Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαίοι vs Αγγλοσάξονες με νέο οίκο αξιολόγησης

«Φρένο» στις ορέξεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης φιλοδοξεί να βάλει ο ευρωπαϊκός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος, έστω και καθυστερημένα, αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» αμέσως μετά την οριστική ψήφισή του στις 16 Ιανουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσω της καλύτερης ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα, με σκοπό την προστασία των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος.

Βολικό εργαλείο

Μπορεί όμως να αποτελέσει και εργαλείο, εφόσον αξιοποιηθεί καταλλήλως από την πολιτική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των «επιθέσεων» που δέχεται η ελληνική οικονομία.

Ο στόχος είναι άμεσα να περιοριστεί αυτή η «τυφλή» εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν επενδυτές και αγορές στις εκθέσεις των αμερικανικών, κυρίως, οίκων πιστωτικής αξιολόγησης, όπως οι Moody's Investors Service, Standard & Poor's και Fitch Ratings.

Περιορισμοί

Οι οίκοι αξιολόγησης εφεξής θα υπόκεινται σε ένα πολύ βασικό περιορισμό, καθώς θα υποχρεούνται να καθορίζουν προκαταβολικά, ώστε να προλαμβάνεται η όποια αναστάτωση των αγορών, τους χρόνους κατά τους οποίους θα προχωρούν στην κοινοποίηση των εκτιμήσεών τους για την πορεία της οικονομίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης (έχει προταθεί αυτό να συμβαίνει τρεις φορές το χρόνο).

Επίσης, θα δεσμεύονται ώστε να παρέχουν άκρως λεπτομερή στοιχεία για τις αξιολογήσεις τους, οι οποίες θα δημοσιεύονται μόνον μετά το κλείσιμο των συναλλαγών και τουλάχιστον μία ώρα πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών της Ε.Ε..

Τέλος, ο νέος κανονισμός ορίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα είναι νομικά υπόλογοι σε περίπτωση που ο επενδυτής υποστεί ζημία.

Βεβαίως η αρχική πρωτοβουλία ελήφθη το 2008, με τα πρώτα σημάδια της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μαγειρεύουν εξοπλιστικό
Ζημιές σε πόρτες, εκρήξεις στην πολιτική σκηνή
«Πόρτα» στη ΜΟΜΑ
Πονοκέφαλος για δύο το «όλα στο φως»
Ευρωπαίοι vs Αγγλοσάξονες με νέο οίκο αξιολόγησης
Η Γερμανία στραβοκοιτά τις ρώσικες «καταθέσεις»
Από το 2010 η Ελλάδα αγνοεί συστάσεις για πολιτική διαφθορά
Παπαρήγα: Απάτη οι τρεις κάλπες
Νομιμοφροσύνη μετά τις ενστάσεις
Ξανά στο σκαμνί ο Παπαγεωργόπουλος
Αφήνει στην Ελλάδα τις «μειοψηφικές» απόψεις
Τέσσερα καυτά εθνικά
Η ελληνική παραφθορά της μεταρρύθμισης
Τιμολογούσαν τα φάρμακα πίσω από κλειστές πόρτες
Οζάλ, Αραφάτ δηλητηριάστηκαν. Ο Παπάγος;