Έντυπη Έκδοση

Από το 2010 η Ελλάδα αγνοεί συστάσεις για πολιτική διαφθορά

Θυμηδία στους επαΐοντες προκαλούν οι επικοινωνιακές κορόνες της κυβερνητικής τριανδρίας, ότι «θα τεθεί τέλος στην ατιμωρησία», ότι «θα παταχθεί η διαφθορά» και ότι «κανείς δεν θα ξεφύγει από την επιχείρηση «καθαρά χέρια»» που εργολαβικά ανέλαβε να... ολοκληρώσει η τροϊκανή κυβέρνηση.

Δύο και πλέον χρόνια πριν, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) συνιστούσε στην Ελλάδα να καταργηθεί η προθεσμία παραγραφής που υπάρχει για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων που κατηγορούνται για διαφθορά.

Αρνούμενες οι ελληνικές κυβερνήσεις ν' αποδεχθούν το ρηθέν ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι», ουδέν έπραξαν επ' αυτού.

Διεμήνυσαν όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στην GRECO ότι η συνιστώμενη μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία δεν είναι εφικτή πριν από το τέλος του 2013.

Με την ίδια έκθεση όμως η επιτροπή ζητούσε να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των εσόδων-εξόδων των πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα «κουπόνια» ενίσχυσής τους πρέπει να είναι ονομαστικά και οι ενισχύσεις να καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Αντί της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, είδαμε πρόσφατα τα πολιτικά κόμματα να ενθυλακώνουν ανερυθρίαστα κάποια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το χειμαζόμενο κρατικό κορβανά για τα... μικροέξοδά τους.

Στα «ψιλά» αυτής της έκθεσης υπήρχε και το επικριτικό σχόλιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ικανοποιητικός έλεγχος στις πάσης φύσεως οικονομικές και «άλλες» ενισχύσεις που δίνονται, σε προεκλογικές περιόδους, σε υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά κόμματα.

Και σ' αυτό τον τομέα καμία νομοθετική ρύθμιση για υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και κομμάτων να δημοσιοποιούν το προεκλογικό τους «πόθεν έσχες».

Στα τέλη Ιανουαρίου 2010 η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης διεμήνυσε σ' όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «το δικαστικό σύστημα, που έχει την αρμοδιότητα να κυνηγά και να τιμωρεί τη διαφθορά στους άλλους τομείς, χαρακτηρίζεται το ίδιο ως το πλέον διεφθαρμένο».

Η δικαστική διαφθορά, κατέληγε το ψήφισμα, «υπονομεύει το κράτος δικαίου, ενθαρρύνει την ατιμωρησία, οδηγεί σε άδικες δίκες και καθιστά τη γενικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς πολύ πιο δύσκολη».

Παρά τις σχετικές, προ τριετίας, διαπιστώσεις, μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση, μέσω μιας... νυχτερινής τροπολογίας, ενέκρινε κάμποσα εκατομμύρια ευρώ προς τους δικαστικούς λειτουργούς για αποπληρωμή κάτι... περασμένων.

Και επειδή είναι της μόδας η «καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος», γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσχωρήσει στις τάξεις του MONEYVAL, του πανευρωπαϊκού οργανισμού που είναι αρμόδιος να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου με ενεργό συμπαράσταση, νομικά εργαλεία και χρήσιμες συμβουλές;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μαγειρεύουν εξοπλιστικό
Ζημιές σε πόρτες, εκρήξεις στην πολιτική σκηνή
«Πόρτα» στη ΜΟΜΑ
Πονοκέφαλος για δύο το «όλα στο φως»
Ευρωπαίοι vs Αγγλοσάξονες με νέο οίκο αξιολόγησης
Η Γερμανία στραβοκοιτά τις ρώσικες «καταθέσεις»
Από το 2010 η Ελλάδα αγνοεί συστάσεις για πολιτική διαφθορά
Παπαρήγα: Απάτη οι τρεις κάλπες
Νομιμοφροσύνη μετά τις ενστάσεις
Ξανά στο σκαμνί ο Παπαγεωργόπουλος
Αφήνει στην Ελλάδα τις «μειοψηφικές» απόψεις
Τέσσερα καυτά εθνικά
Η ελληνική παραφθορά της μεταρρύθμισης
Τιμολογούσαν τα φάρμακα πίσω από κλειστές πόρτες
Οζάλ, Αραφάτ δηλητηριάστηκαν. Ο Παπάγος;