Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ

Μέρκελ: Ευθύνες στην Τουρκία

Σαφή στήριξη στον πρόεδρο Χριστόφια στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη λύση του Κυπριακού έδωσε χθες από τη Λευκωσία η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για τη μη λύση του προβλήματος.

«Βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε επίσης πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως», είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Στην ολιγόωρη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου στη Λευκωσία (έξι ώρες) είχε ημίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια κατά την οποία κυριάρχησε το πρόβλήμα στις σχέσεις Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, λόγω του Κυπριακού.

«Πρέπει σίγουρα να επιλυθεί το Κυπριακό για να ξεμπερδέψουμε από το πρόβλημα στις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ», είπε η κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Ενόσω είναι άλυτο το Κυπριακό, προβλήματα θα υπάρχουν, γι' αυτό και δεν είναι μόνο τους Κυπρίους που ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος, ενδιαφέρει και τη Γερμανία και την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ».

Η Ανγκελα Μέρκελ, η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται την Κύπρο, ήταν γενναιόδωρη στις φιλοφρονήσεις της προς τον πρόεδρο Χριστόφια. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που παίρνετε προς επίλυση του προβλήματός σας. Εμείς θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε στην οδό αυτή που πήρατε για την επίλυση του προβλήματος», είπε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως η χώρα της θέλει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, «ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος» και πως αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βελτιωθούν οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών, όπως και να λυθεί το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, από δικής του πλευράς, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε την κ. Μέρκελ ότι διαπνέεται από καλή θέληση για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση στο Κυπριακό. «Οραμά του είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μεταξύ του ενωμένου κυπριακού κράτους και της Ε.Ε. και γέφυρα της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της περιοχής μας και να είναι και γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Στα άκρα Τουρκία-Μέρκελ λόγω Κύπρου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
«Είπε ωμά: Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα...»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνα τέλος για Cosmote - «Γερμανός»
Προσωπικά δεδομένα
Δωδεκάμηνο φακέλωμα για τηλεφωνία και Ιντερνετ
Υπουργείο Εργασίας
Νέα παραίτηση γραμματέα για τα κονδύλια
Κυβέρνηση
Στον Γιώργο το θέμα Πάγκαλου
ΚΚΕ
Απαντήσεις ζητεί η Παπαρήγα για τις συνομιλίες με Τουρκία
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Κλείνουν τα παράθυρα για μη εξαγορά θητείας
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στήριξη Παπούλια στον Παπανδρέου
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση «ανακωχής» στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργείο Εσωτερικών
Κυβερνητικό πάρκο Ελληνικού
Νέα Δημοκρατία
Η «σκιώδης» φανέρωσε γκρίνια στη Ν.Δ.
Εξεταστική για την οικονομία
Δέχονται διερεύνηση και της Goldman Sachs
Διμερείς σχέσεις
Κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας - Ισραήλ
Δημοκρατική Συμμαχία
Ντόρα κατά υπουργών της Ν.Δ.
Προσχώρησε και ο Κοντογιάννης
Κυπριακό
Μέρκελ: Ευθύνες στην Τουρκία
Υπόθεση Siemens
SIEMENS: Συν 15.000 σελίδες στο παρά πέντε
Άλλες ειδήσεις
Συνάντηση διπλωματών ΗΠΑ - Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία