Έντυπη Έκδοση

Σαν βολίδα προχωρεί στο χάος

«Η πεμπτουσία της Γνώσης έγκειται στην αποκάλυψη των αντιθέσεων μέσα στις οποίες γεννήθηκε ο Κόσμος...

Ολα τα αντίθετα είναι όμοια. Χάος και Αρμονία, Ζωή και Θάνατος, Μηδέν και Απειρο αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Ο Μίκης Θεοδωράκης στοχάζεται, απορεί, πάλλεται, προσπαθεί να κατανοήσει τον εαυτό του, τη σχέση του με τη δημιουργία και τον κόσμο. Η «Συμπαντική Αρμονία» είναι το νέο βιβλιαράκι με cd στη σειρά «Λόγου Χάριν» της «Bond-us-music» (τηλ.: 210-6849090). Περιλαμβάνει μια διάλεξη του δημοφιλούς συνθέτη, το 2006 στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ο ουράνιος θόλος με αστερισμούς και γαλαξίες, που αγνάντευε στα παιδικά του χρόνια σε σχέση με τη ξεχειλίζουσα «θάλασσα» της μουσικής του. Η μεταφυσική, η φιλοσοφία, η θρησκεία. Το απολλώνιο πνεύμα και το διονυσιακό, το ωραίο και η μαγεία, το μέτρο και η έκσταση, το φως και το σκοτάδι. Οι Πυθαγόρειοι, η σχέση τους με τη μουσική και τους αριθμούς, η συνάντηση της ψυχής με την «ουσία». Ο Ηράκλειτος και η αρμονία των αντιθέσεων. Η μουσική των ουράνιων σφαιρών του Αναξίμανδρου. Η αναζήτηση του Ανεξήγητου «μακριά από στείρο ορθολογισμό και τυφλή θρησκευτική πίστη».

Λόγος υπαρξιακός, φιλοσοφικός, εκμυστηρευτικός, που είτε τον διαβάζει ο αναγνώστης στο βιβλιαράκι είτε τον ακούει ηχογραφημένο από τον ίδιο τον Θεοδωράκη σε δύο cd, στα οποία υπάρχουν και αποσπάσματα από τα έργα του: σουίτα αρ. 1, κοντσέρτο (για πιάνο και ορχήστρα), συμφωνία αρ. 2 για παιδική χορωδία, «Το τραγούδι της γης» σε παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση. Από το τελευταίο, που μοιάζει σαν αποχαιρετισμός, μερικοί στίχοι του συνθέτη:

«Ποτέ δεν θα ξαναδείς το χρώμα του ουρανού. / Δεν θ' ακούσεις ποτέ τον ήχο των χρωμάτων. / Σα βολίδα προχωρείς στο χάος./ Στερνή φορά ας ακουστεί μες στη σιωπή / το τραγούδι της γης. / Πριν τελικά τυλιχτώ στο χάος / ένα "γεια σου" θα πω στη ζωή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Αλίκη στην τρύπα του Ιντερνετ
Υπουργείο Πολιτισμού
Πάταξη αρχαιοκαπηλίας από καμαρούλα μια σταλιά
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική της ελπίδας
Ερίκ Ρομέρ
Ο ρομαντικός στυλοβάτης της Νουβέλ Βαγκ
Βιογραφία
Ο Πίντερ ήταν ο έρωτας που περίμενα όλη μου τη ζωή
Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Διαδρομές στα θεμέλια του νέου Μουσείου Ακρόπολης
Συνοικισμός στο διάβα των αιώνων
Τηλεόραση
Νέα διοίκηση, μεγαλύτερες περικοπές στην ΕΡΤ
Στα μονοπάτια της λογοτεχνίας
Πιλοτικά η ψηφιακή και στη Θεσσαλονίκη