Έντυπη Έκδοση

Τα παιδικά βιβλία έφτασαν στον ουρανό

«Οι δε ακούσαντες του βασιλέως επορεύθησαν· και ιδού ο αστήρ ον είδον εν τη ανατολή προήγεν αυτούς, έως ελθών έστη επάνω ου ην το παιδίον· ιδόντες δε τον αστέρα εχάρησαν χαράν μεγάλην σφόδρα, και ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ, και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών, προσήνεγκαν αυτώ δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν· και χρηματισθέντες κατ' όναρ μη ανακάμψαι προς Ηρώδην, δι' άλλης οδού ανεχώρησαν εις την χώραν αυτών.

Αναχωρησάντων δε αυτών ιδού άγγελος Κυρίου φαίνεται κατ' όναρ τω Ιωσήφ λέγων: εγερθείς παράλαβε το παιδίον και την μητέρα αυτού και φεύγε εις Αίγυπτον, και ίσθι εκεί έως αν είπω σοι· μέλλει γαρ Ηρώδης ζητείν το παιδίον τού απολέσαι αυτό.

Ο δε εγερθείς παρέλαβεν το παιδίον και την μητέρα αυτού νυκτός και ανεχώρησεν...»

Το Κατά Ματθαίον (Κεφ. Β' στίχ. 9-14)

Πρόσφυγες μες στην άγρια ψυχρή νύχτα. Ας τους φαντασθούμε: με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους και τον φόβο των στρατιωτών του Ηρώδη, σε δρόμους άξενους, άγνωστους, ανάμεσα από χωράφια θεοσκότεινα, με τις φωνές των ζώων να τους τρομάζουν, προχωρούν με το τυλιγμένο στα ζεστά νεογέννητο, το παιδίον. Το προσφυγάκι τους. Και αυτό διωκόμενο. Οπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες τώρα, όπως συνέβαινε με τους εκπατρισμένους πάντα. Και παντού. «Αχ, ξένος εδώ, ξένος κι εκεί, κι όθε να πάω ξένος...», τραγούδησε τον καημό του ο -από αιώνος- μετανάστης, κάποτε και πρόσφυγας λαός μας. Τα θυμόμαστε καμιά φορά τα «τραγούδια της ξενιτιάς» ή λησμονήθηκαν ή ούτε που τα έχουμε ακουστά; Και καλά τα περισσότερα παιδιά και οι νέοι, αλλά οι μεγαλύτεροι; Ή μας τρομάζουν τόσο οι ξένοι, ώστε να αποφεύγουμε να ανακαλούμε τις πικρές εμπειρίες των προγόνων μας από «τα ξένα»; Ή μήπως δεν έχουμε πια χώρο μέσα μας ούτε για ένα μικράκι, ένα προσφυγάκι από αυτά που θαλασσοπνίγονται ώς να φτάσουν -εάν φτάσουν- στη σιγουριά της ξηράς ή για τα άλλα που γεννιούνται και ανατρέφονται στη χώρα μας μέσα σε άθλιες παράγκες, σε επικίνδυνες χαμοκέλες, σε καλύβια, σε αλάνες, ναι, σε τούτο τον αρχαίο τόπο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς, εδώ, όπου οι γονείς τους πρόσπεσαν ικέτες; Αλλά λησμονούμε ότι οι Ελληνες, μέχρι σήμερα, σεβαστήκαμε απεριόριστα τον ξένο, ο δε ικέτης λογιζόταν ιερό πρόσωπο, τόσο, ώστε κάθε βίαιη πράξη απέναντί του θεωρούνταν αδίκημα θρησκευτικό, ανοσιούργημα -το λεγόμενο άγος.

Ας έχουμε καλά Χριστούγεννα και γλυκασμό στις καρδιές για τους ξένους μας, μέρες που είναι.

Ο Τομ έρχεται με τον Σαλίγκαρο

Ας τοποθετηθεί πρώτο -και καλύτερο- στη λίστα μας το έργο του κορυφαίου αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουαίν Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ.

Το αξίζει. Βιβλίο για όλες, σχεδόν, τις ηλικίες, για κάθε άνθρωπο που μπορεί να διαβάσει και να σκεφθεί, όποια και αν είναι η πατρίδα του, η παιδεία του, οι επιλογές του. Βιβλίο πέρα από τον χρόνο. Ηδη, από το 1876, έτος εκδόσεώς του, τον είχε κατανικήσει. Η παρούσα έκδοση, που μόλις κυκλοφόρησε, με τις εικόνες του σπουδαίου αυστραλού εικονογράφου Ρόμπερτ Ινγκπεν και την εξαίρετη μετάφραση της αλησμόνητης ποιήτριας, πεζογράφου και μεταφράστριας Λίνας Κάσδαγλη, είναι ένα μικρό θαύμα.

***Μαρκ Τουαίν Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ, μτφρ.: Λίνα Κάσδαγλη, εικονογράφηση: Ρόμπερτ Ινγκπεν, εκδόσεις Πατάκη, σ. 241 (24Χ20), ευρώ 19

Εγραψε για το έργο αυτό ο δημιουργός του: «Παρ' όλο που το βιβλίο αυτό σκοπεύει στην ψυχαγωγία αγοριών και κοριτσιών, ελπίζω να μην το αποφύγουν για τον λόγο αυτό οι μεγαλύτεροι -άντρες και γυναίκες-, γιατί ένα μέρος του στόχου μου ήταν να προσπαθήσω να υπενθυμίσω με ευχάριστο τρόπο στους ενηλίκους αυτό που υπήρξαν κάποτε οι ίδιοι, καθώς και το πώς ένιωθαν, σκέφτονταν, μιλούσαν, και με ποιες αλλόκοτες δραστηριότητες απασχολούνταν μερικές φορές».

Ο Σάμιουελ Λάνγκορν Κλέμενς (Samuel Langhorn Clemens), ο γνωστός μας Μαρκ Τουαίν (1835-1910), η επίδραση του οποίου στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του αμερικανικού μυθιστορήματος υπήρξε τεράστια, έζησε περιπετειώδη ζωή. Γεύτηκε χαρές και πολλές πίκρες, ενθουσιασμούς, χρεοκοπίες, αλλά και την ευτυχία της δημιουργίας, έγινε διάσημος όχι μόνο στην πατρίδα του, έχασε πρόσωπα αγαπημένα, ήταν χαρακτήρας οικείος, θερμός, και το χιούμορ του υπήρξε παροιμιώδες. Οπως έγραψε ο συγγραφέας και φίλος του Χάουελς: «Υπήρξε ο σοβαρότερος, ο πιο ανθρώπινος και πιο ευσυνείδητος από τους ανθρώπους». Ο ίδιος, δε, δεν σταματούσε να διαλαλεί, σε δύσκολες μάλιστα εποχές, έχοντας ήδη γνωρίσει τη σκληρότητα και την υποκρισία ορισμένων ευυπόληπτων πολιτών, ότι «όλες οι φυλές και εθνότητες αποτελούν μια πανανθρώπινη αδελφότητα».

Οι Περιπέτειες του Τομ Σόγερ, ιστορία που διαδραματίζεται τον καιρό της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένας ύμνος στην παιδική ηλικία, κι ένας φόρος τιμής στα δικά του παιδικά χρόνια, καθώς πολλά από τα περιστατικά που βιώνει ο Τομ Σόγερ, ήταν αντλημένα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στο Χάνιμπαλ, στη δυτική όχθη του Μισισιπή. Το βιβλίο έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία, ενώ στις σελίδες του, εκτός από τις περιπέτειες, τους αυθεντικούς χαρακτήρες, τη δράση, το χιούμορ, την ωρίμανση των ηρώων, τις περιγραφές τόπων και ανθρώπων, κοινωνικών καταστάσεων, εξυμνούνται η φιλία, η αυθορμησία, η εντιμότητα και καταδικάζονται η ανειλικρίνεια και η υποκρισία. Πρόκειται, τέλος, για ένα βιβλίο στο οποίο οι ιδέες του Μαρκ Τουαίν περί ελευθερίας και ισότητας είναι εμφανέστατες. Ορθώς ο συγγραφέας του το χαρακτήρισε βιβλίο ψυχαγωγίας - αγωγής ψυχής, δηλαδή.

Οι 70 εικόνες του Ρόμπερτ Ινγκπεν (βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν 1986) που περιέχονται στον τόμο, είναι λαμπρές και αν δείχνουν σαν σπάνιες, πολυκαιρινές γκραβούρες ή δαγεροτυπίες, είναι γιατί ο καλλιτέχνης πάντα μελετά όλα όσα αφορούν τις συνήθειες, την καθημερινότητα, τα χαρακτηριστικά, ενδυμασίες κ.λπ. της εποχής κατά την οποία εξελίσσεται ο μύθος. Εδώ, επιπλέον, οι εικόνες του μοιάζουν να υμνούν την ευλογία και τη χάρη της παιδικής ηλικίας.

βιβλία για παιδιά

Στα σταυροδρόμια με κρυμμένα νερά και δράκους

***Κίρα Σίνου - Ερικα Αθανασίου, Στο σταυροδρόμι της ημισελήνου.

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου. 7 Οκτωβρίου 1571

μυθιστόρημα για εφήβους από 12 ετών, εκδόσεις Κέδρος, σ. 320, ευρώ 12

Η περίφημη Ναυμαχία του Lepanto, που ήταν καθοριστική στο να απηχήσει διεθνώς ο διακαής πόθος των Ελλήνων να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, είναι η ιστορική μαγιά, με την οποία ζυμώνεται η σύγχρονη πραγματικότητα της Αθήνας, της Ναυπάκτου και του Πακιστάν, για να πλαστεί ένας αφηγηματικός «άρτος» πλούσιος σε ιδανικά, ιστορικά στοιχεία και τη σύγχρονη ανάγκη για ειρήνη, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μυθικά πρόσωπα (όπως ο Θερβάντες, συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», ο Ελ Γκρέκο, ο Δον Χουάν, αμφισβητούμενος γιος του αυτοκράτορα Καρόλου και της άτακτης Μπάρμπαρα Μπλόμπεργκ) συναντιούνται στις σελίδες αυτού του ευανάγνωστου βιβλίου (που μοιάζει με κέντημα ή ψηφιδωτό) με πρόσωπα που ζουν στο 2008 (όπως ο Λέων και οι συμμαθητές του, ο χριστιανός Νίκος και ο μουσουλμάνος Σελίμ, που αγωνίζονται στο Πακιστάν να σώσουν όποιον μπορούν από τις φλόγες του πολέμου). Η Κίρα Σίνου, που γεννήθηκε στη Ρωσία, αλλά ήρθε στην Ελλάδα στα εννέα της χρόνια, όχι μόνον έμαθε άριστα την ελληνική, αλλά έγραψε 33 δικά της βιβλία και μετέφρασε πολλά άλλα. Εφυγε από κοντά μας ενόσω γραφόταν αυτό το κύκνειο άσμα της, που το συμπλήρωσε με αγάπη, γνώση και μεράκι η Ερικα Αθανασίου, που εργάζεται στην εφημερίδα «Κηφισιά». Σε σημείωμά της μάλιστα αναφέρει ότι ενόσω γραφόταν αυτό το βιβλίο έχασε και τον υποστράτηγο ε.α. πατέρα της, που τις είχε βοηθήσει, ιδιαίτερα στην ανεύρεση και στη συλλογή της βιβλιογραφίας για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Επιλέγω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για τη γλαφυρότητα του ύφους και τη ζωντάνια των περιγραφόμενων σκηνών: Οι γαλέρες ήταν έτοιμες να αποπλεύσουν για την Αμμόχωστο, το τελευταίο οχυρό των βενετικών κτήσεων στην Κύπρο, μια αρχαία βυζαντινή κωμόπολη που οι Ναΐτες ιππότες την είχαν κοσμήσει με εκκλησίες και παλάτια γοτθικού ρυθμού μετρατρέποντάς τη σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, προστατευμένο από ισχυρό σύστημα οχυρώσεων. Τα κάστρα των σταυροφόρων είχαν αποβάλει την παρακμιακή τους εικόνα, είχαν γίνει πιο καλαίσθητα και ήταν επιπλωμένα με πολυτέλεια. Η Αμμόχωστος αποτελούσε γοητευτικό απομεινάρι του μεσαιωνικού κόσμου των σταυροφοριών, ενώ η πολυεθνική κοινωνία που είχε δημιουργηθεί από τις επιμειξίες, συνδύαζε με επιτυχία την τραχύτητα της Δύσης και την τρυφηλότητα της Ανατολής. Η Αμμόχωστος ήταν πια μια πόλη που μάλλον θα έπεφτε θύμα της οθωμανικής αγριότητας (σελ. 143).

***Αννα Χατζημανώλη, Τα δέκα πρόσωπα της ρύπανσης

εικονογράφηση: Κάριν Μούσερ-Σπάσου, εκδόσεις Κίρκη, σειρά Αλυσίδα, σ. 36, ευρώ 12

Ποιος μολύνει τον αέρα; Ποιος ανοίγει τρύπες στην ατμόσφαιρα; Ποιος καταστρέφει τα δάση; Ποιος χειρουργεί τους σπόρους; Ερωτήματα που ταλανίζουν μικρούς και μεγάλους κατοίκους αυτού του πολύπαθου πλανήτη, που επιμένει να φιλοξενεί ακόμα τόσα δισεκατομμύρια ζωές πάνω του. Προσοχή! Αυτό δεν θα είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο με νεράιδες ή με τρομερούς ήρωες που νικούν τους κακούς. Εμείς θα ξετρυπώσουμε διαφορετικούς κακούς, καθημερινούς, που τους συνηθίσαμε και δεν τους δίνουμε πια σημασία. Ευθύς εξαρχής ο τόνος είναι καταγγελτικός, η διάθεση μαχητική, η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας είναι απαραίτητη για τη συστράτευση όλων στη διασφάλιση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών της Γης μας. Καλημέρα κυρία ρύπανση! Η Γη στο θερμοκήπιο. Ποιος έβαλε τη Γη στον φούρνο; Ποιος εξαφανίζει τα ζώα και τα φυτά; Ποιος μαγειρεύει τους πυρήνες; Καληνύχτα, κυρία ρύπανση. Φώτα, παρακαλώ! Επεται το δραματικό σκετς με τον εύγλωττο τίτλο Γκουχ γκουχ! Και στο οποίο πρωταγωνιστούν τέσσερα παιδιά. Ακολουθεί το τεστ Πόσο φίλοι είστε με το περιβάλλον; καθώς και η άσκηση Να κάνουμε μια έρευνα; Στο τέλος αυτού του ωφέλιμου βιβλίου βρίσκουμε ένα κατατοπιστικό δισέλιδο με απαντήσεις σε απορίες, γλωσσάρι και πίνακα περιεχομένων. Αυτό βοηθάει τα παιδιά να οργανώσουν τη σκέψη τους και να γίνουν πιο μεθοδικά.

***Λίλη Λαμπρέλλη, Το κρυμμένο νερό, ζωγραφιές: Φωτεινή Στεφανίδη, εκδόσεις Πατάκη, σ. 30, ευρώ 14,64

Ηανάγκη συμφιλίωσης όλων των ζωντανών επί της γης, για να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς να προκαλούν ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές, είναι το ηθικό δίδαγμα αυτού του όμορφα εικονογραφημένου παραμυθιού. Μεγάλη ξηρασία έπεσε στη γη. Ζέστη πολλή και το νερό κρυμμένο, δεν έφτανε για να δροσίσει τα μέτωπα και το στόμα των ανθρώπων και των ζώων. Ενα παιδάκι κι ένα φιδάκι, άφοβα και τα δύο, αθώα και γενναία, τρέχουν, επικοινωνούν με τις νεράιδες, κι αυτές τα δασκαλεύουν να σκάψουν μία μόνο τρύπα για ν' αντικρίσετε νερό, όχι πολλές. Σκάβετε με χέρι ανάλαφρο και σταθερό. Και με ησυχία. Αλλιώς, ο θόρυβος και η αταξία το νερό το διώχνουν (σελ. 23). Κι έσκαψαν, έσκαψαν το χώμα, βαθιά, όλο και πιο βαθιά, ώσπου αντιφεγγίστηκε στα έγκατα της γης το φεγγαράκι. Κι η πρώτη απ' τις νεράιδες σκαρφάλωσε στο φεγγαρίσιο φως και κατέβηκε στα βάθη, μονάχη να μιλήσει στο νερό, να του ζητήσει να προσφερθεί και πάλι στα πλάσματα της γης σαν πηγή ζωής. Ομως το νερό, για να δώσει ζωή, ζήτησε ζωή. «Το παιδί ή το φίδι» διέταξε με σκληρή, για νερό, φωνή. «Ενα από τα δύο για πάντα κάτω απ' τη γη να κατεβεί» (σελ. 24). Το στοιχείο του νερού, στοιχειά, ερπετά και άνθρωποι σε αγαστή συνεργασία και φιλία.

***Lynn Curlee, Παράξενα πλάσματα της Ελληνικής Μυθολογίας, μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 48, ευρώ 12,90

OLynn Curlee, που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη, τιμήθηκε το 2002 με το βραβείο Sibert Honor για το βιβλίο του Brooklyn Bridge, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αλλά τα τελευταία χρόνια γράφει παιδικά βιβλία με ιστορικό ενδιαφέρον και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ιστορίες και θρύλοι για αλλόκοτα πλάσματα, τρομακτικά όντα και φριχτά τέρατα από την ελληνική μυθολογία. Ξεκινώντας με τον Πάνα, τον θεό της Φύσης, περνάει από τους Κενταύρους στον αγγελιαφόρο του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα, και από εκεί στους Γρύπες, στον Αργο, τον φρουρό με τα εκατό μάτια, στη μυθική Σφίγγα που συνάντησε ο Οιδίποδας και έλυσε το αίνιγμά της, απαλλάσσοντας έτσι τη Θήβα από το τρομερό θεριό, μιλάει για τον Κύκλωπα Πολύφημο που τον τύφλωσε ο Οδυσσέας αφού τον μέθυσε, για το κριάρι με το χρυσόμαλλο δέρας, για τις φοβερές και τρομερές Αρπυιες, για τον μπρούντζινο γίγαντα Τάλω και τον Μινώταυρο, για τη Γοργόνα Μέδουσα και τη Χίμαιρα, για να καταλήξει στο φτερωτό άλογο, τον Πήγασο, και στον φρουρό τού Αδη, τον Κέρβερο. Διαβάζουμε στον Επίλογο αυτού του καλαίσθητου βιβλίου: Η χρυσή εποχή της αρχαίας Ελλάδας κράτησε λίγο. Στο τέλος, ο ελληνικός πολιτισμός απορροφήθηκε από την αυτοκρατορία των Ρωμαίων, που υιοθέτησαν και την ελληνική μυθολογία κάνοντάς τη δική τους. Ο Δίας έγινε Jupiter, η Ηρα Juno, ο Ερμής Mercurius και η Αθηνά Minerva. Συνέχισαν, όμως, να ζουν στην κορυφή του Ολύμπου. Οταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες κατέκτησαν τον κόσμο, διέδωσαν παντού τον κλασικό πολιτισμό και τη μυθολογία του, απ' άκρη σ' άκρη της αυτοκρατορίας τους. Αλλά με την παρακμή της Ρώμης και τη διάδοση του χριστιανισμού, οι αρχαίοι θεοί εγκαταλείφθηκαν, οι παλιές ιστορίες έσβησαν και οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι σχεδόν λησμονήθηκαν. Ωσπου, έπειτα από χίλια και παραπάνω χρόνια, οι κλασικές γνώσεις αναγεννήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της ιστορικής περιόδου που λέγεται Αναγέννηση αποκαλύφθηκαν όσα έργα αρχαίων ποιητών, δραματουργών, ζωγράφων και γλυπτών είχαν σωθεί. Και οι ελληνικοί μύθοι άρχισαν πάλι να εμπνέουν δημιουργικά διάφορους καλλιτέχνες. Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι μία από τις σημαντικότερες παραδόσεις του δυτικού πολιτισμού. Δεν πιστεύουμε πια στους αρχαίους θεούς και στους ήρωες. Ξέρουμε ότι οι Γοργόνες, οι Μινώταυροι και τα Φτερωτά Αλογα δεν υπήρξαν. Ωστόσο, εξακολουθούμε να βρίσκουμε στις αιώνιες αυτές ιστορίες, που πρωτοειπώθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, πολλή ομορφιά και πολλές βαθιές αλήθειες για την ανθρώπινη φύση. Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία σας ελεύθερη και πραγματοποιήστε ένα νοερό ταξίδι με οδηγό το φτερωτό άλογο. Η αρχαία ελληνική μυθολογία συγκινεί και εμπνέει αιώνες τώρα.

***Ingo Siegner, Ο μικρός δράκος Καρύδας πάει σχολείο, απόδοση: Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Αερόστατο, σ. 69 (έγχρωμες, εικονογραφημένες), ευρώ 13

Και μιας και μιλάμε για δράκους, ακόμα ένα συμπαθητικό δρακάκι για παιδιά από πέντε ετών και άνω. Το όνομά του Καρύδας και ετοιμάζεται να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Καλά, νιώθουν και τα δρακουλίνια τρακ; Στον δρόμο συναντάει ένα άλλο δρακόπουλο από οικογένεια φαγανοδράκων. Οι γονείς όμως αυτού του δρακοπαιδιού δεν το αφήνουν να πάει σχολείο κι έτσι απομένει στον γενναίο ήρωα Καρύδα να βοηθήσει τον Οσκαρ να πείσει τους γονείς του για τη χρησιμότητα των σχολικών μαθημάτων. Η σειρά με τις περιπέτειες του μικρού δράκου Καρύδα (που έχει μεταφραστεί ήδη σε πολλές γλώσσες) απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού που μπορούν να διαβάζουν μόνα τους, ενώ η πλούσια εικονογράφηση, που φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα, βοηθάει στην εμπέδωση του παραμυθιού.

***Σταύρος Τσιάκαλος. Δαμιανός, ο υποχόνδριος δράκος, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 40, ευρώ 11

Με εικονογράφηση από τον ίδιο τον συγγραφέα, αυτό το παραμύθι μοιάζει να είναι εμπνευσμένο από τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου. Μόνον που εδώ ο υποχόνδριος δεν είναι άνθρωπος, αλλά δράκος. Ενας υγιέστατος δράκος που ζητάει ιατρική επιβεβαίωση των φανταστικών προβλημάτων υγείας που βασανίζουν το μυαλό, αλλά όχι και το σώμα του.

Ετσι πήγε σε έναν γιατρό αρκούδο που του έβγαλε ακτινογραφίες. Πήγε σε ένα ιατρείο όπου περιμένανε και η Κοκκινοσκουφίτσα και ο λύκος, οι οποίοι είχαν βαρυστομαχιάσει, αφού είχαν φάει όλα τα γλυκά που κουβαλούσε στο καλάθι της η Κοκκινοσκουφίτσα. Πήγε σε ένα γιατρό τόσο αργό, που η αγελάδα και ο σκαντζόχοιρος που περιμένανε ήδη εκεί, παίζανε σκάκι για να περάσει η ώρα. Πήγε στην κορυφή του βουνού σε μια γιατρό αετίνα, η οποία μόλις είχε βάλει σε γύψο το χέρι του Κύριλλου, που είχε πάθει ατύχημα κάνοντας σκι. Πήγε στη λίμνη και βούτηξε στα νερά, για να τον δει ο κάβουρας γιατρός στο ιατρείο που πηγαίνουν τα ψάρια. Πήγε σε έναν γιατρό νάνο, τόσο κοντό που χρειαζόταν σκάλα για να εξετάσει τους ασθενείς. Πήγε σε ένα ιατρείο όπου περίμενε παρέα με ένα γουρούνι μάστορα, το οποίο στη δουλειά, στο διάλειμμά του για μεσημεριανό, είχε κατά λάθος, αντί για το κολατσιό του, καταπιεί ένα τούβλο. Πήγε σε έναν γιατρό νυχτερίδα, όπου κρεμάστηκε ανάποδα απ' το ταβάνι για να εξεταστεί... Οι αναγνώστες μικρής ηλικίας θα διδαχτούν από αυτό το όμορφο παραμυθάκι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για προβλήματα που δεν υπάρχουν, αφού αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να τα... αποκτήσουν, και ό,τι φοβάσαι, στο τέλος το... λούζεσαι, αφού το προσελκύεις.

***Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, με τα πρωτότυπα κείμενα - μεταφορά σε απλούστερη γλώσσα: Καίτη Χιωτέλλη, στη σειρά «για παιδιά και νέους», εκδόσεις Αγκυρα, σ. 131, ευρώ 17,16

Ιδού κι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. Αλλά και οι μεγάλοι μπορούν να ωφεληθούν τα μάλα, αν αφήσουν για λίγο τη βάρβαρη πραγματικότητα ενός πολιτισμού σε κρίση, και αναβαπτισθούν στα νάματα μιας άλλης εποχής, όπου ο ατομισμός δεν είχε διαβρώσει τις συνειδήσεις και η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή είχε περισσότερο ιδεαλιστικά κίνητρα. Μέσα στη στέρηση οι άνθρωποι έπασχαν, πάσχιζαν για να αποκτήσουν τα βασικά βιοποριστικά τους αγαθά, αλλά ταυτοχρόνως επεδείκνυαν συμπόνια και ανθρωπιά, προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον πλησίον τους, έκαμαν κάθε δυνατή προσπάθεια να απαλύνουν τον πόνο του συνανθρώπου τους. Μήπως τώρα, με αφορμή την περίφημη οικονομική κρίση, είναι ευκαιρία να εγκαταλείψουμε τους γυάλινους πύργους του υπερτροφικού εγωισμού μας, να πάψουμε για μια στιγμή να πιστεύουμε ότι (ο καθένας από εμάς) είναι το κέντρο του σύμπαντος κόσμου, και να τείνουμε χείρα βοηθείας στους αναξιοπαθούντες (από όποιο σημείο του πλανήτη μας κι αν προέρχονται); Η ελληνική γη είναι πλούσια σε τροφές, φτάνει να την καλλιεργήσεις. Οι ελληνικές θάλασσες είναι πλούσιες σε ψάρια, και όπως έλεγε ο Αισχύλος (σε απόδοση Γιώργου Σεφέρη) «τη θάλασσα, τη θάλασσα ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει;». Καιρός να ανασκουμπωθούμε όλοι μαζί και με πρωτεργάτη τον κοσμοκαλόγερο Παπαδιαμάντη, τον συμπαθή «φτωχούλη του Θεού», να πιστέψουμε πως η ανθρωπιά και η ελευθερία είναι η υπέρτατη θρησκεία. Χαρίστε στα παιδιά σας και στους εαυτούς σας αυτή την πολυτέλεια. «Στο Χριστό, στο Κάστρο», ο παπάς παρετήρησε προς παραμυθίαν των ακροατών: - Μα εγώ λέω ότι θα μπορέσουμε στεριά να τραβήξουμε στην ακρογιαλιά, τον κρεμνό τον ανήφορο. Οσο ψηλά κι αν το στοίβαξε το χιόνι στα βουνά, στες ακρογιαλιές ο τόπος πατιέται (σελ. 86). Υψηλοί συμβολισμοί, που περιμένουν να τους αποκωδικοποιήσουμε, αλλά και έτσι λειτουργούν απ' ευθείας στην παιδική ψυχή, την αθώα, την πάναγνη, την αμόλευτη. Στα παιδιά, η ελπίδα για το χάραγμα ενός καινούριου πανανθρώπινου πολιτισμού χωρίς πολέμους, πείνα, δίψα, στέρηση, με υγεία, αφθονία, μόρφωση κι εργασία για όλους. Ο μεγάλος Σκιαθίτης μάς δείχνει τον δρόμο με το παράδειγμα της ζωής και την αδαμάντινη απλότητα του έργου του.

Υποδειγματική η γλωσσική απλοποίηση του σοφού κειμένου που αποτόλμησε η Καίτη Χιωτέλλη, όμως εγώ διαλέγω να σας παραθέσω στο πρωτότυπο (αλλά σε μονοτονικό) ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: Οταν έφθασαν εις το Κάστρον και εισήλθον εις τον ναόν του Χριστού, τόσον θάλπος εθώπευσε την ψυχή των, ώστε αν και ήσαν κατάκοποι, και αν ενύσταζον τινές εξ αυτών, ησθάνθησαν τόσον την χαράν τού να ζώσι και του να έχωσι φθάσει αισίως εις το τέρμα της πορείας των, εις τον ναόν του Κυρίου, ώστε τους έφυγε πάσα νύστα και πάσα κόπωσις. Οι αιπόλοι, ευρόντες ενασχόλησιν και πρόφασιν όπως καπνίζωσι καθήμενοι και ενίοτε όπως εξαπλώνονται και κλέπτωσιν από κανένα ύπνον τυλιγμένοι με τες κάπες των παρά το πυρ, είχον ανάψει έξω δύο πυρσούς, τον έναν έμπροσθεν του ιερού βήματος, τον άλλον προς το βόρειον μέρος. Εντός του ναού η θερμότης ήτο λίαν ευάρεστος, τη βοηθεία των έσωθεν και έξωθεν πυρών. Και είχον σωρεύσει παμπόλλα δέσμας ξηρών ξύλων και κλάδων, οι εκεί καταφυγόντες αιπόλοι, με τας ολίγας αίγας και τα ερίφιά των, όσα δεν είχον ψοφήσει ακόμη από τον βαρύν χειμώνα του έτους εκείνου, οι τραχείς αιπόλοι, οίτινες είχον σώσει και τους δύο υλοτόμους εκ του αποκλεισμού της χιόνος. Και είτα ο ιερεύς έβαλεν ευλογητόν και εψάλη η λιτή τής μεγαλοπρεπούς εορτής, μεθ' ο ο κυρ Αλεξανδρής ήρχισε αναγνώσεις, και όσοι ήταν νυστασμένοι απεκοιμήθησαν σιγά εις τα στασίδια των (Α! έμελλον άρα του προφητάνακτος οι θεσπέσιοι ύμνοι των ψαλμών να καταντήσωσιν ανάγνωσις νυστακτική, και ως ανάγνωσις να παραλείπωνται όλως ως φορτικόν τι και παρέλκον!), βαυκαλιζόμενοι από την έρρινον και μονότονον απαγγελία του κυρ Αλεξανδρή (σ.σ. 107-108). Πόσο άμουσα, και άρρυθμα, μονότονα κι ανούσια φαντάζουν πάμπολλα σύγχρονα ποιήματα, αν τα συγκρίνεις με αυτό το πεζογράφημα. Αλλά ζούμε σε εποχές εκπτώσεων και μαζί με την ανθρωπιά χάνουμε και τη γλώσσα μας. «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» όπως θα έλεγε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

***Φίλιππος Μανδηλαράς, Ο Λεωνίδας, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Παπαδόπουλος, σειρά «Η πρώτη μου Ιστορία», σ. 24, ευρώ 7,87

Στη Σπάρτη έζησε και ανδρώθηκε ένας βασιλιάς που ποτέ δεν χαρίστηκε στους Πέρσες, δεν τους έδωσε «γη και ύδωρ», δεν τους έτεινε κλάδον ελαίας, αλλά πολέμησε γενναία για να διατηρήσουν οι Ελληνες την Ελευθερία τους και τα πανανθρώπινα ιδανικά τους, που ενέπνευσαν πλήθος λαών κι έγιναν οι βάσεις για να θεμελιωθεί ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός. Η Ελλάδα ήταν πάντα ο κυματοθραύστης όπου έσπαγαν τα κύματα του αυταρχισμού και της απάνθρωπης στέρησης της αξιοπρέπειας. Σαν ήρθε ο καιρός του κι έγινε βασιλιάς, / μια είδηση του έφερε ο παγερός βοριάς. / Οι Πέρσες, λέει, ετοιμάζανε τρανό στρατό / και στην Ελλάδα έρχονταν μ' ένα μοναδικό σκοπό: / τις πόλεις μία μία θέλαν να κατακτήσουν, / ελεύθερα οι Ελληνες να μην ξαναμιλήσουν. Με ιστορική αλήθεια και γλωσσική πλαστικότητα ο Φίλιππος Μανδηλαράς μιλάει κατευθείαν στο θυμικό και στη νόηση των παιδιών, ενώ η Ναταλία Καπατσούλια εικονογραφεί αυτό το παραμύθι για τα περασμένα μεγαλεία με ακρίβεια και χιούμορ καταλυτικό. Ομως ο Πέρσης βασιλιάς πολύ καλά γνωρίζει / πως μες στα στενά τόσος στρατός τη μάχη δεν κερδίζει. / Λίγοι με λίγους θα χρειαστεί να πολεμούν, / χρόνο θα χάσει, στο νότο οι πόλεις θα οχυρωθούν. / Αποφασίζει, λοιπόν, νέα πρόταση να κάνει στον Λεωνίδα / Πλούτη τού δίνει, εξουσία, / στην περσική Ελλάδα την κυριαρχία. / Τα όπλα μόνο του ζητά να παραδώσει, / την πόλη του κι αυτόν υπόσχεται να σώσει. / Τα όπλα θέλεις να σου παραδώσω; / Ελα να τα πάρεις! / ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

***Νίκος Μαγεμένος, Λάκης ο Κουνελάκης. Ενα έξυπνο κουνελάκι που κάνει ένα σχολείο άνω κάτω! / Εκτωρ ο Αλέκτωρ. Ενας ερωτευμένος κόκορας που κάνει τον κόσμο άνω κάτω!, εικονογράφηση: Ασπασία Πάσσαρη, σ. 32, ευρώ 8,50

Ενα διπλής όψεως βιβλίο, με δύο παραμύθια σε ένα, που συνομιλούν μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει; Εξαρτάται από το ποιο εξώφυλλο ή ποιος τίτλος θα τον τραβήξει περισσότερο ή θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Προσωπικά, διάλεξα να αρχίσω από τον Εκτορα τον αλέκτορα, έτσι γιατί μου άρεσε το παιχνίδι της παρήχησης και το εξώφυλλο με την υδρόγειο σφαίρα, ένα μαγκανοπήγαδο κι έναν ζωηρούλη κόκορα. Ηδη από την αρχή ο συγγραφέας κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ομως ας περάσουμε και στο έξυπνο κουνελάκι που το έλεγαν Λάκη (γενικά, οι παρηχήσεις βοηθάνε το παιδί να αφομοιώσει, να απομνημονεύσει και να διηγηθεί με τον δικό του τρόπο ένα παραμύθι). Εδώ φαίνεται ευθύς εξαρχής ότι το αναμενόμενο ηθικό δίδαγμα έχει σχέση με τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε κάποια μειονότητα ή έχουν κάποιο εκ γενετής σημάδι ή ιδιότητα που οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση ή περιθωριοποίησή τους. Ο καθημερινός φασισμός (που δεν είναι πάντα υφέρπων) μετατρέπει αβίαστα καθέναν διαφορετικό σε «μαύρο πρόβατο», τον στοχοποιεί και του φορτώνει όλα τα κακώς κείμενα, θυσιάζοντάς τον στον βωμό τής ράθυμης ανικανότητας. Ο Ερωτας (ως από μηχανής θεός) δίνει κι εδώ τη λύση. Μεταξύ των δύο παραμυθιών, στη μέση του βιβλίου παραμονεύει ο Δασκαλοποντικούλης, με μικρές ασκήσεις και μεγάλους διαγωνισμούς.

***Λώρη Κέζα, Της ζωής τα γυρίσματα, εικόνες: Ακης Μελάχρης, εκδόσεις Αγκυρα, λογοτεχνία για παιδιά από 8 χρόνων, σειρά: «Πεταλούδα», σ. 52, ευρώ 8,90

Η γνωστή δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός Λώρη Κέζα δηλώνει στο πίσω «αυτί» αυτού του χαριτωμένου βιβλιο-παραμυθιού: «...έζησε εδώ κι εκεί και ταξίδεψε στα δύο από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ξεχνά να ποτίσει τις γλάστρες της και γι' αυτό διαλέγει ανθεκτικά φυτά. Ζει στο κέντρο της πόλης, όμως έχει το μυαλό της διαρκώς σε μια παραλία. Βιοπορίζεται από τις λέξεις, χτυπώντας μαύρα γράμματα σε λευκή οθόνη. Οταν ο κόσμος γύρω της καταρρέει, παραμένει αισιόδοξη. Αυτή την αισιοδοξία προσπαθεί να περάσει σε ιστορίες που γράφει για μικρά παιδιά». Αυτός κι αν είναι άθλος στις κρίσιμες εποχές που ζούμε. Στο εμπρός «αυτί» του βιβλίου γράφει «Αυτός είναι ο σελιδοδείκτης σου. Χρησιμοποίησέ τον για να βρίσκεις πού σταμάτησες την ανάγνωση». Ομως η εκπαιδευτική λειτουργικότητα αυτού του κομψού, και χαρούμενα ζωγραφισμένου βιβλίου δεν σταματάει εδώ. Διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους τη σοφία της ολιγάρκειας και της επικοινωνίας με τους άλλους, προκειμένου να βιωθούν με τον λιγότερο ψυχοφθόρο τρόπο (κι έξω από αλλοτριωτικά παιχνίδια εξουσίας) οι μικροχαρές και οι μικροατυχίες της ζωής. Να είσαι και όχι να έχεις, είναι το ηθικό δίδαγμα. Να είσαι ακόμη κι όταν δεν έχεις. Να είσαι ακόμη κι όταν όλες σου οι ψευδαισθήσεις βουλιάζουν μαζί με τα άχρηστα και περιττά υλικά αγαθά. Να είσαι για να ξανα-έχεις. Μαθήματα ζωής, οδηγίες προς ναυτιλλομένους σε δύσκολους καιρούς.

***Ελισάβετ Αραβίδου, Το κουκλόσπιτο του Αισώπου, εικονογράφηση: Αργύρης Παν, εκδόσεις Τετράγωνο, για παιδιά άνω των 7 ετών, σ. 80, ευρώ 19,90

Σηκώθηκαν οι κούκλες να σατιρίσουν τον κουκλοπαίχτη! Η σκωπτική επανάσταση των δημιουργημάτων εναντίον του δημιουργού τους. Η θρυλική ασχήμια του Αισώπου δίνει στην Αλεπού και στη Νυφίτσα τα όπλα για να τον πειράξουν, όμως το ευγενικό προβατάκι βρίσκει ότι η σιωπή του κουκλοπαίχτη δεν οφείλεται στα μεγάλα του χείλη, όπως αναρωτιέται ο βρομιαρούλης Ασβός, αλλά απλώς και μόνο στη σοφία του. Η Νυφίτσα τσαντίστηκε, θεωρώντας ότι το Πρόβατο «γλείφει» τον Αίσωπο, και βάζοντας το χέρι στη μέση της μίλησε πολύ απότομα: «Ολα αυτά τα λες τώρα για να φανείς καλός και να κερδίσεις την εκτίμηση του Αισώπου». Τότε ο κακός Λύκος, που δεν είχε λόγο να κρύψει την αλήθεια, είπε: «Ετσι όπως τα λέει είναι, σύντροφοί μου. Κι εγώ, απ' ό,τι ξέρετε, δεν έχω λόγο να υποστηρίξω ένα πρόβατο, μιας και το μόνο που θα ήθελα είναι να το φάω». Η Κουκουβάγια, που τόση ώρα καθόταν σιωπηλή και παρακολουθούσε όλα όσα συνέβαιναν, εκτίμησε την καλοσύνη του Λύκου απέναντι στο μικρό Προβατάκι. Ωστόσο θέλησε να βεβαιωθεί ότι ο Λύκος έλεγε την αλήθεια και δεν είχε στο μυαλό του απλώς να τους ξεγελάσει, με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρόβατου κι έπειτα να το κάνει μια χαψιά. Γι' αυτό του είπε με όλη τη σοφία που τη διέκρινε: «Αφού το λες, πρέπει να μας το αποδείξεις κιόλας». Τότε ο Λύκος σηκώθηκε με απειλητική διάθεση, κάνοντας όλα τα ζώα να παραμερίσουν. Πήγε κοντά στο Πρόβατο, το άρπαξε απ' το λαιμό και κοιτώντας το αγριεμένος του είπε:...». Θα φάει ο λαίμαργος ο Λύκος το αθώο Πρόβατο; Σιγά μη σας πω! Η συνέχεια στις σελίδες αυτού του υπέροχα εικονογραφημένου και ...χορταστικού βιβλίου με τις πολλές, παράλληλες ιστορίες.

***Η μαγεία των παραμυθιών, Susaeta Ελλάς Εκδοτική Α.Ε., σ. 200, ευρώ 12,50

Τι θα λέγατε, μικρά και ...μεγάλα παιδάκια, αν είχατε μαζεμένα στο ίδιο βιβλίο -τι λέω; όχι βιβλίο, τόμο έπρεπε να πω- τα ωραιότερα -και γνωστότερα- παραμύθια που γράφτηκαν ποτέ; Σε αυτό λοιπόν το απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη θα συναντήσετε και τη Χιονάτη και τους εφτά νάνους, και την Πεντάμορφη που πάει πάντα μαζί με το ...Τέρας της, και τον Πινόκιο που η μυτούλα του μεγαλώνει κάθε που λέει ψέματα, τόσο που δεν μπορεί να κρυφτεί, και τον Μπάμπι το ελαφάκι... και άλλα πολλά.

***Η μαγεία των Χριστουγέννων, Susaeta Ελλάς Εκδοτική Α.Ε., βιβλίο με δώρο cd, που ζωντανεύει τον Αγιο Βασίλη στην οθόνη του υπολογιστή, σ. 32, ευρώ 16

Ο αγαπημένος των παιδιών Αϊ-Βασίλης τα ξεναγεί σε όλες τις γωνιές του σπιτιού του και τους αποκαλύπτει όλα του τα μυστικά. Και τα παιδιά που παίζουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα ...δάχτυλα, κι έχουν και δικτυακή κάμερα, μπορούν να μπουν σ' έναν κόσμο που μέχρι τώρα μόνο να τον φανταστούν μπορούσαν.

***Αριστείδης Μιχαλόπουλος, Κοιμήσου επιτέλους, σχέδια: Ακης Ουλκέρομλου, εκδόσεις Ερευνητές, σ. 153, ευρώ 11

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο για παιδιά του Αριστείδη Μιχαλόπουλου, που γεννήθηκε το 1959, σπούδασε Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι, ασχολήθηκε με τις εκδοτικές παραγωγές, έγραψε μια σειρά βιβλίων για τα μουσεία της Ελλάδας, πολιτιστικούς οδηγούς για την Ηπειρο και τη Μεγάλη Ελλάδα, και μια ελληνική ιστορία της Τέχνης. Οπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, «τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το εμπόριο έργων Τέχνης». Στο χαριτωμένο αυτό βιβλίο, που ζωντανεύει από πρωτότυπα σχέδια, ο μεγάλος αδελφός (κανένας συνειρμός, καμία σχέση με το οργουελικό σύμπαν) διηγείται κάθε βράδυ ιστορίες στον μικρό του αδελφό, προκειμένου αυτός να... ξεραθεί, αλλά ο μικρός δεν λέει να το βάλει κάτω και τον τρελαίνει με ερωτήσεις. Είναι τόσο ανελέητος αυτός ο λεκτικός βομβαρδισμός, που του έρχεται να διαπράξει φόνο, κάτι βεβαίως που δεν γίνεται, δεδομένου ότι αγαπάει το φιλοπερίεργο πλασματάκι. Ενα απολαυστικό απόσπασμα: - Αφού σου είπα να μη βάλεις δράκους. - Δεν έβαλα δράκους, γάτους έβαλα. - Ναι, αλλά είπες ότι ο μπαμπάς του τού έλεγε ιστορίες με τέτοιους... - Τι τέτοιους; - Να, με τέτοιους που έχουν μεγάλα τέτοια... που βγάζουν τέτοια που καίνε. - Δράκους; - Ελα, δεν είσαι εντάξει, φοβάμαι. - Φοβάσαι τους γάτους; - Τους φοβάμαι τους γάτους που κάνουν τέτοια (σ.σ. 71-72).

***Στέργια Κάββαλου, Η κόκκινη πινέζα. εικονογράφηση: Μαρία Πετρούτσου, εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο, σ. 36, ευρώ 10

Η τρυφερή ιστορία μιας πινεζούλας που χάνει τη δουλειά της και τους δικούς της, ξεσπιτώνεται, κυλιέται στις λάσπες του δρόμου, δοκιμάζει διάφορες ανάδοχες οικογένειες και στο τέλος (όπως γίνεται πάντα στα παραμύθια) βρίσκει την ευτυχία και μια αξιοπρεπή θέση εργασίας. Πολλά τα μηνύματα και τα ηθικά διδάγματα κάτω και μέσα από τις προσεγμένες λέξεις αυτού του παιδικού βιβλίου, με τη λιτή, αλλά καίρια εικονογράφηση. Το υποδόριο χιούμορ δίνει μιαν ανάγλυφη διάσταση στην απλότητα με την οποία διατυπώνονται τα νοήματα.

βιβλία για παιδιά

Τα ραδιόφωνα παίζουν παράξενες μουσικές

***Οουεν Κόλφερ, Αρτέμης Φάουλ, μετάφραση: Καίτη Οικονόμου, σειρά: Μικρή Πυξίδα, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 480, ευρώ 17,70

Επιστροφή στον εαυτό είναι το βιβλίο του Οουεν Κόλφερ. Ο Αρτέμης έχει πολλά στη ζωή του. Από ανθρωποφάγα τρολ και κενταύρους, μέχρι πάνοπλα και θανάσιμα ξωτικά. Είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει πια κάθε εγκληματική δράση. Η μητέρα του όμως είναι σοβαρά άρρωστη. Για να την κάνει καλά, πρέπει να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να αρπάξει το φάρμακο από τα χέρια του νεαρότερου εγκληματία που υπήρξε: του Αρτέμη Φάουλ.

***Τζόναθαν Εμετ, Μια παγίδα για τον Αγιο Βασίλη, εικονογράφηση: Πόλι Μπερνατέν, μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 32, ευρώ 11

Ο Τζόναθαν Εμετ χρησιμοποιεί τον μύθο του Αϊ-Βασίλη για να κατανοήσουν γονείς και παιδιά το αμάρτημα της απληστίας. Δεν έχει σημασία αν είσαι κακό παιδί. Τα Χριστούγεννα όλοι δικαιούνται ένα δώρο. Κάθε χρόνο. Είναι μια παρατεταμένη ευκαιρία για να γίνουν όλοι πιο ταπεινοί.

Σ' αυτή τη φανταστική ιστορία, ο μικρός Μπράντλι ήταν κακός απ' όταν γεννήθηκε. Ο νους του ήταν συνέχεια στο πώς θα κάνει δύσκολη την ζωή των άλλων. Οι γονείς του τού πρόσφεραν τα πάντα, αλλά αυτός ήθελε τα πάντα από τον Αγιο Βασίλη. Εκείνος του επέστρεφε το κακό πάντα με καλό. Ακόμη και όταν έριξε τον Μπράντλι στην παγίδα που του είχε στήσει. Ο Εμετ προσπαθεί να περάσει το μήνυμα της ταπεινότητας και πως τα πολλά δεν αρκούν για να είσαι χαρούμενος. Με ξεχωριστή εικονογράφηση, το Μια παγίδα για τον Αγιο Βασίλη διασκεδάζει και διδάσκει.

***Εδώ Λιλιπούπολη. Τα τραγούδια

στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή

μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Χριστοδούλου, Μεταγραφή για φωνές και πιάνο, επιμέλεια: Θωμάς Κοντογεώργης, αρχείο: Ρεγγίνα Καπετανάκη, εικαστική επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαλέξης, επιμέλεια κειμένων: Ευσταθία Μπόνη, εκδόσεις Ιανός, σ. 176, ευρώ 20

Η λέξη Λιλιπούπολη σε κάνει να σαστίζεις. Οσοι δεν ξέρουν τι σημαίνει θα απορήσουν, και για λίγο το μυαλό τους θα πάει σε κάτι φανταστικό, μαγικό. Σε κάτι μικρό. Ασυναίσθητα. Αυτοί που γνωρίζουν τι εστί Λιλιπούπολη θα νοσταλγήσουν μια άλλη εποχή. Μια περίοδο της χώρας μας πιο φωτεινή. Η έκδοση του «Ιανού» συνδέει τους παλιούς κατοίκους αυτού του φανταστικού κόσμου με όσους θα ήθελαν να εισέλθουν σ' αυτόν και δεν μπόρεσαν.

Το βιβλίο επιδιώκει, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του εκδότη, να φέρει σε επαφή τα σημερινά παιδιά με τα τραγούδια που σημάδεψαν τη γενιά των γονιών τους. Για πρώτη φορά αυτά τα μουσικά κομμάτια μεταγράφονται για φωνή και πιάνο. Η επιμέλεια ανήκει στον Θωμά Κοντογεώργη.

Η Λιλιπούπολη μεταδιδόταν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η εκπομπή διήρκεσε τέσσερα χρόνια (1976-1980), αλλά κατάφερε να μείνει για πάντα στη μνήμη όσων την άκουγαν. Διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις και η παρουσία του ήταν καταλυτική. Το ανοιχτό και ανήσυχο πνεύμα και ο σεβασμός στον πολιτισμό και τα παιδιά τον έκαναν γενναιόδωρο απέναντι στους δημιουργούς και τους έδωσε απόλυτη ελευθερία να «χτίσουν» αυτή την όμορφη φανταστική χώρα. Η Ρεγγίνα Καπετανάκη με την Ελένη Βλάχου έβαλαν τα θεμέλια. Η μουσική επένδυση ανήκει στους Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Λένα Πλάτωνος, Νίκο Χριστοδούλου. Οι στίχοι, στη Μαριανίνα Κριεζή.

Το βιβλίο περιέχει τους στίχους και τις παρτιτούρες των τραγουδιών. Παράλληλα, στις πρώτες σελίδες μαθαίνουμε πώς «γεννήθηκε» η Λιλιπούπολη, ενώ παρατίθενται τα βιογραφικά των βασικών συντελεστών. Οσοι ξεφυλλίσουν το Εδώ Λιλιπούπολη θα γνωρίσουν κάτι τόσο διαφορετικό, που φαίνεται μακρινό στις μέρες μας. Εντούτοις, το ταξίδι στη Λιλιπούπολη είναι χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους και όσο παιδικό χρειάζεται.

***Ολγα Βλαχοπούλου, Η μάγισσα ανακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων, εικονογράφηση: Σοφία Γαλή, εκδόσεις Τετράγωνο, σ. 31, ευρώ 15,90

Το ταξίδι στον κόσμο των Χριστουγέννων αποκτά κι άλλα χρώματα. Η Ολγα Βλαχοπούλου θέλει να ανακατέψει την παιδική φαντασία. Να ανατρέψει για λίγο την όμορφη, λαμπερή εικόνα της παιδικής γιορτής. Ενδόμυχα, όταν στολίζεται η πόλη, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ευχόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Και τι πιο όμορφο από την παγκόσμια ειρήνη. Η συγγραφέας όμως φτάνει εκεί κάνοντας μια μικρή ανατροπή. Βάζει στο παιχνίδι τη μάγισσα Ανακατωσούρα. Ολα γυρίζουν ανάποδα. Ή μήπως όχι; Στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι μεγάλοι και θα περάσουν στα παιδιά τους, η βασιλόπιτα δεν ψήνεται, το αστέρι των Χριστουγέννων χάνεται και τα φτερά των αγγέλων κόβονται. Εν τούτοις, υπάρχει ο Μιασταλίτσα. Μικρός, όπως η ελπίδα, που θα μείνει ζωντανή και θα γίνει πελώρια. Ενα έμμετρο χριστουγεννιάτικο παραμύθι που γίνεται και θεατρικό παιχνίδι. Η Σοφία Γαλή οπτικοποιεί μοναδικά το κείμενο.

***Κυριάκος Χαρίτος, Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων, εικόνες: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 36, ευρώ 9,90

Ο Κυριακός Χαρίτος μάς δίνει άλλο ένα ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο. Το Βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων είναι αντισυμβατικό. Δεν ακολουθεί την ίδια πορεία με την πλειονότητα των χριστουγεννιάτικων εκδόσεων. Το λίγο είναι πολύ και το τίποτα, τα πάντα. Εδώ κρύβεται το νόημα του παραμυθιού, που ανήκει σε όλα τα παιδιά. Και όχι μόνο. Η συγγραφική προσπάθεια του Χαρίτου γίνεται κτήμα κάθε αναγνώστη. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Το λευκό, κενό χαρτί δεν χρειάζεται να γεμίσει με στολίδια, αστέρια, δώρα κι άλλα «απαραίτητα» προϊόντα της εορταστικής περιόδου. Και μόνο που τα χέρια θα αγγίξουν τις σελίδες και το εξώφυλλο, θα λάβουν όλη τη ζεστασιά του κόσμου. Γιατί έτσι ξέρει να γράφει ο Κυριάκος Χαρίτος. Οι εικόνες (μας) είναι της Ντανιέλας Σταματιάδη.

***Χρήστος Μπουλώτης, Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες επτά, επιμέλεια εικονογράφησης: Φωτεινή Στεφανίδη, Ολγα Κοντόνη

εκδόσεις Polaris, σ. 80, ευρώ 22

Ο Χρήστος Μπουλώτης αντιστρέφει τους όρους του χριστουγεννιάτικου βιβλίου. Δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες βέβαια, αλλά η κλασική δομή μιας χριστουγεννιάτικης ιστορίας είναι η εξής: κείμενο, και η εικονογράφηση ακολουθεί. Εδώ ακολουθείται η αντίθετη πορεία. Πρώτα η εικόνα και μετά οι λέξεις. Οπως σημειώνει ο Μπουλώτης στο προλογικό του σημείωμα: «Εδώ όλα ξεκίνησαν από επτά γιορτινές εικόνες. Ζωγραφισμένες η καθεμιά κι απ' άλλο χέρι -ανάμεσα στο 1920 και το 1923-, γοήτεψαν το μάτι, έγιναν πρόκληση για να γραφτούν οι επτά γιορτινές ιστοριούλες». Σ' αυτές τις ιστορίες η φαντασία δένει αρμονικά με την πραγματικότητα. Από οικείες καταστάσεις εμπνέονται. Η αγωνία για το αν θα χιονίσει, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία σ' έναν φίλο. Συναισθήματα που πάντα μας βρίσκουν αυτήν την περίοδο. Φιλία, η άρνηση να απολέσουμε την παιδικότητά μας. Εκδοση γεμάτη συγκίνηση και αληθινή παιδική ματιά.

***Γλυκερία Καραγκούνη, Το φυλαχτό του Ποσειδώνα, εκδόσεις Κέδρος, σ. 344, ευρώ 12,50

Νεανικό μυθιστόρημα, γεμάτο αγωνία, ένταση, δράση. Οι δρόμοι του φανταστικού που ακολουθεί η Γλυκερία Καραγκούνη θα γίνουν πίστα μαγικών περιπετειών. Ο Χριστόφορος είναι ένας συνηθισμένος δεκατετράχρονος. Η ζωή του δόθηκε όμως στον Ολυμπο. Ενας αλλόκοτος βαρκάρης θα τον μεταφέρει μια καλοκαιρινή νύχτα κάπου στο Αιγαίο, σε μια παράξενη κατασκήνωση εφήβων που ήρθαν από τον πλανήτη Ιωνά. Εκεί θα ανακαλύψει ότι είναι μισός Ιωνάς και θα προσπαθήσει να βρει το φυλαχτό του Ποσειδώνα, για να σώσει την κατασκήνωση που κινδυνεύει.

***Σάιμον Τόφιλντ, Η γάτα του Σάιμον. Πέρα από τον φράχτη, εικονογράφηση: Σάιμον Τόφιλντ, εκδόσεις Τόπος, σ. 240, ευρώ 11,90

Οι γάτες έχουν αναρχικό χαρακτήρα. Δύσκολα υποτάσσονται. Θέλουν να γίνεται το δικό τους και πολύ δύσκολα δείχνουν και δίνουν την αγάπη τους. Αυτό ισχύει και βλέπουμε στο λεύκωμα του Σάιμον Τόφιλντ. Υστερα από τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία που γνώρισε ο πρώτος τόμος της Γάτας του Σάιμον, η συνέχεια είναι συναρπαστική. Η γάτα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την επόμενη λιχουδιά, μπλέκοντας μονίμως σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

***Oscar Brenifier, Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων, εικονογράφηση: Jacques Despres, μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδόσεις Πατάκη, σ. 80, ευρώ 16

Η ανομοιομορφία της ζωής είναι που την κάνει ξεχωριστή. Οι αντιθέσεις τη χρωματίζουν και γίνεται εύληπτη. Σε μικρούς και μεγάλους. Στα παιδιά. Από πολύ μικρή ηλικία και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι πολλές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους και ότι ακριβώς αυτό μας βοηθάει να τις κατανοήσουμε. Αυτό το βιβλίο περιέχει δώδεκα ζεύγη φιλοσοφικών αντιθέτων. Οι καλαίσθητες εικόνες που συνοδεύουν τους συλλογισμούς, δίνουν ζωή στις ιδέες. Μια ιδιαίτερη έκδοση...

***Gill Guille, Μια ιστορία για κάθε μέρα, μετάφραση: Αναστασία Σακελλαρίου, εικονογράφηση: Gill Guille, εκδόσεις Susaeta, σ. 196, ευρώ 14,50

Αυτή η υπέροχη συλλογή, με την πολύχρωμη εικονογράφηση θα γίνει η πιο όμορφη συντροφιά για μικρούς και μεγάλους. Οι ιστορίες, σύντομες και διασκεδαστικές, είναι ιδανικές για να τις απολαύσουν παρέα γονείς και παιδιά. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουν τους μικρούς αναγνώστες να τις διαβάζουν αργότερα μόνοι τους.

***Μάρω Θεοδωράκη, Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει (περιέχει CD), εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή, μουσική και ενορχήστρωση: Μάρω Θεοδωράκη,εκδόσεις Διάπλαση, σ. 40, ευρώ 15

Η γλύκα κουραμπιέδων και μελομακάρονων γεμίζει το βιβλίο. Η Μάρω Θεοδωράκη δημιουργεί μια αχνιστή, σιροπιαστή διαμάχη μεταξύ της κυρα-Μερόπης και της κυρα-Φροσύνης. Στο τέλος, τα δύο εδέσματα γίνονται ένα και υπάρχει μόνο μια γεύση: της αγάπης.

***Ντέιβ Ρόμαν, Αλισον Γουίλγκας, Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου. Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου, prequel. Η ιστορία του Ζούκο, σειρά: Graphic Novel, σκίτσα: Τζουν Τσόι, σκίτσα: Νίνα Ματσουμότο, μετάφραση: Αγγελική Μόσχου, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 127, 143, ευρώ 11,10, 12,20

Η φανταστική περιπέτεια είναι είδος που αρέσει στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Το συγγραφικό δίδυμο ψάχνει σε μύθους που έχουν να κάνουν με τα στοιχεία της φύσης. Στις σελίδες των δύο graphic novel υπάρχουν χαρακτήρες και καταστάσεις που συναντά κανείς στην Ανατολή. Θυμίζουν κάτι από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Οχι στο ίδιο επίπεδο φυσικά. Ωστόσο, και τα δύο βιβλία κρατάνε αμείωτο ενδιαφέρον των αναγνωστών και σίγουρα θα διασκεδάσουν τους αναγνώστες. Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν.

***Ρενέ Γκουισού, Ξέρει ο Αϊ-Βασίλης πού μένω; εικονογράφηση: Κουεντίν Γκρεμπάν, μετάφραση: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 32, ευρώ 13

Ο Αϊ-Βασίλης είναι ο αγαπημένος καλοκάγαθος ήρωας των παιδιών. Ηρωας γιατί ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μοιράζει δώρα. Τα μικρά αγόρια και κορίτσια όμως αγχώνονται και αναρωτιούνται «Ξέρει ο Αϊ Βασίλης πού μένω;». Η ερώτηση είναι ο τίτλος του βιβλίου. Γραμμένο από έναν διάσημο παραμυθά και εικονογραφημένο από έναν ταλαντούχο εικονογράφο. Περιγράφει με ευαισθησία την αγωνία που νιώθουν τα παιδιά περιμένοντας την επίσκεψη που λαχταρούν τόσο πολύ.

***Λ. Τζ. Σμιθ, Vampire Diaries. Η αναμέτρηση, Βιβλίο 2, μετάφραση: Ευηνέλλα Αλεξοπούλου, σειρά: Πυξίδα, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 224, ευρώ 14,40

Η Ελένα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στο πρώτο βιβλίο, θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από το να ερωτευτεί βρικόλακα. Πώς θα νιώσει και ποιο δρόμο θα πάρει όταν συνειδητοποιήσει ότι τα δύο αδέλφια, επίδοξοι εραστές της ίδιας γυναίκας πριν από αιώνες, θα συντηρήσουν τη θανάσιμη έχθρα τους διεκδικώντας και τη δική της καρδιά; Το δεύτερο βιβλίο της σειράς έρωτα και τρόμου Vampire Diaries θα σας αφήσει με κομμένη την ανάσα.

***Τζένι-Μάι Νουγιέν, Η πύλη των δράκων, μετάφραση: Μίρκα Κονδάκη, εκδόσεις Κέδρος, σ. 677, ευρώ 19,90

Ο δράκος είναι το πιο εντυπωσιακό από τα πλάσματα των παραμυθιών. Δυνατός, ατρόμητος, σκοτεινός, μυστήριος. Η παρουσία του ξεχωρίζει πάντα στα παιδικά-εφηβικά βιβλία. Η Τζένι Μάι Νουγιέν γοητεύει και συνεπαίρνει τους αναγνώστες της με μια πολύχρωμη περιπέτεια φαντασίας, γεμάτη ξωτικά, δράκους και μυστηριώδεις προφητείες. Μια συγκινητική ιστορία για τον αφανισμό των δράκων.

***Τζεφ Κίνι, Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα. Φτιάξε το δικό σου βιβλίο, μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου, σειρά: Graphic Novel, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 232, ευρώ 11,10

Ο Τζεφ Κίνι με τον «σπασίκλα» του συνεχίζει να έλκει το ενδιαφέρον του νεανικού αναγνωστικού κοινού. Αυτό το ημερολόγιο γίνεται διαδραστικό, μια και όλοι μπορούν να γράψουν όπως ο ήρωάς του. Το Φτιάξε το δικό σου βιβλίο έχει επιπλέον λευκές σελίδες, αλλά και κενές λεζάντες για να δημιουργήσει ο κάτοχός του τις δικές του ιστορίες και τα δικά του κόμικς. Να καταγράψει τα πράγματα που αγαπά, που μισεί και να περιγράψει την καθημερινή του ζωή.

***Αντονι Χόροουιτς, Αντονι Τζόνστον, Οι περιπέτειες του Αλεξ Ράιντερ, Μυστική αποστολή. Ενα μυθιστόρημα σε κόμικς, εικονογράφηση: Κανάκο και Γιουζούρου, μετάφραση: Φωτεινή Μοσχή, σειρά: Graphic Novel, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 144, ευρώ 12,20

Μυθιστόρημα σε κόμικς αναφέρει ο υπότιτλος του βιβλίου. Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι η εικονογράφηση. Τα χρώματα είναι τόσο ζωηρά που νιώθεις ότι ζωντανεύουν την εικόνα. Ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση των καρέ, σφιχτά, δίνοντας τον απαραίτητο ρυθμό στην ιστορία. Ευφάνταστη και σίγουρα γεμάτη ένταση και νεανική τρέλα. Κατάσκοπος παρά τη θέληση του για τη βρετανική ΜΙ6, ύστερα από τον μυστηριώδη θάνατο του κηδεμόνα του, ο 14χρονος Αλέξ Ράιντερ πρέπει να διεισδύσει στα άδυτα του εργαστηρίου τού δισεκατομμυριούχου Ντάριους Σέιλ.

***Γιώργος Κατσέλης, Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, σειρά: Βατόμουρο, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 56, ευρώ 6,60

Το παιδικό βιβλίο του Γιώργου Κατσέλη θέλει να μεταδώσει τη γνώση για τα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας. Παράλληλα, να κάνει πιο ευχάριστη τη μυθολογία. Αρχαίοι θεοί και θεές, Γίγαντες, Κένταυροι, Τιτάνες και Αμαζόνες είναι φίλοι της Μελίνας. Σκοπός της ζωής της, να φυλάει τα γλυπτά. Το κακό όμως παραφυλάει και θα τη βάλει σε περιπέτειες.

***Γιάννης Ρεμούνδος, Ο θείος μου ο Κατσικοπόδαρος, εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος, σειρά: Ξινόμηλο, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 216, ευρώ 8,80

Οι μεγάλοι στα μάτια των μικρών είναι διαφορετικοί. Φαντάζουν σαν εξωγήινα πλάσματα. Τα παιδιά μαθαίνοντας τον κόσμο, προσπαθούν να μάθουν και τους ανθρώπους. Τους συγγενείς του. Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, μια κίνηση, ένα αξεσουάρ και αυτομάτως καταχωρίζονται στη μνήμη των παιδιών.

Ο Αλέξης έχει έναν θείο, ψηλό, φαλακρό, με φρύδια πυκνά. Φορούσε στρατιωτικό τζάκετ, μπλε κοτλέ παντελόνι και λουστρίνια. Ο θείος Θόδωρος από την Πάτρα. Διαβάζοντας το βιβλίο θα δείτε ότι δεν υπάρχει πιο γκαντέμης άνθρωπος σε όλο τον κόσμο.

***Ντέιζι Μέντοους, σειρά: Μαγικό ουράνιο τόξο, Οι νεράιδες των μυθικών πλασμάτων

Δάφνη, η νεράιδα του δράκου, Γιολάντα, η νεράιδα της μαύρης γάτας, Πλουμίτσα, η νεράιδα του πουλιού της φωτιάς, Ισμήνη, η νεράιδα του ιππόκαμπου, Κάτια, η νεράιδα του κύκνου του χιονιού, Μόνικα, η νεράιδα του μονόκερου, Αντζελίνα, η νεράιδα της αρκούδας των πάγων, μετάφραση: Στεφανία Φέρρο, εικονογράφηση: Τζόρτζι Ρίπερ, εκδόσεις Κέδρος, σ. 96, ευρώ 6

Εφτά είναι οι νεράιδες των μυθικών πλασμάτων. Ολες έχουν από μια αποστολή. Να σώσουν και να προφυλάξουν τα πλάσματα από τον Παγερό Τζακ και τους καλικαντζάρους του. Τα μαγικά ζώα ο Τζακ θέλει να φυλακίσει και τη χαρά από τον κόσμο να στερήσει. Οι νεράιδες δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό.

Χαρούμενες ιστορίες, που θα γεμίσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Ολοι θέλουμε μια νεράιδα σύμμαχο.

***Σούζι Μόργκενστερν, Εμμα

Μαθήματα μπαλέτου. Οι δυο γιαγιάδες, εικονογράφηση: Σεβερίν Κορντιέ, απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδόσεις Παπαδόπουλος, σ. 32, ευρώ 7

Η Εμμα είναι ένα μικρό κορίτσι που θα μπορούσε να είναι κόρη μας, φίλη μας, εγγονή μας. Η αθώα ματιά της περνά και στα δύο βιβλία. Το πρώτο, Μαθήματα μπαλέτου, εκφράζει το ανήσυχο, ελεύθερο πνεύμα των παιδιών. Οταν αρχίζουν να κατανοούν τον κόσμο, εκφράζουν αυθόρμητα τις αντιδράσεις τους. Η Εμμα δεν θέλει να πάει στο μπαλέτο. Μόνο να βλέπει.

*Το επόμενο, Οι δυο γιαγιάδες, παρουσιάζει τη ρευστότητα και τη σχετικότητα του χρόνου μέσα από το μυαλό της μικρής. Το τέλος του παραμυθιού, η καλύτερη απόδειξη: Τι είναι τελικά οι γιαγιάδες; Απλώς μεγάλα κορίτσια.

***Λένα Τερκεσίδου, Η μάγισσα Τιβικουτή (περιέχει CD), εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής, μουσική: Φώτης Σιβριγιάν. εκδόσεις Διάπλαση, σ. 40, ευρώ 16

Τα παραμύθια είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις την αλήθεια. Οσο αντιφατικό και αν ακούγεται, αυτή είναι η δύναμη του παραμυθιού. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τον συγγραφέα. Η Λένα Τερκεσίδου δεν αρκείται σε μια ανάλαφρη και διασκεδαστική ιστορία. Κατασκευάζει μια έξυπνη αλληγορία. Μια σύγχρονη παραβολή για την τηλεόραση και τη δύναμή της. Η Ροζαλία το ψαράκι παρασύρεται από τη μάγισσα Τιβικουτή και θέλει να γίνει σταρ της τηλεόρασης. Στη διαδρομή ανακαλύπτει ότι θέλουν να την αλλάξουν, να την αλλοτριώσουν. Το σκάει και ακολουθεί άλλο δρόμο.

***Βούλα Νικολαΐδου, Ενα δύσκολο αντίο, περιέχει CD, εικονογράφηση: Σοφία Παπαθανάση, αφήγηση: Κατερίνα Λέχου, μουσική: Χρήστος Γιαννούλης, εκδόσεις Εν πλω, σ. 48, ευρώ 15

Η μικρή Κωνσταντίνα μαθαίνει πως η δασκάλα της φεύγει από το σχολείο της με μετάθεση για την Αθήνα. Νιώθει μεγάλο θυμό, γιατί παράλληλα κι ένα άλλο δύσκολο αντίο την περιμένει γυρίζοντας στο σπίτι. Αισθάνεται πως κανείς δεν την καταλαβαίνει και δεν μπορεί με κανέναν να μοιραστεί αυτά που νιώθει. Ενα παραμύθι για την απώλεια. Μέρος των εσόδων από την πώληση θα διατεθεί για την υλοποίηση προγράμματος της ActionAid.

***Αργυρώ Αγγελοπούλου, Ροκ -Α- Μπίλυ, ο ζουμερός. Ενα βιβλίο-μιούζικαλ, μουσική: Τόλης Κετσελίδης, περιέχει cd με 18 τραγούδια, εκδόσεις Οξύ, σ. 112, ευρώ 12,99

Ο Μπίλυ, το ζουμερό σταφύλι, το σκάει από την οικογένεια του για να ανακαλύψει τον κόσμο. Ενας τόσο μικρός ήρωας πρέπει να προσέξει για να μη συντριβεί. Ο πατέρας του, το τσαμπί σταφύλι και η φίλη του, η σταφίδα, τον αναζητούν απεγνωσμένα. Το παραμύθι σχολιάζει η Μάρα Μεϊμαρίδη και προλογίζει ο Κώστας Φέρρης. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με 18 τραγούδια, όπου μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν και τραγουδούν οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Ελντα Πανοπούλου, Τζίμης Πανούσης, Γιάννης Μπέζος. Ενα βιβλίο μιούζικαλ.

***Χένρι Τσάνσελορ, Σειρά: Οι απίστευτες περιπέτειες του Τομ Σκάτερχορν. Ο μυστικός κόσμος, μτφρ.: Χρήστος Καψάλης, εκδόσεις Τόπος, σ. 528, ευρώ 18

Βρισκόμαστε στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών και ο Τομ έχει επιστρέψει στο Μουσείο Σκάτερχορν. Η άφιξη όμως μιας απρόσμενης επισκέπτριας ανατρέπει τα πάντα. Το όνομά της είναι Περλ Σμουτ και ισχυρίζεται πως χρειάζεται τη βοήθειά του. Επειγόντως.

Η συναρπαστική συνέχεια του Μυστικού του μουσείου και ο δεύτερος τόμος της επιτυχημένης τριλογίας Οι απίστευτες περιπέτειες του Τομ Σκάτερχορν.

βιβλία για παιδιά

Τα μαγικά παραμύθια μες στο φεγγαρόφωτο, δίπλα στις φασολιές

***Ε.Ε. Κάμμινγκς, Παραμύθια, μτφρ.: Ροδούλα Παππά, εικονογράφηση: Πάολο Γκέτσι, εκδόσεις Νεφέλη, σ. 61, ευρώ 12,12

Ενα καλαίσθητο βιβλιαράκι με τέσσερα παραμύθια που έγραψε ο σημαντικός αμερικανός ποιητής για την κόρη του. Ο γέρος που έλεγε γιατί τιμωρήθηκε από το ξωτικό για τα αλλεπάλληλα «γιατί» του· κέρδισε όμως τη ζωή από την αρχή. Ο ελέφαντας και η πεταλούδα έγιναν αχώριστοι, αγαπημένοι φίλοι. Το σπίτι που έφαγε κουνουπόπιτα, σας βεβαιώνω πως έφαγε τρεις ολόκληρες μερίδες. Οσο για το τελευταίο παραμύθι της συλλογής, το πιο ποιητικό απ' όλα, Το κοριτσάκι που το έλεγαν Εγώ, γνώρισε το κοριτσάκι που το έλεγαν Εσύ και πήγανε να πιούνε τσάι. Ενας ξεχωριστός ποιητής στήνει παραμυθένιες φράσεις στη σειρά, για να μιλήσει στις παιδικές ψυχές.

***Μαρία Ρουσάκη, Πριγκίπισσα Μανταλένα, Το μαγικό βιβλίο,

εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός, εκδόσεις Παπαδόπουλος, σ. 32, ευρώ 8

Η μικρή πριγκίπισσα Μανταλένα βρίσκει στη βιβλιοθήκη του βασιλιά-πατέρα της ένα μαγικό παιδικό βιβλίο που έχει την ιδιότητα να πετά. Γραπώνεται από τις σελίδες του και ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό, πάνω στο βουνό Παγωτίνι. Επειτα, συναντά τον μικροσκοπικό μάγο Μέκη και μαζί πετούν ώς την Κεντρική Μαγική Βιβλιοθήκη, όπου ο μάγος βρίσκει το κατάλληλο ξόρκι για να λύσει τα μάγια που τον έκαναν μικροσκοπικό. Ομορφη, πολύχρωμη εικονογράφηση· ένα βιβλιοφιλικό παιδικό βιβλίο.

***Χριστίνα Ρασιδάκη, Ξέρω να λέω όχι, εικονογράφηση: Γιώργος Ναζλής, εκδόσεις Πατάκη, σ. 80, ευρώ 7,5

Ενα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο που αφορά τους εφήβους από 8-15 ετών· τους εφήβους της σύγχρονης εποχής. Το Ξέρω να λέω όχι επιχειρεί να μάθει στα παιδιά να κρίνουν καταστάσεις, να αποφεύγουν κινδύνους και κακοτοπιές, να βάζουν όρια. Το βιβλίο λέει όχι στις ουσίες, στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στους κινδύνους του Διαδικτύου, στις σχολικές προσβολές. Η μοντέρνα εικονογράφηση συνεπικουρεί. Ενα βιβλίο-ύμνος στη διαφορετικότητα, γέφυρα προς μια ωριμότερη συμπεριφορά των παιδιών. Η συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει δεκάδες σχετικά σεμινάρια σε διδάσκοντες και εργαστήρια σε μαθητές.

***Alice Briere-Haquet, Ο Πέτρος και το φεγγάρι, διασκευή: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης, εικονογράφηση: Celia Chauffrey, εκδόσεις Νεφέλη, σ. 36

Είναι από εκείνα τα παιδικά παραμύθια που τ' ανοίγεις και αναφωνείς ενθουσιασμένος: «Τι μαγική εικονογράφηση!» Πραγματικά σπάνια, μοναδική. Ενα παραμύθι για τον μικρό Πέτρο, που λαχταρά να φτάσει στο φεγγάρι. Στο φεγγάρι που θαυμάζει κάθε βράδυ από το δωμάτιό του. Θα περιηγηθεί, θα προσπαθήσει, θα επιμείνει και χάρη στη βοήθεια φίλων και γνωστών όλης της πόλης θα τα καταφέρει. Μα δεν θα ξεχάσει να ευχαριστήσει όσους τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Θα τους δώσει για δώρο από ένα αστέρι. Οσο για την πολυαγαπημένη μαμά του, θα της προσφέρει το καλύτερο· το λαμπερό φεγγάρι.

***Ευγενία Κολύδα, Η μαγική φασολιά, εικονογράφηση: Juan Manuel Moreno, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 52, ευρώ 9,90

Ο Τζακ είναι ο γνωστός Τζακ, η μαγική φασολιά, επίσης, τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως στο κλασικό παραμύθι. Εδώ ο Τζακ λυπάται τον γίγαντα και δεν κόβει τη φασολιά, με όρο να γίνει καλός και να βοηθήσει τον κόσμο να γίνει καλύτερος. Πολλά χρόνια λοιπόν αργότερα, αφού ο Τζακ μεγάλωσε, η πόλη του άλλαξε δραματικά και γέμισε τσιμεντένια κτήρια, ένας σεισμός τον οδηγεί στον κόσμο του γίγαντα, όπου τον περιμένει μια απίστευτη έκπληξη. Ο γίγαντας έχει κρατήσει την υπόσχεσή του κι έχει γίνει καλοσυνάτος. Ο κόσμος του έχει μεταμορφωθεί. Ο γίγαντας τον ξεναγεί σε μια πόλη οικολογικών προδιαγραφών, όπου όλα είναι υπέροχα σαν παιδικό παραμύθι.

***Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια

Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα, εικονογράφηση: Φραντσέσκα Κοζάντι, εκδόσεις Πατάκη, σ. 48, ευρώ 12,62

Ενα πράσινο πουλί με παράξενο βλέμμα και διάχυτη περιέργεια, το Αστροπελέκι, τριγυρνά μαζί με το Κοτσύφι συζητώντας πάνω στο πρόβλημα της ενέργειας. Το Κοτσύφι αναλαμβάνει ρόλο οδηγού στο θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ το ευφάνταστο Αστροπελέκι θυμάται ότι στο νησί του οι πυγολαμπίδες «γεννούν» φως. Μετά το τέλος του παραμυθιού, οι μικροί μας φίλοι περιηγούνται σε σελίδες με δραστηριότητες και πληροφορίες σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα, απαραίτητες σε κάθε επίδοξο νεαρό οικολόγο. Η εικονογράφηση, ζωντανή, λιτή και εύστοχη. Το 5ο βιβλίο της σειράς Οικολογήματα.

[Η εικονογράφηση του αφιερώματος έγινε με σκίτσα από τις εκδόσεις Αγκυρα, Μεταίχμιο και Πατάκης.]

Ο Κοσμάς Πολίτης αγαπά τα παραμύθια

Σταυρούλα  Γ. Τσούπρου

Οι «παιδιάστικες» ιστορίες του Κοσμά Πολίτη

Νεράιδες, φρέσκα κουκιά και ακούσιοι φόνοι

εκδόσεις Γρηγόρη σ. 99, ευρώ 8,58

Η Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, που διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην κατατοπιστική εισαγωγή αυτού του μελετήματός της παραθέτει την ενδιαφέρουσα άποψη του συγγραφέα μυθιστορημάτων και παραμυθιών Ενρί Γκουγκό: Οι Σούφι λένε πως ένας παραμυθάς ξέρει να αφηγείται μια «σωστή ιστορία» σε ένα «σωστό πρόσωπο», τη «σωστή στιγμή», ώστε αυτή η ιστορία να δράσει με ουσιαστικό τρόπο. Τα παραμύθια ενώνουν τους ανθρώπους. Τα παραμύθια θεραπεύουν. Απευθύνονται σε εμάς με τον μυστηριώδη τρόπο της μουσικής. Σε ένα παραμύθι και σε κάθε συγγραφική δραστηριότητα πρέπει να μπορείς να ακούσεις τη «μουσική της καρδιάς του κόσμου», όπως λέει ένας αραβικός μύθος. Η τέχνη του παραμυθιού συνδέεται με τον ανιμισμό, την πρωταρχική θρησκεία, σύμφωνα με την οποία τα πάντα έχουν ζωή.

Μα πώς προέκυψε το ψευδώνυμο Κοσμάς Πολίτης (1888-1974) από το Πάρις Ταβελούδης; Ο ίδιος ο συγγραφέας διηγείται πώς εμπνεύστηκε, επηρεασμένος από έναν αρμένη φίλο του, το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο: Τούτος ο Αρμένης, κάποτε, πάνω σε μια κουβέντα που είχαμε οι δυο μας, μου είπε: «Εσύ, Πάρι, κοσμαπολίτης». Ηθελε να πει κοσμοπολίτης. Πώς του 'ρθε; Σημαδιακό, λέει η Κλάρα. Αυτό θυμήθηκα όταν άρχισα να γράφω ή, για να το πω σωστότερα, όταν άρχισα να εκδίδω αυτά που έγραφα και θέλησα ν' αλλάξω το τόσο άσκημο όνομά μου. Ακου Πάρις Ταβελούδης! Μα όνομα είν' αυτό; (βλ. Ιώ Μαρμαρινού, Κοσμάς Πολίτης. Ενας δανδής του πνεύματος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Ο Κοσμάς Πολίτης γράφει στην Eroica: Η νταντά της λέει πως μονάχα οι κακοί δεν αγαπούν τα παραμύθια...

Ανάμεσα στις μεταφράσεις που φιλοτέχνησε ο Πολίτης (το 1979) συγκαταλέγεται και Το χιλιοστό δεύτερο παραμύθι της Σεχραζάντ, του Edgar Allan Poe.

Η Σταυρούλα Τσούπρου, με προσοχή και αγάπη στη λεπτομέρεια, προσπαθεί να διερευνήσει την ατμόσφαιρα μαγείας στην πρόζα του Κ. Πολίτη, εξετάζοντας την παρουσία, τη λειτουργία και το ρόλο των παραμυθιών στα κείμενά του και αποφεύγοντας κάθε περιττή αξιολόγηση. Οι εμβόλιμες αυτές διηγήσεις αποτελούν για τη συγγραφέα αφανή, στην πρώτη ανάγνωση, αλλά εξαιρετικά σημαντικά μεταδιηγητικά κομμάτια, που παίζουν τον ρόλο συμβολικών προσημάνσεων (από τον πρόλογο της Κυριακής Χρυσομάλλη-Henrich, του Πανεπιστημίου του Κιέλου).

Το μυστικό του αιγαιόγλαρου

Χρυσούλα Μπουκουβάλα,

Το μυστικό του Σαρωνικού

μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 352

Τον Νικόλα Θαλασσάκη, τον γλάρο με τα γκρίζα φτερά και το κόκκινο-κοραλλί ράμφος, έχουν γνωρίσει οι αναγνώστες της Χρυσούλας Μπουκουβάλα από το πρώτο της μυθιστόρημα (Οι πειρατές των Κυκλάδων), που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου θαλασσινού μυθιστορήματος του 20ού πανελλήνιου συμποσίου ποίησης και πεζογραφίας. Οι περιπέτειές του συνεχίζονται στο δεύτερο μυθιστόρημά της, Το μυστικό του Σαρωνικού, όπου η συγγραφέας, μεγαλωμένη στην αγκαλιά του Σαρωνικού και γοητευμένη από την ομορφιά του, συνδυάζει την αγάπη της για την ιστιοπλοΐα και το Αιγαίο με τη δημιουργική φαντασία και τη γνώση της μυθολογίας. Στο βιβλίο, δύο καθηγητές Γενετικής, ύστερα από ένα παράξενο πείραμα, φέρνουν στη ζωή τον Ξέρξη, μεταμορφωμένο, όμως, σε ένα τρομακτικό πλάσμα, που τρέφεται με απόβλητα και πλαστικά. Αποφασισμένος στη νέα του ζωή να εκδικηθεί τους Αθηναίους για την ήττα του στη Σαλαμίνα, σκοπεύει να νεκρώσει τον Σαρωνικό. Εχθροί του αυτή τη φορά γίνονται οι Τελχίνες, ανθρωπόμορφα ψάρια, γιοι της θάλασσας και επιδέξιοι τεχνίτες, που λέγεται πως ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Ρόδου. Οι ψαράνθρωποι Τελχίνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον Ξέρξη, θα ζητήσουν τη βοήθεια του Νικόλα Θαλασσάκη, ο οποίος, με τη βοήθεια ενός ιστιοφόρου σκάφους, με θαρραλέο πλήρωμα, θα ανατρέψει τα καταστροφικά του σχέδια και θα ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά. Ο Σαρωνικός και τα πανέμορφα νησιά του θα γλιτώσουν την καταστροφή, ενώ οι μικροί αναγνώστες θα μυηθούν στα μυστικά μιας θαυμάσιας οικολογικής ενασχόλησης, όπως η ιστιοπλοΐα, που «προσφέρει απλόχερα το όνειρο και το θαύμα». Το βιβλίο της Μπουκουβάλα διαθέτει τη σπάνια αρετή να προσφέρει τα μηνύματά του με εκπληκτική επάρκεια (και χιουμοριστική υπερεπάρκεια) σε ένα απαιτητικό κοινό, όπως αυτό των παιδιών, που ευαισθητοποιείται και αποκτά οικολογική συνείδηση, ενώ παράλληλα βιώνουν ευχάριστα το όνειρο της ηλικίας τους. Ο Σαίξπηρ το είχε επισημάνει: «Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό που φτιάχνονται τα όνειρα».

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Ο Σέρλοκ Χολμς συστήνεται σε παιδιά

Tracy Mack - Michael Citrin,

Ο Σέρλοκ Χολμς και ο στρατός των ατάκτων - Η πτώση των τρομερών Ζαλίντα,

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Αγκυρα

Ο Σέρλοκ Χολμς και ο στρατός των ατάκτων - Το Μυστήριο του Μέντιουμ,

Ο Σέρλοκ Χολμς, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ, ο ήρωας της δημιουργικής φαντασίας του Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ (Εδιμβούργο 1859-1930), του αγνωστικιστή γιατρού με το πολυσχιδές έργο, δεν εμφανίζεται μόνο στις 56 σύντομες ιστορίες και τα τέσσερα μυθιστορήματά του, αλλά και σε πολυάριθμα έργα πολλών άλλων συγγραφέων. Ο Σέρλοκ Χολμς «γεννήθηκε» μαζί με το μυθιστόρημα Σπουδή στο κόκκινο, που δημοσιεύτηκε στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο έντυπο «Beeton's Christmas Annual», το 1887. Οπως είναι φυσικό, η προσωπικότητα του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ, που λύνει τα μυστήρια με τη δύναμη της λογικής και όχι μόνο, ήλκυσε και ελκύει αναγνώστες και δημιουργούς, όπως το ζεύγος Τρέισι Μακ και Μάικλ Σίτριν από τη Μασαχουσέτη, οι οποίοι ανασύρουν από την αφάνεια τον «στρατό των ατάκτων». Πρόκειται για έξι άστεγα παιδιά, τη «συμμορία» της Μπέικερ Στριτ, που σύμφωνα με τον Σέρλοκ Χολμς «πηγαίνουν παντού, ακούνε και βλέπουν τα πάντα, είναι αιχμηρά σαν βελόνες, αλλά το μόνο που τους λείπει είναι η οργάνωση». Αυτοί οι αφανείς ήρωες του Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ ανασύρονται, λοιπόν, από την αφάνεια από τους Τρέισι Μακ και Μάικλ Σίτριν -πότε μου δεν κατάλαβα πώς γράφεται σε συνεργασία ένα μυθιστόρημα- και αποκτούν υπόσταση, δεν είναι πια οι ανώνυμοι βοηθοί του Χολμς, τον οποίο διευκολύνουν για να εξιχνιάσει στην πρώτη περίπτωση τον θάνατο τριών ακροβατών, των Ζαλίντα, σε τσίρκο του Λονδίνου, ενώ στη δεύτερη, τον θάνατο μιας κυρίας σε πνευματιστική συγκέντρωση.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο από έναν ανώνυμο αφηγητή, ο οποίος εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο της βικτοριανής Αγγλίας και αναδεικνύει πλευρές ενός κόσμου που «είναι γεμάτος από ολοφάνερα πράγματα, στα οποία κανείς δεν δίνει σημασία». Και ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζει με συμπάθεια και θαυμασμό τον Σέρλοκ Χολμς, αντιθέτως δεν κρύβει τα αισθήματα αντιπάθειας απέναντι στον γιατρό Γουάτσον, τον αφηγητή σε σχεδόν όλα τα έργα του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ· ίσως επειδή οι αναφορές του στον στρατό των ατάκτων είναι σπάνιες.

Τα παιδιά είναι ο Οζι, ο Γουίγκινς, ο Ρόαν, ο Ελιοτ, ο Αλφι και η Πιλάρ, και ο καθένας έχει εκείνες τις ξεχωριστές ικανότητες οι οποίες βοηθούν την ομάδα να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά για τη λύση των μυστηρίων. Κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής, στην οποία εκτυλίσσονται οι ιστορίες, ορισμένα παιδιά ζούσαν φτωχικά και κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες, ωστόσο τα συγκεκριμένα παιδιά, χάρη στην εξυπνάδα και την παρατηρητικότητά τους, πετύχαιναν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους σημαντικό έργο στην πάταξη της εγκληματικότητας. Η ατμόσφαιρα αυτής της εποχής αναδεικνύεται και από την πένα των συγγραφέων, αλλά και από την πολύ καλή εικονογράφηση -στο πρώτο μυθιστόρημα- του Γκρεγκ Ρουθ. Με απλά μέσα οι συγγραφείς ακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόταν ο Σέρλοκ Χολμς και δείχνουν πώς κατέληγε στα συμπεράσματά του, αυτήν τη φορά όμως σε αγαστή συνεργασία με τα παιδιά, που τολμούν να αναμετρηθούν με απατεώνες και επικίνδυνους τύπους του Λονδίνου.

Πρόκειται για δύο καλογραμμένες ιστορίες περιπέτειας που, έστω και έμμεσα, συστήνουν σε παιδιά, από την ηλικία των 12 ετών και άνω, έναν δημοφιλή ντετέκτιβ, τον Σέρλοκ Χολμς. Εξυπνοι συλλογισμοί και δράση είναι τα αδιαμφισβήτητα ατού τους, που θα ενισχύονταν ακόμα πιο πολύ αν η φλυαρία σε ορισμένα σημεία ήταν περισσότερο ελεγχόμενη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο
Ο Τομ έρχεται με τον Σαλίγκαρο
Στα σταυροδρόμια με κρυμμένα νερά και δράκους
Τα ραδιόφωνα παίζουν παράξενες μουσικές
Τα μαγικά παραμύθια μες στο φεγγαρόφωτο, δίπλα στις φασολιές
Ο Κοσμάς Πολίτης αγαπά τα παραμύθια
Το μυστικό του αιγαιόγλαρου
Ο Σέρλοκ Χολμς συστήνεται σε παιδιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος
Ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάθηκε
Σβηστά τα φώτα στην Εσπερία
Αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο
Τα παιδικά βιβλία έφτασαν στον ουρανό
Ο Τομ έρχεται με τον Σαλίγκαρο
Στα σταυροδρόμια με κρυμμένα νερά και δράκους
Τα ραδιόφωνα παίζουν παράξενες μουσικές
Τα μαγικά παραμύθια μες στο φεγγαρόφωτο, δίπλα στις φασολιές
Ο Κοσμάς Πολίτης αγαπά τα παραμύθια
Το μυστικό του αιγαιόγλαρου
Ο Σέρλοκ Χολμς συστήνεται σε παιδιά
Συνέντευξη: Τάκης Τζαμαργιάς
«Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα
Η τρίτη ανάγνωση
Κάτω απ' το ηφαίστειο
Από τις 4:00 στις 6:00
Να μέναμε πάντα παιδιά...
Η υπέρτατη τραγουδίστρια των μπλουζ
Άλλες ειδήσεις
Στον Κόλπο της Μαρίνας
Δεκέμβριος σαν άνοιξη