Έντυπη Έκδοση

ΟΗΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ «ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ» ΟΦΕΙΛΕΣ

Τροφή εξέγερσης των πεινασμένων

Οπως τονίζει ο ΟΗΕ, παρ' όλο που αποθέματα σε τρόφιμα δεν είναι αμελητέα, 80 χώρες έχουν ήδη έλλειμμα τροφίμων και η κρίση σίτισης που διαμορφώνεται θα λειτουργήσει ως «ντόμινο» στο ξέσπασμα ταραχών και εξεγέρσεων σ' ολόκληρο τον κόσμο (φωτ. Reuters)
Συνθήκες... 2008 με «πολύ επικίνδυνη» αύξηση της τιμής των τροφίμων βλέπει σήμερα στον κόσμο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, Ολιβιέ ντε Σιτέρ, επισημαίνοντας πως αν και «δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων», ο «πανικός» που ακολουθεί μια φυσική καταστροφή προκαλεί ένταση και ανισορροπία με προβλέψιμα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Πλήρες θέμα...

 • Διατροφή

 • Τυνησία

  • Τυνησία: η σφαγή των φτωχών
   Σωρεύονται οι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής στην Τυνησία και η εκρηκτική κρισιμότητα των ημερών που ζει η χώρα είναι αδύνατο να αγνοηθεί, παρά τις εμφανέστατες προσπάθειες της κυβέρνησης του Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί να την αποσοβήσει με ένα αιματοκύλισμα φτωχών, διανθισμένο με αιτιάσεις περί «τρομοκρατών» για... εσωτερική κατανάλωση.
 • Ευρωπαϊκή έκθεση

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΝΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒ. ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΘΕΤΟΥΝ... Σε κίνδυνο το κράτος δικαίου
   Εννέα χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας, θέτουν εν κινδύνω το κράτος δικαίου στην Ευρώπη με την πρακτική τους, να αγνοούν συστηματικά την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να μη λαμβάνουν μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών στην απονομή Δικαιοσύνης.
 • ΗΠΑ

  • ΗΠΑ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ ΣΤΟ ΤΕΑ PARTY, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ Πολιτικοί στο «κυνήγι μαγισσών»
   Μεγαλύτερη ανοχή αναμενόταν να ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής επικήδειας τελετής των θυμάτων του μακελειού στην Αριζόνα και ενώ μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της αμερικανικής Αριστεράς και ακραίων συντηρητικών του Tea Party για τη διχαστική ρητορική των τελευταίων, που δηλητηριάζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ.
 • Βρετανία

  • WikiLeaks: ο Ασάνζ φοβάται τη θανατική καταδίκη στις ΗΠΑ
   Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, παρέστη ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου χθες σε μια σύντομη διαδικασία μέσω της οποίας μετατίθεται στον επόμενο μήνα η εξέταση του αιτήματος των σουηδικών αρχών για την έκδοσή του, την ώρα που οι συνήγοροί του δηλώνουν ότι φοβάται μήπως έλθει αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Δανία: 28 πολίτες μπορούν να μηνύσουν τον πρωθυπουργό για τη «Λισαβόνα»
   Ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση του Εφετείου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας επέτρεψε σε ομάδα 28 πολιτών να καταθέσουν μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού, επειδή επέτρεψε να ισχύσει η Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς να προκηρύξει δημοψήφισμα, πράγμα που, όπως λένε, παραβιάζει το Σύνταγμα της Δανίας.
  • Κίνα: επίσημη πτήση έκανε το «αόρατο» βομβαρδιστικό
   Την πρώτη επίσημη δοκιμαστική πτήση έκανε το «αόρατο» βομβαρδιστικό της Κίνας, J-20, χθες, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στη χώρα.
  • Το αρχαιότερο οινοποιείο
   Οινοποιείο.... 6.000 ετών, το αρχαιότερο που έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί, έφερε στο φως διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, πραγματοποιώντας έρευνες σε σύμπλεγμα σπηλαίων στα σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν.
  • Το χρήμα... φλέγεται
   Καύσιμο για τη θέρμανση των κατοίκων του Ταλίν αποτελούν πλέον τα χαρτονομίσματα της εσθονικής κορόνας μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.
  • Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα
   Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει κατά 55% τον κίνδυνο να παρουσιάσουν τη νόσο τα άτομα άνω των 60 χρόνων, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).
  • Μια βροχή μας σώζει
   Αποχαιρέτα το Μπρίσμπεϊν. Ανεμοδαρμένος και με το νερό να λιμνάζει στο «είναι» του, ο Αυστραλός στέκεται στη γέφυρα του ποταμού της πόλης του, σαν καπετάνιος που βλέπει το καράβι του να βουλιάζει.