Έντυπη Έκδοση

ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τέσσερα καυτά εθνικά

Αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που άπτονται των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες αλλά και με την προσπάθεια αναβάθμισης της «οικονομικής» διπλωματίας βρίσκεται η Αθήνα, η οποία παράλληλα αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των συνακόλουθων εξαρτήσεων που αποδυναμώνουν αντικειμενικά τις δυνατότητες και τις πιθανότητες άσκησης «δυναμικής» εξωτερικής πολιτικής.

Η διαχρονική εκκρεμότητα του Σκοπιανού, η μόνιμη δυσκαμψία εκ μέρους των Τιράνων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και η σχεδόν πάγια ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ευθύνη της Αγκυρας και παρά τη «μετριοπαθή» στάση της Αθήνας, αποτελούν τον άξονα των προβλημάτων στο «στενό» περιφερειακό επίπεδο.

ΑΟΖ

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και η προοπτική της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που φιλοξενεί η Ελλάδα «αναζωπυρώνουν» το έντονο ενδιαφέρον της Αγκυρας για το Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άμεση απάντηση της Αγκυρας στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η ολοκλήρωση, βέβαια, της διαδικασίας αυτής με στόχο το ευκταίο, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και που αποτελεί σταθερή στόχευση της Ελλάδας, προϋποθέτει τη νομική επεξεργασία της πρωτοβουλίας αυτής και την κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Εθνη για τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό φαίνεται πως διαθέτει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε συμπαράσταση σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως έχει αποδείξει άλλωστε η Ιστορία, δεν είναι αποτέλεσμα ιδιότυπου φιλελληνισμού αλλά εξυπηρέτησης συμφερόντων, που στη δεδομένη στιγμή απλώς ταυτίζονται.

Κύπρος

Τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα στην περίπτωση της Κύπρου.

Μέσω της «γενναιόδωρης» οικονομικής στήριξης που παρέχει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς αλλά και την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από τη «μητέρα-πατρίδα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει πόσιμο νερό στην άνυδρη βόρεια Κύπρο.

Αναλυτές εκτιμούν πως το εν λόγω έργο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν έμμεσο τρόπο επιρροής στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Τίρανα

Οι αλυτρωτικές τάσεις που καλλιεργούνται το τελευταίο διάστημα ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης σαφώς δυσχεραίνουν το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα.

Η αλβανική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας «Gazeta Shqiptare», να προετοιμάζεται να απαντήσει αναλόγως στην Ελλάδα στην περίπτωση που προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η Ελλάδα διαμηνύει πως η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας που ακολουθεί η Αλβανία αποτελεί μονόδρομο.

Η επιδιωκόμενη ενοποίηση από μερίδα της πολιτικής τάξης της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο και κάθε προσπάθεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση προκαλούν ωστόσο προβληματισμό.

Σκόπια

Επειτα από μια περίοδο κυοφόρησης ζυμώνεται το ζήτημα της εύρεσης μιας λύσης αμοιβαίως αποδεκτής, τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια, αναφορικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τις δύο πρωτεύουσες επισκέφθηκε μέσα στην εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, μεταφέροντας το μήνυμα ότι πρέπει σύντομα να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί πάνω από είκοσι χρόνια τις δύο χώρες.Αστάθμητος παράγοντας όμως, ο οποίος μπορεί να ανατρέψει τον όποιο σχεδιασμό επί του ζητήματος τούτου, είναι οι εσωτερικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και την αντιπολίτευση κλιμακώνεται καθημερινά, ενώ ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Σκόπια
ΑΟΖ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μαγειρεύουν εξοπλιστικό
Ζημιές σε πόρτες, εκρήξεις στην πολιτική σκηνή
«Πόρτα» στη ΜΟΜΑ
Πονοκέφαλος για δύο το «όλα στο φως»
Ευρωπαίοι vs Αγγλοσάξονες με νέο οίκο αξιολόγησης
Η Γερμανία στραβοκοιτά τις ρώσικες «καταθέσεις»
Από το 2010 η Ελλάδα αγνοεί συστάσεις για πολιτική διαφθορά
Παπαρήγα: Απάτη οι τρεις κάλπες
Νομιμοφροσύνη μετά τις ενστάσεις
Ξανά στο σκαμνί ο Παπαγεωργόπουλος
Αφήνει στην Ελλάδα τις «μειοψηφικές» απόψεις
Τέσσερα καυτά εθνικά
Η ελληνική παραφθορά της μεταρρύθμισης
Τιμολογούσαν τα φάρμακα πίσω από κλειστές πόρτες
Οζάλ, Αραφάτ δηλητηριάστηκαν. Ο Παπάγος;