Έντυπη Έκδοση

Ρεκόρ εξαγωγών σε ακτινίδια, φράουλες και ροδάκινα

Μεγάλες αλλαγές στον τομέα των αγροτικών επενδύσεων επιφέρει η παρατεταμένη οικονομική κρίση, αφού ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στις εξαγωγές, παρότι εγγενείς αδυναμίες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έλλειψη ρευστότητας και σταθερού φορολογικού πλαισίου είναι αναχαιτιστικοί παράγοντες.

Φέτος νέα ρεκόρ εξαγωγών καταγράφηκαν κυρίως στα ακτινίδια, τις φράουλες και τα νωπά ροδάκινα, ενώ αυξητική ήταν η τάση και στο ροδάκινο κομπόστα, που είναι προνομιακός τομέας για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με ολλανδικές μελέτες, πιο ελκυστική από τις αναδυόμενες αγορές είναι η Κίνα, στην οποία έχουμε ανοδικές τάσεις στην εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

Αλλες αναδυόμενες αγορές τις οποίες θα έπρεπε να κοιτάξουν πιο προσεκτικά οι Ελληνες παραγωγοί είναι το Χονγκ Κονγκ, η Κορέα και η Σιγκαπούρη.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν για το χώρο του οίνου, κατά την Κεντρική Ενωση Οίνου (ΚΕΟΣΟΕ), οι αγορές της Βραζιλίας, του Μεξικού -που σήμερα αγοράζει κρασί από Ισπανία, Ιταλία και Χιλή-, καθώς και η Πολωνία και η Νιγηρία.

Γύρω στις 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις απ' όλους τους κλάδους ανέπτυξαν εξαγωγική δραστηριότητα την τελευταία διετία εξαιτίας της κρίσης.

Τη χώρα μας έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα Ρώσοι, Γερμανοί, Αμερικανοί με σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, στοχεύοντας στον τομέα της διατροφής, όμως δεν προχώρησαν εξαιτίας των οικονομικών αναταράξεων σε σχέση με το ευρώ και της έλλειψης σταθερού φορολογικού τοπίου.

Το ενδιαφέρον για τον τομέα της διατροφής παραμένει αμείωτο, αφού, σύμφωνα με μελέτη και του Ινστιτούτου Εμπόρων, είναι από τους ελάχιστους τομείς στη χώρα μας που αντέχει ακόμη στους κραδασμούς της κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν προσεγγίσεις κι από άλλους χώρους, π.χ. από την εφοπλιστική κοινότητα, για επενδύσεις στο χώρο της διατροφής.

Νέο διέξοδο, πάντως, φέρνει για τους ελαιοπαραγωγούς, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, και η ζήτηση που υπάρχει για τα αποξηραμένα φύλλα ελιάς. Οι ξένοι έχουν απευθυνθεί σε βιοκαλλιεργητές της Εύβοιας, αφού τα φύλλα ελιάς βράζονται και πίνονται ως τσάι στις ΗΠΑ και την Κορέα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ντράγκι: Δεν άκουσε, δεν είδε ανεργία
Χειρότερα και από χώρες τριτοκοσμικές
Στην ακριβή βενζίνη είμαστε άπιαστοι
Το φταίξιμο στους καταναλωτές λέει το υπουργείο
Φορο-Εφιάλτης
Κεραμίδα στα ακίνητα εισοδήματος
Αργησε 80 χρόνια η Αγορά Παραγωγών
Θεσμός στην Αμερική
Προϋπόθεση η τυποποίηση
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.: απάντηση με αποσιωπήσεις...
Τουρκική απόβαση στις μαρίνες μας
Ψαλίδι στο υπουργείο Οικονομικών
Αναβολή για «The Mall»
80 καταστήματα ΕΛΤΑ κατέβασαν ρολά σε δύο χρόνια
Ρεκόρ εξαγωγών σε ακτινίδια, φράουλες και ροδάκινα
Αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που ζητούν επίδομα ανεργίας