Έντυπη Έκδοση

Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ

Στη δίνη του ΔΝΤ

Για να εκτονώσει τη σύγκρουση που σάρωνε πολλές πόλεις, στην Αίγυπτο, ο πρόεδρός της Μοχάμεντ Μούρσι, απέσυρε παράλληλα με το προεδρικό διάταγμα και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο των Αδελφών Μουσουλμάνων σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ το 2012. Το νομοσχέδιο είχε υπογράψει ο πρόεδρος Μούρσι στα «μουλωχτά» για να εξασφαλίσει δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 4,8 δισ. δολαρίων.

Οι Αιγύπτιοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική, αλλά τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται Οι Αιγύπτιοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική, αλλά τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται Η είδηση για την απόσυρση του φορολογικού πέρασε στα ψηλά γράμματα των ΜΜΕ στο ζενίθ του πολιτικού αγώνα κι έτσι έμεινε σε δεύτερο πλάνο ο κοινωνικός. Η πολιτική νίκη των Αδελφών Μουσουλμάνων, δηλαδή η αποδοχή του νέου «Συντάγματος» που συνέταξαν μονομερώς, με ποσοστό συμμετοχής που δεν ξεπέρασε το 33%, όχι μόνο δεν πανηγυρίστηκε, αλλά έφερε εντάσεις, ρωγμές και διασπάσεις μέσα στο ισλαμικό κίνημα στην Αίγυπτο. Γιατί το ποσοστό αυτό θύμισε τις εποχές του δικτάτορα Μουμπάρακ, όταν οι πολίτες εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους με αποχή από τις εκλογές, κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την καθοδική πορεία της συμμετοχής στις εκλογές.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουμπάρακ το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 63%, ρεκόρ για την Αίγυπτο. Στις προεδρικές, που έγιναν πέρσι τον Ιούνιο, έπεσε στο 47% και τώρα στο δημοψήφισμα μόλις άγγιξε το 33%. Και μάλιστα, αν η αντιπολίτευση ττηρούσε ην αρχική της στάση για αποχή, το ποσοστό αυτό δεν θα ξεπερνούσε το 20%. Η «νίκη» των Αδελφών Μουσουλμάνων και των συμμάχων τους Σαλαφιστών -που διασπάστηκαν πρόσφατα σε δύο κόμματα- θα ήταν πύρρειος.

Νέα ισορροπία

Η αλαζονεία της ελίτ, η χρήση των δυνάμεων καταστολής, των τραμπούκων και του στρατού εναντίον των πολιτών και οι βίαιες συγκρούσεις, που ακολούθησαν και κατέληξαν στην πυρπόληση 27 γραφείων των Αδελφών Μουσουλμάνων, έφεραν νέα ισορροπία δυνάμεων στην κοινωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στην Αίγυπτο, η αντιπολίτευση απορρόφησε μικρό μέρος των δυσαρεστημένων, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια. Επισήμαναν ότι το άνοιγμα του κοινωνικού μετώπου μπορεί να φέρει στην αντιπολίτευση μεγαλύτερο μέρος των δυσαρεστημένων.

Μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος, η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων άνοιξε πάλι την πύλη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στην Αίγυπτο, οι διαπραγματεύσεις μάλλον δεν θα τελειώσουν πριν από τις 25 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια η αιγυπτιακή επανάσταση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ. Ανάσα χρόνου και χρήματος έδωσε στην αιγυπτιακή κυβέρνηση το Κατάρ, παραχωρώντας της δάνειο ύψους 2 δισεκατομμύριων δολαρίων. Η κυβέρνηση και το Κατάρ γνωρίζουν ότι η αποδοχή των όρων του ΔΝΤ αυτή την περίοδο θα φέρει κοινωνική οργή, που δεν μπορεί εύκολα να συγκρατηθεί από τον αδύναμο μηχανισμό καταστολής που διαθέτει τώρα η Αίγυπτος.

Το φορολογικό

Το φορολογικό νομοσχέδιο περιελάμβανε αυξήσεις φόρων, τιμών, τελών, χαρτοσήμων για τη χορήγηση αδειών σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως μέρος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο. Περιελάμβανε ακόμα αυξήσεις στο φόρο επί των πωλήσεων στα τσιγάρα κατά 50%, στην μπίρα κατά 200%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 150% και κατά 25% αυξήσεις στο φόρο στα ανθρακούχα νερά και ποτά. Επίσης αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και οικιακού φυσικού αερίου.

Σε όλες τις πλατείες και συγκεντρώσεις, δίπλα στα πολιτικά συνθήματα οι πολίτες φωνάζουν για ψωμί, κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτικές ελευθερίες. Ο κοινωνικός αυτός χαρακτήρας των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων υποβαθμίστηκε από το πολιτικό σκηνικό. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, στην επόμενη αναμέτρηση με την κυβέρνηση μάλλον θα κυριαρχήσει το κοινωνικό στοιχείο έναντι του πολιτικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Φουλ Μόντι!
Ή στο κοινοβούλιο ή στη φυλακή ο Καβαλιέρε
«Αυξήστε τους μισθούς για δυνατή οικονομία»
Στη δίνη του ΔΝΤ
Από Ζεζέ... Μίσα
Αφεντικό σε πολυεθνική...
Οι Γάλλοι φορομετανάστες σε νούμερα
Για πρώτη φορά εκλέγουν πρόεδρο οι Τσέχοι
Σκοτώνουν τους δημοσιογράφους όταν «ενοχλούν»
Χάρηκαν Πούτιν και αναλυτές
Αναφορά στον Γκιόλα και τις διαδηλώσεις
Τολμά το ρίσκο
Τρία χρόνια από το σεισμό στην Αϊτή
Φονική γρίπη πλήττει τις ΗΠΑ