Έντυπη Έκδοση

Σε κρίση και η Ιατρική της Εργασίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΣΤΕΛΙΟ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

«Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας πλαισιωμένες από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Φτωχοδιάβολοι,  ακροβάτες  στις σκαλωσιές της κρίσης. Αιωρούμενες, χωρίς δίχτυ ασφαλείας,  ζωές. Αντιπαροχές  στο Μνημόνιο Φτωχοδιάβολοι, ακροβάτες στις σκαλωσιές της κρίσης. Αιωρούμενες, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ζωές. Αντιπαροχές στο Μνημόνιο Αυτέ που θα ασχολούνται με την ελάττωση αν όχι εξάλειψη των βλαπτικών για την υγεία παραγόντων του χώρου εργασίας και την προσαρμογή της εργασίας στον άνθρωπο, με σκοπό την ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία». Μιλάμε με τον Στέλιο Κωστόπουλο, διευθυντή του τμήματος Ιατρικής της Εργασίας και του τομέα Δημόσιας Υγείας στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, τομείς μοναδικοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

- Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές;

«Για το συνεχή έλεγχο των επιχειρήσεων σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων υπεύθυνος φορέας είναι η υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας. Ωστόσο, ακόμα και πριν από την οικονομική κρίση οι υπηρεσίες αυτές έπασχαν τόσο από έλλειψη προσωπικού όσο και από κατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα το έργο τους να είναι μικρό απέναντι στις υποχρεώσεις».

- Σήμερα πώς είναι;

«Τώρα με την κρίση, η κατάσταση θα πρέπει να είναι τραγική».

- Μπορεί να βρει το δίκιο του ο Ελληνας εργαζόμενος;

«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, χρειάζεται αντοχή και πίστη».

- Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα από τους χώρους εργασίας;

«Ελάχιστοι εργοδότες θα πάρουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αφού μεγάλος αριθμός κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να λάβουν μέτρα, καθώς πλήττονται οικονομικά. Υπάρχουν όμως και πολλές επιχειρήσεις που προφασίζονται την κρίση για να μη λάβουν μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».

- Κουράγιο για διεκδικήσεις υπάρχει;

«Καθώς οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλέον αλλάξει, η δύναμη και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, των σωματείων και των συνδικάτων έχουν μειωθεί. Αυτές τις μέρες, εκείνο που απασχολεί τον εργαζόμενο δεν είναι η υγιεινή και η ασφάλεια, ούτε η υγεία του, αλλά η επιβίωσή του, ενώ παράλληλα διακατέχεται από ανασφάλεια και φόβο μη χάσει τη δουλειά του».

- Υπάρχουν ασθένειες της κρίσης;

«Είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν φαινόμενα όπως Bernaut (επαγγελματική εξουθένωση), mobbing (ψυχολογική και σωματική βία που εξασκεί ο εργοδότης στον εργαζόμενο). Ολη αυτή η κατάσταση θα φέρει άγχος και εργασιακό στρες στον εργαζόμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία του (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνους κ.λπ.)».

- Η σημερινή ανεργία;

«Εχει διαφορετική μορφή από την ανεργία πριν από την κρίση και είναι πιο καταστροφική στο ίδιο το άτομο, στην οικογένεια και την κοινωνία».

- Η λαίλαπα αυτή θυμίζει εικόνες πολέμου...

«Ακριβώς, παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα, οικογένειες να μένουν χωρίς στέγη, χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, ο άνεργος βιώνει τις συντριπτικές επιπτώσεις που προκαλεί η ανεργία στην υγεία του, δημιουργείται απογοήτευση, απελπισία και χάνεται το μεγαλύτερο όπλο που έχει ο άνθρωπος, η ελπίδα. Ολη αυτή η κατάσταση έχει να επιφέρει πολλά δεινά στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου».

- Τι έχετε καταγράψει;

«Αυξάνονται οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και όλες οι σωματικές και ψυχοσωματικές ασθένειες που επιφέρουν. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί, λόγω διάλυσης του κράτους πρόνοιας, και η οικονομική εξαθλίωση. Το βάρος αυτό θα πρέπει να το σηκώσουν μεγάλα οργανωμένα συγκροτήματα υγείας και αυτά είναι τα νοσοκομεία, που οφείλουν να κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο βοηθούμενα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς».

Παραμύθια της Σάσας

«Γυμνός είναι ο καλός αφηγητής. Με τα λόγια του και μόνο, και με τη φωνή του πρέπει να μπορεί να σε γοητεύει ανά πάσα στιγμή. Αλλιώς είναι κάτι άλλο, πάντως όχι παραμυθάς».

Είναι η τρίτη χρονιά, που η αφηγήτρια και ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη συνεχίζει τα σεμινάριά της για την Τέχνη της Αφήγησης στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, τηλ. 210-3418550, αφού τις δύο προηγούμενες χρονιές σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία. Εως τις 12 Μαρτίου, μας μυεί στη μουσικότητα, την ουσία και την τεχνική της αφήγησης.

«Νοσεί» το Σπήλι

Πάνω από τριάντα χωριά, ορεινά και παραθαλάσσια, καλύπτει το Κέντρο Υγείας στο Σπήλι, στα νότια του Νομού Ρεθύμνου Κρήτης, το οποίο λειτουργεί, σύμφωνα με κατοίκους, με δύο γιατρούς και δύο νοσοκόμες.

Οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων αναγκάζονται πολλές φορές να ταξιδεύουν στο Ρέθυμνο, όπως καταγγέλλουν, για να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο της πόλης.

Παρά τα συνεχή υπομνήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς το υπουργείο Υγείας, στο Κέντρο Υγείας μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια κατάσταση.

Ιατρομάντεις και μάγισσες

Από τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση των Ελλήνων αντλεί την έμπνευση και το θέμα το φετινό ημερολόγιο της Ascent.

Οι προσεγμένες εκδόσεις ιατρικού πολιτισμού διά του ακαταπόνητου και πολυγραφότατου ιατρού, ιστορικού και λαογράφου Γεράσιμου Ρηγάτου μάς προσφέρουν σελιδοδείκτες αρχαιογνωσίας. Με ποιητική μυθολογική και ετυμολογική χάρη: ο Μελάμπους ο ποιμένας, ο Αμφιάραος και ο Πολύιδος οι ιατρομάντεις, ο ημίθεος Αρισταίος, η Εκάτη η μάγισσα κ.ά.. Τότε που υπήρχαν «θεοί, ημίθεοι και μυθικοί ήρωες στην αρχαία ελληνική ιατρική».Τηλ.: 2107213225

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Δημόσιο: η εξίσωση που διώχνει τους άξιους
Και το ψωμί ψωμάκι
Τρύπια βάρκα η συγχώνευση των αγροτικών οργανισμών
Υπουργείο για θεριακλήδες
Μασάει η κατσίκα ΦΠΑ
ΚΡΗΤΗ: βρήκαν δουλειά στο 18χρονο μαθητή που έδιωξαν οι γονείς του
Απάνθρωπη φυλάκιση νεφροπαθούς
Τα διόδια που... καίνε
Διαμαρτυρία για τη δίκη των οδηγών στο σταθμό των Μαλγάρων
Παραμύθια της Σάσας
«Νοσεί» το Σπήλι
Ιατρομάντεις και μάγισσες
Καρκινοβατούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις
Ξάνθη: η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολύτεκνο
Το ΣτΕ νομιμοποίησε τον Καλλικράτη
Χωρίς γιατρούς και ρευστό ο ΕΟΠΥΥ
Σπρώχνουν έξω φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές
Ο ΕΟΦ, η πολυφαρμακία και άλλες ιστορίες...
Μάρτυρες-κλειδιά για το «παραδικαστικό Νο 2»
Τα 400 στρέμματα, ο Ρέστης και το Commercial Mall