Έντυπη Έκδοση

Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ, Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Πονοκέφαλος για δύο το «όλα στο φως»

Ηδιατήρηση της κυβερνητικής συνοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένη, καθώς απειλείται ευθέως απ' τη συνέχεια των αποκαλύψεων της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και από τις διαφορετικές στρατηγικές που υιοθετούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Σε μία από τις συναντήσεις στο Μαξίμου ανάμεσα στους Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, πριν από την 7η Νοεμβρίου που ψηφίστηκε το πακέτο των μέτρων, είχαν τεθεί στο τραπέζι οι κίνδυνοι που μπορούν να καθιστούν μοιραίοι για την κυβέρνηση, στο τέλος του 2012 και μέσα στο επίσης δύσκολο 2013. Συνοπτικά, οι κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε τρεις:

1 Στο ενδεχόμενο διακοπής του δανεισμού (το οποίο σε πρώτη φάση αποφεύχθηκε, αλλά συνδέεται άμεσα πλέον με την υλοποίηση σκληρών μέτρων),

2 Στο ενδεχόμενο εμφάνισης μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων αντίστοιχων του καλοκαιριού του 2010, που θα καθιστούσε το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα μη ομαλό (όσο η ανεργία αυξάνεται και η αγορά παραμένει «παγωμένη» αποτελεί διαρκή κίνδυνο), και

3 Στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός σκανδάλου, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σκανδάλου με απρόβλεπτες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις που, ανεξάρτητα από τον πολιτικό σχεδιασμό της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απειλεί την κυβέρνηση.

Στηρίζει Βενιζέλο

Παράγοντες του Μαξίμου και της Ιπποκράτους διαβεβαιώνουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν έρθει σε μία κατ' αρχήν συμφωνία για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν, εκτιμώντας ότι έχοντας την πλειοψηφία στην προκαταρκτική επιτροπή που θα συσταθεί (7-6), θα καταφέρουν να ελέγξουν τις εξελίξεις (π.χ. ποιοι μάρτυρες θα κληθούν).

Ο Α. Σαμαράς φέρεται να έχει ενημερώσει τον Ευ. Βενιζέλο ότι θα τον στηρίξει στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή -παρά τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στη Ν.Δ.- το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι «δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ». Την ίδια στιγμή όμως διαβεβαιώνει ότι ο Α. Σαμαράς δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και θα διατηρήσει ασφαλείς αποστάσεις, γνωρίζοντας ότι πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κατηγορήσει τον ίδιο για βασικό ρόλο σε μία επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου. Μαξίμου και Ιπποκράτους συμφώνησαν από την πρώτη στιγμή στην παραπομπή Παπακωνσταντίνου και έβαλαν μπροστά τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι επί της ουσίας υιοθέτησαν την πρόταση Κουβέλη για σύσταση προκαταρκτικής. Αυτό που δεν είπαν είναι ότι η κίνηση να βγει προς τα έξω ότι η τρικομματική κυβέρνηση καταθέτει την πρόταση Κουβέλη και έτσι να δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση κατεβαίνει σε αυτή τη μάχη συντεταγμένα, ήταν για να ακυρώσουν ένα σενάριο που «έπαιξε» πολύ αρχικά και αφορούσε τη συζήτηση που έγινε πριν από την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, που θα «τίναζε» τη συγκυβέρνηση στον αέρα. Το σενάριο αφορούσε τη στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για προκαταρκτική και από τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή να συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικός εταίρος στην παραπομπή Βενιζέλου, κάτι που υποστήριξαν μέχρι την τελευταία στιγμή ο Οδ. Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς και γι' αυτό διαγράφηκαν από τον Φώτη Κουβέλη.

Ακόμα όμως και αν αυτός ο σκόπελος ξεπεράστηκε αρχικά, στο επιτελείο του Α. Σαμαρά αλλά και στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη ΔΗΜΑΡ, όπως φυσικά δεν έχουν και καμία εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, και αναδεικνύουν το ρόλο του Φ. Κουβέλη σε «κλειδί» για τη συνέχεια. Λέγεται για παράδειγμα από συνεργάτες του πρωθυπουργού: Τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ εάν στην εξέλιξη της έρευνας της προκαταρκτικής ο ΣΥΡΙΖΑ επαναθέσει, με αφορμή στοιχεία που θα προκύψουν, ζήτημα παραπομπής Βενιζέλου με νέα πρόταση; Τι στάση θα τηρήσει ο Φ. Κουβέλης όταν τεθεί ζήτημα κλήτευσης του Γ. Παπανδρέου ως μάρτυρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με την ψήφο της ΔΗΜΑΡ ένα τέτοιο ενδεχόμενο -που δεν το θέλει ούτε ο Α. Σαμαράς ούτε ο Ευ. Βενιζέλος- θα μπορεί να αποφευχθεί; Η κρίση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και κυρίως η τακτική που υιοθετεί από την 7η Νοεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το πακέτο των μέτρων που είχε χαρακτήρα προϋπόθεσης για τη συνέχεια του δανεισμού, ανησυχεί ούτως ή άλλως το Μαξίμου. Συνεργάτες του Α. Σαμαρά θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ βάζει συνειδητά εμπόδια στην τρικομματική κυβέρνηση, θέλοντας από τη μία πλευρά να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών (όποτε και αν γίνουν) και παράλληλα να αποφύγει την ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, για να κυριαρχήσει έναντι του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς που δεν είναι μακριά.

«Αν υπάρχουν στοιχεία»

Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και στις ενστάσεις του Μαξίμου ότι ακολουθεί «διπλή γραμμή» έναντι της κυβέρνησης τηρώντας όπου είναι εφικτό αποστάσεις, λένε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα δείξει με τη στάση της ότι επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τις ποινικές αλλά και τις πολιτικές ευθύνες οποιουδήποτε». Τονίζουν ότι εάν προκύψουν στοιχεία, δεν θα εμποδίσουν την έρευνα για κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, και από την άλλη πλευρά, απαντώντας ειδικά στην κατηγορία ότι κρατά ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουν ότι έχουν στηλιτεύσει με δημόσιες δηλώσεις την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι εμφορείται κυρίως από πολιτικές σκοπιμότητες και δευτερευόντως από τη βούληση να αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Λίστα Λαγκάρντ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μαγειρεύουν εξοπλιστικό
Ζημιές σε πόρτες, εκρήξεις στην πολιτική σκηνή
«Πόρτα» στη ΜΟΜΑ
Πονοκέφαλος για δύο το «όλα στο φως»
Ευρωπαίοι vs Αγγλοσάξονες με νέο οίκο αξιολόγησης
Η Γερμανία στραβοκοιτά τις ρώσικες «καταθέσεις»
Από το 2010 η Ελλάδα αγνοεί συστάσεις για πολιτική διαφθορά
Παπαρήγα: Απάτη οι τρεις κάλπες
Νομιμοφροσύνη μετά τις ενστάσεις
Ξανά στο σκαμνί ο Παπαγεωργόπουλος
Αφήνει στην Ελλάδα τις «μειοψηφικές» απόψεις
Τέσσερα καυτά εθνικά
Η ελληνική παραφθορά της μεταρρύθμισης
Τιμολογούσαν τα φάρμακα πίσω από κλειστές πόρτες
Οζάλ, Αραφάτ δηλητηριάστηκαν. Ο Παπάγος;