Έντυπη Έκδοση

Κεραμίδα στα ακίνητα εισοδήματος

Τ ο 2013 αλλάζει εντελώς το φορολογικό τοπίο για τα ακίνητα, καθώς θεσπίζεται νέος ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το ΦΑΠ.

Στο εξής τα ακίνητα θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Παράλληλα, θα υπάρχει συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων ύψους 1,5% για κατοικίες έως 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους.

Επίσης, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στην πώληση ακινήτων που θα γίνει μετά την 1/1/2013. Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου υποβάλλεται σε φόρο με την εφαρμογή συντελεστών παλαιότητας που ξεκινούν από 0,90 για 1 έως 5 έτη διακράτησης και φτάνουν μέχρι 0,60 για πάνω από 25 έτη διακράτησης.

Στο φόρο υπεραξίας δεν υπόκεινται:

α) Το κέρδος που προκύπτει από εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων.

β) Το κέρδος που προκύπτει από την πώληση ακινήτου, πάγιου περιουσιακού στοιχείου, νομικού προσώπου.

γ) Το κέρδος μέχρι 25.000 ευρώ που προκύπτει από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Η εξαίρεση δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα τα οποία πραγματοποιούν πέραν της μίας μεταβίβασης εντός της πενταετίας.

Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα θα έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και θα φτάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

* Για τα νομικά πρόσωπα η φορολόγηση των ακινήτων τους θα γίνει όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) αλλά με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

Για το 2013 δεν προβλέπεται αύξηση αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, αλλά οι ισχύουσες θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στο πλαίσιο της επέκτασης των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει όσοι κατέχουν ακίνητα ή αγροτεμάχια εκτός σχεδίου να ελέγξουν αν είναι δηλωμένα, ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν στο σύστημα και ακολούθως να επιβαρυνθούν με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Παράταση για το 2013 παίρνει η απόσυρση Ι.Χ., προσπαθώντας με αυτό το τρόπο να δοθεί ανάσα στην ταλαιπωρημένη αγορά αυτοκινήτων. Πλέον θα αποσύρονται αυτοκίνητα τα οποία έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/2000, εφόσον έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ντράγκι: Δεν άκουσε, δεν είδε ανεργία
Χειρότερα και από χώρες τριτοκοσμικές
Στην ακριβή βενζίνη είμαστε άπιαστοι
Το φταίξιμο στους καταναλωτές λέει το υπουργείο
Φορο-Εφιάλτης
Κεραμίδα στα ακίνητα εισοδήματος
Αργησε 80 χρόνια η Αγορά Παραγωγών
Θεσμός στην Αμερική
Προϋπόθεση η τυποποίηση
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.: απάντηση με αποσιωπήσεις...
Τουρκική απόβαση στις μαρίνες μας
Ψαλίδι στο υπουργείο Οικονομικών
Αναβολή για «The Mall»
80 καταστήματα ΕΛΤΑ κατέβασαν ρολά σε δύο χρόνια
Ρεκόρ εξαγωγών σε ακτινίδια, φράουλες και ροδάκινα
Αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που ζητούν επίδομα ανεργίας