Έντυπη Έκδοση

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

«Αυξήστε τους μισθούς για δυνατή οικονομία»

Εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, τα εργατικά συνδικάτα στη Γερμανία προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, με αίτημα την αύξηση κατά 6,5% των μισθών, τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια.

Σπανίως συμφωνούν οικονομολόγοι και εργαζόμενοι. Αυτή είναι μια από τις ελάχιστες φορές Σπανίως συμφωνούν οικονομολόγοι και εργαζόμενοι. Αυτή είναι μια από τις ελάχιστες φορές Μπορεί το αίτημα να ακούγεται άκαιρο, μετά μάλιστα και την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να βυθίσει και την υγιή γερμανική οικονομία σε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, όμως τα επιχειρήματα των σωματείων ταυτίζονται σε αρκετά σημεία με αυτά των καπιταλιστών οικονομολόγων!

Το κοινό τους σημείο είναι η άποψη ότι η αύξηση των μισθών στη Γερμανία θα βοηθήσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η πρώτη συνάντηση σωματείων-κυβέρνησης έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο, μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Μεγάλο χάσμα»

Ο Φρανκ Μπσίρκε, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Ver.di, ενοχλείται κάθε φορά που ακούει ότι στη Γερμανία τα πράγματα είναι καλά. «Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η εργατική τάξη τη νιώθει αυτή την απειλή» υποστηρίζει στο γερμανικό «Spiegel».

Η δική του συνταγή ενάντια στη «διάβρωση της κοινωνίας», όπως τη χαρακτηρίζει, είναι η αύξηση των μισθών έπειτα από δεκαετίες στασιμότητας.

Στο πλευρό του Μπσίρκε συντάσσονται σχεδόν όλα τα εργατικά σωματεία στη Γερμανία, ανάμεσά τους και το Σωματείο Μετάλλων.

Ο επικεφαλής τους Μέινχαρντ Γκέικεν υποστηρίζει ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση θα συζητηθεί μόνο η αύξηση μισθών.

Αλλωστε, όπως αναφέρει το «Spiegel», η Γερμανία είναι η μόνη οικονομία της Ευρωζώνης που βγήκε αλώβητη από την οικονομική κρίση, με 41 εκατ. εργαζόμενο πληθυσμό, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. και το κυριότερο, με εταιρείες που παρουσιάζουν ρεκόρ κερδών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες

Με τις συλλογικές συμβάσεις 12,5 εκατ. Γερμανών εργαζομένων να λήγουν μέσα στο 2013, το θέμα της αύξησης των μισθών θα αποτελέσει βασικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στις εκλογές του φθινοπώρου.

Ο Θόρστεν Σάφερ-Γκούμπελ, επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο της Εσης, υπερασπίστηκε ξεκάθαρα αυτή την πρόταση λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι για περισσότερο από μία δεκαετία παρέμειναν με παγωμένους μισθούς. Είναι πλέον καιρός να λάβουν μερίδιο στην επιτυχία της οικονομίας».

Ο Στέφεν Μπόφινκερ, οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ, υποστηρίζει ότι «ο Γερμανός εργαζόμενος μπορεί να σώσει την Ισπανία».

Η θεωρία του βασίζεται στο ότι οι χώρες του Νότου δεν θα καταφέρουν να γλιτώσουν από νέες μειώσεις μισθών. Οι Γερμανοί όμως μπορούν να ομαλοποιήσουν την απαραίτητη προσαρμογή με την αύξηση των δικώ τους μισθών.

«Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο άσχημες εναλλακτικές. Είτε θα αυξήσουμε προσωρινά τον πληθωρισμό στη Γερμανία ή την ύφεση στη νότια Ευρώπη» αναφέρει ξεκάθαρα.

Αλλωστε η Γερμανία έχει κερδίσει από το κοινό νόμισμα, κάτι που δεν θα γινόταν εάν σήμερα είχε ακόμη μάρκο. Τα γερμανικά αυτοκίνητα και πλυντήρια θα ήταν 15-20% πιο ακριβά και οι γερμανικές εξαγωγές δεν θα ξεπερνούσαν τα 100 δισ. ευρώ το χρόνο, επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Citigroup.

(Πηγή: Spiegel)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Φουλ Μόντι!
Ή στο κοινοβούλιο ή στη φυλακή ο Καβαλιέρε
«Αυξήστε τους μισθούς για δυνατή οικονομία»
Στη δίνη του ΔΝΤ
Από Ζεζέ... Μίσα
Αφεντικό σε πολυεθνική...
Οι Γάλλοι φορομετανάστες σε νούμερα
Για πρώτη φορά εκλέγουν πρόεδρο οι Τσέχοι
Σκοτώνουν τους δημοσιογράφους όταν «ενοχλούν»
Χάρηκαν Πούτιν και αναλυτές
Αναφορά στον Γκιόλα και τις διαδηλώσεις
Τολμά το ρίσκο
Τρία χρόνια από το σεισμό στην Αϊτή
Φονική γρίπη πλήττει τις ΗΠΑ