Έντυπη Έκδοση

Ή στο κοινοβούλιο ή στη φυλακή ο Καβαλιέρε

Ποταμός δηλώσεων, συχνά αντιφατικών, εμφανίζεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτοξεύοντας τα βεγγαλικά του κατά προτίμηση μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές σε ζώνες μεγάλης θεαματικότητας.

Εμ, δεν το ράβει και ποτέ... Εμ, δεν το ράβει και ποτέ... Τριγυρίζοντας παραπλανητικά γύρω από την ουσία μιας δύσκολης πραγματικότητας, με... έρωτες στα χρόνια της ύφεσης, αστρονομικές διατροφές, χλευαστικά σχόλια εναντίον «κομμουνιστριών και φεμινιστριών δικαστίνων» (το χειρότερο ποιο είναι, άραγε;) αλλά και βαρυσήμαντες δηλώσεις για κατάργηση φόρων, στομφώδεις ανακοινώσεις συνεργασιών (...«έχουμε Πάπα!») και θεατρινίστικες εξηγήσεις για... αμαρτίες του παλιές.

Το βέβαιο είναι ότι στις 8 Δεκεμβρίου σηματοδότησε την επιστροφή του στο προσκήνιο με την απόσυρση στήριξης του κόμματός του στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι και την επίσπευση των διαδικασιών προσφυγής στις κάλπες.

Αναλυτές δεν διστάζουν να πουν ότι η υπόσταση του γραφικού Καβαλιέρε εξαρτάται στην ουσία της από τη διατήρηση της παρουσίας του στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Αντιμέτωπος με μια σειρά ποινικών ευθυνών (μεταξύ των οποίων μία για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου) «χρειάζεται να διατηρήσει κάποια πολιτική επιρροή για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές του να ξεπεράσει τις νομικές ωδίνες του».

Κι ενώ δεν χάνει ευκαιρία να «ψυχαγωγεί» οπαδούς και αντιπάλους, να προκαλεί αντιδράσεις από δικαστές και συναδέλφους του πολιτικούς, ήδη έβαλε το χεράκι του για τη διεξαγωγή των εκλογών με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, που ο ίδιος έκοψε και έραψε στα μέτρα του το 2005.

«Ενα θα ήταν αρκετό»

Εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία, όταν σχολιαστές έμπαιναν στη διαδικασία να αναλύσουν το «φαινόμενο Μπερλουσκόνι» έκαναν οπωσδήποτε μια αναφορά στο ότι μόνο ένα από τα δεκάδες σκάνδαλα στα οποία φέρεται αναμεμιγμένος ο Καβαλιέρε, θα ήταν αρκετό για να καθορίσει το πολιτικό του τέλος.

Καταδικασμένος στο παρελθόν, όμως κυρίως για πράγματα που δεν έκανε κι όχι για εκείνα που έχει κάνει, βρίσκεται πάλι στο πολιτικό μέτωπο, ετοιμοπόλεμος. Με πολιτικούς ελιγμούς (βλ. συνεργασία με τη Λέγκα θυσιάζοντας την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία) προχωράει με αποφασιστικά βήματα προς τις εκλογές. Προς εκτόνωση του κλίματος εμπαίζει... μια δημοσιογράφο (παροτρύνοντάς την για επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο) και την ίδια στιγμή θίγει το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

(ΠΗΓΕΣ: ANSA-REUTERS-STAMPA)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Κύριο θέμα
Φουλ Μόντι!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Φουλ Μόντι!
Ή στο κοινοβούλιο ή στη φυλακή ο Καβαλιέρε
«Αυξήστε τους μισθούς για δυνατή οικονομία»
Στη δίνη του ΔΝΤ
Από Ζεζέ... Μίσα
Αφεντικό σε πολυεθνική...
Οι Γάλλοι φορομετανάστες σε νούμερα
Για πρώτη φορά εκλέγουν πρόεδρο οι Τσέχοι
Σκοτώνουν τους δημοσιογράφους όταν «ενοχλούν»
Χάρηκαν Πούτιν και αναλυτές
Αναφορά στον Γκιόλα και τις διαδηλώσεις
Τολμά το ρίσκο
Τρία χρόνια από το σεισμό στην Αϊτή
Φονική γρίπη πλήττει τις ΗΠΑ