Έντυπη Έκδοση

Τρύπια βάρκα η συγχώνευση των αγροτικών οργανισμών

Στον αέρα παραμένουν νομοθετικά οι αποφάσεις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» λίγους μήνες μετά τη συγχώνευση με υπουργική απόφαση κι όχι με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου απ' τη Βουλή.

Η πολυδιαφημισμένη συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, «Δήμητρα», ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ-Agrocert, που αφορούσαν δηλαδή έρευνα, εκπαίδευση, ελέγχους σε γαλακτοκομικά και πιστοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, θυμίζει τρύπια βάρκα. Καθυστέρησε σημαντικά εξαιτίας των εκλογών, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διοικητική μεταρρύθμιση, της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και των αντιρρήσεων όλων των φορέων. Το ζήτημα περιπλέχτηκε και με την επαναφορά του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο «πατρικό» υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχε βρει προσωρινή στέγη στο υπουργείο Υγείας.

Οι συνέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα δεν έγιναν, αφού στην πράξη πρόκειται για τέσσερις αυτόνομους οργανισμούς, που λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση, μάλιστα ο οργανισμός αναμένεται ν' αλλάξει χέρια.

Τα ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ ήταν αποψιλωμένα από ερευνητικό προσωπικό ή και γηρασμένο, ενώ υπήρχαν ειδικότητες για τις οποίες χρόνια είχαν να προκηρυχθούν θέσεις. Η κατάσταση είναι στο μη περαιτέρω, μετά τις απανωτές συνταξιοτήσεις και κυρίως σε συγκεκριμένους ερευνητικούς τομείς, που είναι κομβικοί.

Ακτινογραφία

Ο οργανισμός, που αφορούσε πιστοποιήσεις προϊόντων, ΟΠΕΓΕΠ - Agrocert, έχει «νεαρόκοσμο», που προσελήφθη με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Το έργο του φορέα για την προετοιμασία των πιστοποιήσεων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με την επόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική, που ξεκινά το 2014. Οι συζητήσεις στην Ευρώπη εντείνονται ώστε να υπάρξει το σήμα Προϊόντων Ορεινής Γεωργίας -κι αν εκλείψουν οι αντιρρήσεις που εκφράζονται λόγω της στάσης της Μεγάλης Βρετανίας- Προϊόντα Νησιωτικής Γεωργίας κ.ά.

Οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται γιατί δεν ήθελαν ο ΕΛΟΓΑΚ, στον οποίο η εισφορά τους είναι ανταποδοτική, να πάει με τους υπόλοιπους οργανισμούς του Δημοσίου κι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Ο οργανισμός, που αφορούσε στην εκπαίδευση των αγροτών ΟΓΕΕΚΑ-

«Δήμητρα», είναι αποψιλωμένος από μόνιμο προσωπικό και υπάρχουν αδυναμίες, ενώ τα κτήρια είναι κακοσυντηρημένα. Ενώ από φέτος ήταν να λειτουργήσουν αγροτικά λύκεια-οικοτροφεία τριετούς φοίτησης αντί για σχολές διετούς φοίτησης, το ζήτημα πήρε αναβολή για την επόμενη χρονιά.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη βελτίωση των υποδομών και στις μετακινήσεις ειδικοτήτων, που χρειάζονταν από άλλα υπουργεία (π.χ. μηχανολόγων) αλλά τα προβλήματα γραφειοκρατίας και τα οικονομικά ζητήματα θέτουν περιορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, την οποία είχε επισκεφθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει θέσεις για 60 πρωτοετείς κι άλλους 60 δευτεροετείς. Οι αιτήσεις που έγιναν φέτος ήταν 175 κι έμειναν απέξω, για δεύτερη χρονιά, πολλοί υποψήφιοι.

Τέλος, η επαναφορά του ΕΦΕΤ και τυχόν συγχώνευση με τον ΕΛΟΓΑΚ θα μπορούσε να βελτιώσει και τους ελέγχους, αλλά εξαιτίας του διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου με το οποίο συστάθηκαν και συγκροτήθηκαν οι οργανισμοί, δεν μπορεί τουλάχιστον άμεσα να συμβεί κάτι.

Περίπου 80 έως 100 νέοι ερευνητές, κάτοχοι διδακτορικών, πρόκειται να εργαστούν το επόμενο διάστημα στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα τριετούς διάρκειας με το θεσμό του μεταδιδακτορικού ερευνητή.

Το πρόβλημα της αποψίλωσης των ερευνητικών ινστιτούτων, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται διατεθειμένη να το επιλύσει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, απ' το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, στον Κριστόφ Ράιχενμπαχ, ο οποίος φάνηκε να το εξετάζει θετικά. Με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική που διαμορφώνεται με ορίζοντα το 2014-20, η αγροτική έρευνα αναβαθμίζεται και μαζί πολλαπλασιάζονται τα κοινοτικά κονδύλια που την αφορούν. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν επιτρέπεται να χαθούν κοινοτικοί πόροι σ' αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ελλείψει ερευνητών.

Συζητείται πάντως να υπάρξουν και μετακινήσεις κατόχων διδακτορικών από άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να στελεχώσουν τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα η συγχώνευση να μη γίνει, όπως είχε σχεδιαστεί μέχρι σήμερα, αλλά να σπάσει ο οργανισμός σε δυο κομμάτια

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Δημόσιο: η εξίσωση που διώχνει τους άξιους
Και το ψωμί ψωμάκι
Τρύπια βάρκα η συγχώνευση των αγροτικών οργανισμών
Υπουργείο για θεριακλήδες
Μασάει η κατσίκα ΦΠΑ
ΚΡΗΤΗ: βρήκαν δουλειά στο 18χρονο μαθητή που έδιωξαν οι γονείς του
Απάνθρωπη φυλάκιση νεφροπαθούς
Τα διόδια που... καίνε
Διαμαρτυρία για τη δίκη των οδηγών στο σταθμό των Μαλγάρων
Παραμύθια της Σάσας
«Νοσεί» το Σπήλι
Ιατρομάντεις και μάγισσες
Καρκινοβατούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις
Ξάνθη: η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολύτεκνο
Το ΣτΕ νομιμοποίησε τον Καλλικράτη
Χωρίς γιατρούς και ρευστό ο ΕΟΠΥΥ
Σπρώχνουν έξω φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές
Ο ΕΟΦ, η πολυφαρμακία και άλλες ιστορίες...
Μάρτυρες-κλειδιά για το «παραδικαστικό Νο 2»
Τα 400 στρέμματα, ο Ρέστης και το Commercial Mall