Έντυπη Έκδοση

Μασάει η κατσίκα ΦΠΑ

Περίπου 2.000 αγρότες και αγρότισσες αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα ή και να πάρουν την άγουσα για τη φυλακή, μετά το μέγα σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Κρήτη με τα πλαστά τιμολόγια για την επιστροφή ΦΠΑ στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.

Εμπλοκή 2.000 αγροτών σε κύκλωμα με πλαστά τιμολόγια, στην Κρήτη Εμπλοκή 2.000 αγροτών σε κύκλωμα με πλαστά τιμολόγια, στην Κρήτη Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παραδόθηκαν 12 άτομα στους εισαγγελείς Ηρακλείου για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ λιγότερες είναι μέχρι στιγμής οι συλλήψεις.

Το κύκλωμα απάτης με πλαστά τιμολόγια είχε ξεκινήσει απ' το 2007 αλλά η ιστορία αποκαλύφθηκε μόλις το 2010 και η υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τα μπιλιετάκια με τα πρόστιμα έχουν πέσει βροχή και μαζί με τις προσαυξήσεις έχουν γίνει θηλιά για τους αγρότες, που αναζητούν λύσεις για να μη βρεθούν πίσω απ' τα κάγκελα και καλούνται να επιστρέψουν ποσά άνω των 60.000 ευρώ που σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν και τις 250.000 ευρώ!

Ερώτηση βουλευτή

Το θέμα ήρθε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε ήδη αποστείλει νωρίτερα υπόμνημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση στην καταβολή των δόσεων και μείωση των προστίμων, που με τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη!

«Χρειάζεται να υπάρξει ρύθμιση για τα πρόστιμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα και εξαιτίας επιτηδείων που εκμεταλλεύτηκαν την αφέλειά τους, βρέθηκαν σε μια νύχτα να χρωστούν χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο», μας λέει ο δικηγόρος Αντώνης Επιτροπάκης.

Η υπόθεση απασχολεί κυρίως αγρότες του καλλικρατικού Δήμου Ηρακλείου και της ενδοχώρας των δήμων Αρχανών - Αστερουσίων, Γόρτυνας, Μινώα - Πεδιάδας κ.ά. Μάλιστα, φαίνεται ότι υπήρξαν εταιρείες μαϊμούδες που συγκροτήθηκαν ακριβώς γι' αυτόν το λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και υπάλληλοι των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών κ.ά., ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και υψηλότερη κάλυψη από στελέχη δημόσιων οργανισμών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε μια μόνο περιοχή της Κρήτης βρέθηκαν παραγωγοί να πωλούν 300 τόνους σκόρδα ενώ «τρελές» ήταν και οι ποσότητες που δηλώθηκαν για γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, κρεμμύδια, πατάτες και κηπευτικά.

Τρεις ομάδες

Μέχρι στιγμής, η έρευνα δείχνει ότι υπήρχαν τρεις κατηγορίες αγροτών.

Μια μικρή ομάδα που γνώριζε ακριβώς τι συμβαίνει και συμμετείχε με τη βούλησή της, η οποία πήρε και τη μερίδα του λέοντος.

Μια μεγαλύτερη ομάδα -κυρίως στον καλλικρατικό Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων- η οποία λειτουργούσε ως έρμαιο της πρώτης, με αφελή άτομα που γνώριζαν μερικά μόνο στοιχεία και δέχτηκαν μικροποσά. Υπήρχαν και αυτοί που δεν γνώριζαν εξαρχής τι συμβαίνει, αλλά όταν το αντιλήφθηκαν το κύκλωμα τους πλησίασε και τους πρότεινε «να τα βρουν» στη μοιρασιά με ποσά ύψους 6.000 και 7.000 ευρώ.

Μια τρίτη ομάδα, που δεν είχε ιδέα για το τι συνέβαινε πίσω από την πλάτη της, αλλά υπέκλεψαν τα οικονομικά στοιχεία της και βρέθηκε μπλεγμένη. Πήραν το όνομά τους και το ΑΦΜ και τα στοιχεία τους γενικά, κατέθεσαν μέσω συνεταιρισμών πλαστά τιμολόγια και όταν ήρθε η επιστροφή ΦΠΑ με πλαστογραφημένη εξουσιοδότηση, βρέθηκαν να εισπράττουν άλλοι για λογαριασμό τους, ποσά ύψους 40.000 και 50.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Δημόσιο: η εξίσωση που διώχνει τους άξιους
Και το ψωμί ψωμάκι
Τρύπια βάρκα η συγχώνευση των αγροτικών οργανισμών
Υπουργείο για θεριακλήδες
Μασάει η κατσίκα ΦΠΑ
ΚΡΗΤΗ: βρήκαν δουλειά στο 18χρονο μαθητή που έδιωξαν οι γονείς του
Απάνθρωπη φυλάκιση νεφροπαθούς
Τα διόδια που... καίνε
Διαμαρτυρία για τη δίκη των οδηγών στο σταθμό των Μαλγάρων
Παραμύθια της Σάσας
«Νοσεί» το Σπήλι
Ιατρομάντεις και μάγισσες
Καρκινοβατούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις
Ξάνθη: η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολύτεκνο
Το ΣτΕ νομιμοποίησε τον Καλλικράτη
Χωρίς γιατρούς και ρευστό ο ΕΟΠΥΥ
Σπρώχνουν έξω φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές
Ο ΕΟΦ, η πολυφαρμακία και άλλες ιστορίες...
Μάρτυρες-κλειδιά για το «παραδικαστικό Νο 2»
Τα 400 στρέμματα, ο Ρέστης και το Commercial Mall