Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΓΚΕΝΗ ΓΙΑ «ΞΕΠΛΥΜΑ» Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ * ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΙ ΡΕΝ

Η Γερμανία στραβοκοιτά τις ρώσικες «καταθέσεις»

Με το γάντι ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές- νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Κύπρο, σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο κ. Ρεν, αν και παραδέχθηκε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει επαρκές νομικό πλαίσιο, τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλίσει και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Θα μαζέψει μάλλον παρά θα δώσει Θα μαζέψει μάλλον παρά θα δώσει Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», σχετίζονται με σειρά επικριτικών σχολίων, τόσο από πολιτικά πρόσωπα όσο και από ΜΜΕ στη Γερμανία, για την Κύπρο, η οποία θεωρείται «ύποπτη» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με προέλευση κυρίως τη Ρωσία. Πάντως, ο κ. Ρεν εξέφρασε αισιοδοξία για έγκριση της συμφωνίας δανειοδότησης με τη Κύπρο, υποβαθμίζοντας τις ενστάσεις που διατυπώνονται από το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο απείλησε να θέσει βέτο στην έγκριση της δανειακής σύμβασης, με την Κύπρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που χθες βρισκόταν στη Κύπρο για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ της επίδειξης αλληλεγγύης προς τη Λευκωσία, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει τήρηση των συμφωνηθέντων και υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν διευκρίνισε σε ποιες υποχρεώσεις αναφερόταν, αν και εικάζεται ότι μεταξύ αυτών θεωρεί ως προϋπόθεση για την σύναψη της δανειακής σύμβασης την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, την ιδιωτικοποίηση οργανισμών και αν χρειαστεί και την αύξηση του εταιρικού φόρου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επίσης βρισκόταν στη Κύπρο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μεγαλόνησος που περνάει παρόμοια δοκιμασία με την Ελλάδα, θα μπορέσει να τα καταφέρει και να εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, με ψυχραιμία αντιμετώπισε η Λευκωσία τη νέα τριπλή υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, τους ανησυχεί όμως η εκτίμησή της ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στάσης πληρωμών αν το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο δεν εγκριθεί σύντομα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση να επιδιώξει αναδρομικότητα της απόφασης για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός σημείωσε πως η φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λάβει η Κύπρος για να εξυγιάνει την οικονομία της είναι πικρή αλλά απαραίτητη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μαγειρεύουν εξοπλιστικό
Ζημιές σε πόρτες, εκρήξεις στην πολιτική σκηνή
«Πόρτα» στη ΜΟΜΑ
Πονοκέφαλος για δύο το «όλα στο φως»
Ευρωπαίοι vs Αγγλοσάξονες με νέο οίκο αξιολόγησης
Η Γερμανία στραβοκοιτά τις ρώσικες «καταθέσεις»
Από το 2010 η Ελλάδα αγνοεί συστάσεις για πολιτική διαφθορά
Παπαρήγα: Απάτη οι τρεις κάλπες
Νομιμοφροσύνη μετά τις ενστάσεις
Ξανά στο σκαμνί ο Παπαγεωργόπουλος
Αφήνει στην Ελλάδα τις «μειοψηφικές» απόψεις
Τέσσερα καυτά εθνικά
Η ελληνική παραφθορά της μεταρρύθμισης
Τιμολογούσαν τα φάρμακα πίσω από κλειστές πόρτες
Οζάλ, Αραφάτ δηλητηριάστηκαν. Ο Παπάγος;