαπωνία πάλι. Ο άρχοντας Οτόρι Τακέο και η αγαπημένη του γυναίκα Καεντέ, έπειτα από μεγάλους αγώνες, κατόρθωσαν να ενώσουν τις Τρεις Χώρες και να φέρουν την ειρήνη και την πρόοδο. Αλλά πάντα παραμονεύουν οι εχθροί, με πιο επικίνδυνο τον αυτοκράτορα των Εννιά Νησιών, που ενδιαφέρεται για τη γη των Οτόρι. Οι Οτόρι όμως έμαθαν να αγωνίζονται. Θα σώσουν την πατρίδα τους.

Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα έχει ατμόσφαιρα των χρόνων εκείνων, έχει λαμπρές εικόνες αλλά και σκληρές αναμετρήσεις. Πλοκή εντυπωσιακή. Κι ακόμη, μια μεγάλη αγάπη ομορφαίνει τις σελίδες του. Είναι, επίσης, κι ένα ταξίδι σε περασμένους, άγνωστους χώρους και κόσμους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Η συγγραφή ως αυτο-ανάκριση
Πορθμείο για την ουσία της ύπαρξης
Παραδείσιο πρίσμα
Το πορτρέτο του Στρατηγού
Τεργέστη και άλλες πόλεις του νου
Πότε θα ξεφορτωθούμε τα φέρετρα από την πλάτη μας;
Βιβλία έξω από τη σκόνη του χρόνου
Εγελιανές εκδοχές
Βιβλία για παιδιά που ψάχνουν
3 βιβλία χωρίς τίτλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Η συγγραφή ως αυτο-ανάκριση
Πορθμείο για την ουσία της ύπαρξης
Παραδείσιο πρίσμα
Το πορτρέτο του Στρατηγού
Τεργέστη και άλλες πόλεις του νου
Πότε θα ξεφορτωθούμε τα φέρετρα από την πλάτη μας;
Βιβλία έξω από τη σκόνη του χρόνου
Εγελιανές εκδοχές
Βιβλία για τα Χριστούγεννα
Βιβλία για παιδιά που ψάχνουν
3 βιβλία χωρίς τίτλο
Άλλες ειδήσεις
Η λάμπα, ο Πόε , ο Οσμπορν ή ο Αρανίτσης;
Γυρίζοντας ηφαίστεια ανάποδα
Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο