Έντυπη Έκδοση

Δέχονται διερεύνηση και της Goldman Sachs

Θα δεχτεί η κυβέρνηση να συμπεριληφθεί η διερεύνηση της υπόθεσης της Goldman Sachs στην εξεταστική για την οικονομία, αν το θέσει η Ν.Δ., δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι η τακτική που εφάρμοσε το 2001 η ελληνική κυβέρνηση ήταν απολύτως νόμιμη και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν χθες στην «Ε» ότι αυτή είναι η απόφαση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάτι να κρύψει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την παραπάνω πληροφορία, είπε: «Η νομιμότητα της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ έχει κριθεί από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα, από τα ίδια τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Διευκρίνισε όμως ότι από κει και πέρα «αν τεθεί θέμα να διερευνηθεί ο ρόλος της Goldman Sachs, είμαστε ανοιχτοί και, με την υπευθυνότητα που διακρίνει την κυβέρνηση, δεν θα υποχωρήσουμε στο να εξεταστούν τα πάντα. Θέλουμε να έρθουν όλα στο φως».

Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου Φάγιαντ Μούλα Κάλι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2001 διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εξαπάτησης της Ε.Ε. και της υποκίνησης σε παραποίηση ισολογισμού. Ο καταγγέλλων Αυστριακός υποστηρίζει ακόμα ότι η Goldman Sachs είχε ενεργό συμμετοχή στη χρηματοοικονομική παραποίηση μέρους του χρέους που έγινε από την κυβέρνηση για να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας Πρωτοδικών μόνο τυπικά ασχολήθηκε με την υπόθεση, καθώς προσέκρουσε σε «αξιόποινες πράξεις» πολιτικών προσώπων της περιόδου 2001 και διαβίβασε την υπόθεση αμέσως στη Βουλή.

Η σύσταση εξεταστικής για την οικονομία, που τελευταία προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης γιατί, όπως μας έλεγαν αρμόδιες πηγές, προέχει η υπόθεση της Ζίμενς και των ομολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
«Είπε ωμά: Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα...»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνα τέλος για Cosmote - «Γερμανός»
Προσωπικά δεδομένα
Δωδεκάμηνο φακέλωμα για τηλεφωνία και Ιντερνετ
Υπουργείο Εργασίας
Νέα παραίτηση γραμματέα για τα κονδύλια
Κυβέρνηση
Στον Γιώργο το θέμα Πάγκαλου
ΚΚΕ
Απαντήσεις ζητεί η Παπαρήγα για τις συνομιλίες με Τουρκία
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Κλείνουν τα παράθυρα για μη εξαγορά θητείας
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στήριξη Παπούλια στον Παπανδρέου
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση «ανακωχής» στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργείο Εσωτερικών
Κυβερνητικό πάρκο Ελληνικού
Νέα Δημοκρατία
Η «σκιώδης» φανέρωσε γκρίνια στη Ν.Δ.
Εξεταστική για την οικονομία
Δέχονται διερεύνηση και της Goldman Sachs
Διμερείς σχέσεις
Κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας - Ισραήλ
Δημοκρατική Συμμαχία
Ντόρα κατά υπουργών της Ν.Δ.
Προσχώρησε και ο Κοντογιάννης
Κυπριακό
Μέρκελ: Ευθύνες στην Τουρκία
Υπόθεση Siemens
SIEMENS: Συν 15.000 σελίδες στο παρά πέντε
Άλλες ειδήσεις
Συνάντηση διπλωματών ΗΠΑ - Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία