Έντυπη Έκδοση

Οι κάλπες της αγωνίας

Τέταρτη οικονομία της Ευρώπης, τρίτη της ευρωζώνης και έβδομη παγκοσμίως, η χώρα του Δάντη γλιτώνει την κόλαση χάρη στο ζηλευτό τουρισμό της -πάνω από 42 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο- και τις εξαγωγές της. Αντιπροσωπεύει το 16% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και ωστόσο, στην παραοικονομία την υποσκελίζουν μόνο η Ελλάδα και το Μεξικό. Εχει ένα κολοσσιαίο δημόσιο χρέος, που ξεπερνά το 123% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το ελληνικό. Το 2011, επί της κεφαλής του λαού έπεσαν δύο πακέτα λιτότητας: ένα τον Ιούλιο ύστερα από τηλεφώνημα της Μέρκελ (Αντί-Στίξεις, 17/9/2011) και ένα το Σεπτέμβριο με πιέσεις της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Μέτρα φορομπηχτικά και περικοπές.

Το εκλογικό τοπίο στο μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης, την Ιταλία, ξεκαθάρισε επιτέλους. Ο Μάριο Μόντι, αυτός ο «εξωγήινος της πολιτικής», θα μετάσχει στις εκλογές του Φεβρουαρίου επικεφαλής συνασπισμού κεντρώων κομμάτων. Ο πρώην τραπεζίτης, πρόεδρος της Κομισιόν και νυν απερχόμενος πρωθυπουργός, μπορεί να είναι και... ερχόμενος, καθώς έχει ήδη τις ευλογίες του Βατικανού, των εργοδοτών και του επιχειρηματικού κόσμου γενικότερα. Ανακοίνωσε τη συμμετοχή του δίχως να μασήσει τα λόγια του: παρά τη δυσπραγία του λαού, θα υπάρξουν και άλλα «επώδυνα, πλην αναγκαία» μέτρα για την έξοδο από την κρίση. Στην εκλογική κονίστρα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι που καλπάζει με πάνω από 33% στις δημοσκοπήσεις και οι Πολίτες της Ελευθερίας, του Μπερλουσκόνι που επανακάμπτει με, πρόσφατες καταδίκες για φοροδιαφυγή και κατηγορίες για εξώθηση ανηλίκων σε πορνεία. Σε συνεργασία με την πνιγμένη στα σκάνδαλα Λέγκα του Βορρά κατέρχεται ο «καβαλιέρε», χωρίς να διεκδικεί πρωθυπουργικό θώκο. Κάνει ωστόσο λόγο για το υπουργείο των Οικονομικών, αν κατισχύσουν το κόμμα του και οι εταίροι του. Ο αποκλεισμός του από την πρωθυπουργία ήταν άλλωστε όρος που έθεσε ο αρχηγός της Λέγκας, ο Ρομπέρτο Μαρόνι. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, έχει στις δημοσκοπήσεις 14%, με πρόγραμμα και θέσεις... ανεξιχνίαστα! Οι προβλέψεις δύσκολες, καθώς και συνεργασίες θα υπάρξουν και συμμαχίες θα γίνουν. Ολοι διαγκωνίζονται να πάρουν όσο γίνεται μεγαλύτερη μερίδα του 40% που είναι οι αναποφάσιστοι. Πάνω από όλα όμως, σημασία έχει σε ποια κατάσταση οδηγείται στην κάλπη η Ιταλία.

*Η αγοραστική δύναμη και η ποιότητα της διαβίωσης των Ιταλών έφτασαν στα επίπεδα του 1997. Ο τεχνοκράτης Μόντι εξαγγέλλει και «αναπτυξιακά μέτρα», όπως φορολογικές ελαφρύνσεις -κίνητρα για επενδύσεις-, αλλά η μεσαία τάξη, ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, χειμάζεται. Από το 2007 ξεπέρασαν τις 6.000 τα λουκέτα σε επιχειρήσεις στον πλούσιο Βορρά. Το δημόσιο χρέος ήταν από το 1991 στο 100% του ΑΕΠ χωρίς κανένα πρόβλημα. Επί δύο δεκαετίες η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν σχεδόν μηδενική, εδώ και 15 χρόνια δεν ξεπερνά το 0,75%, αλλά ο προϋπολογισμός, ώς το 2008, είχε πρωτογενές πλεόνασμα και η χώρα δεν υπέφερε όσο άλλες στην ευρωζώνη. Παρά το ότι είναι η 6η βιομηχανική δύναμη παγκοσμίως, το 2005 εμφανίζει έλλειμμα και στο εμπορικό της ισοζύγιο. Ενδεχόμενη κατάρρευση της Ιταλίας τρομοκρατεί την ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που και η Ισπανία παραπαίει.

Ο tempora!

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 76 ετών, που κάπως θυμίζει και τύπους της Κομέντια ντελ Αρτε, θήτευσε περίπου δυο δεκαετίες στην εξουσία. Το σημαντικότερο επίτευγμά του είναι πως σε αυτά τα χρόνια πενταπλασιάστηκε η περιουσία του. Ο μπερλουσκονισμός αφήνει μια ετοιμοθάνατη οικονομία που, αν γονατίσει, το βάρος της δεν θα μπορέσει να το αντέξει ο «σωστικός μηχανισμός» EFSF. Αν προσφύγει εκεί, ακόμα και το ΔΝΤ θα χρειασθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να συμβάλει...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Αντι-Στίξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Φουλ Μόντι!
Ή στο κοινοβούλιο ή στη φυλακή ο Καβαλιέρε
«Αυξήστε τους μισθούς για δυνατή οικονομία»
Στη δίνη του ΔΝΤ
Από Ζεζέ... Μίσα
Αφεντικό σε πολυεθνική...
Οι Γάλλοι φορομετανάστες σε νούμερα
Για πρώτη φορά εκλέγουν πρόεδρο οι Τσέχοι
Σκοτώνουν τους δημοσιογράφους όταν «ενοχλούν»
Χάρηκαν Πούτιν και αναλυτές
Αναφορά στον Γκιόλα και τις διαδηλώσεις
Τολμά το ρίσκο
Τρία χρόνια από το σεισμό στην Αϊτή
Φονική γρίπη πλήττει τις ΗΠΑ