Έντυπη Έκδοση

Για πρώτη φορά εκλέγουν πρόεδρο οι Τσέχοι

Τον νέο τους πρόεδρο καλούνται να επιλέξουν οι Τσέχοι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, σε μια εκλογή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την Πράγα έπειτα από δέκα χρόνια κυριαρχίας του ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ ο δεύτερος γύρος, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου. Εννέα υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο του τσεχικού λαού, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας υπουργός, δύο γερουσιαστές, τρεις γυναίκες και ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Φραντς που έχει προκαλέσει αίσθηση με τα ολόσωμα τατουάζ του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον αριστερό Μίλος Ζέμαν και τον κεντροδεξιό (πρώην κομμουνιστή) Γιαν Φίσερ, με τον Ζέμαν να συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο. Οποιος κι αν εκλεγεί στην προεδρία, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η εποχή του Βάτσλαβ Κλάους, του προέδρου που κατηγορήθηκε ότι κράτησε όμηρο την Ε.Ε. μπλοκάροντας για μήνες τη Συνθήκη της Λισαβόνας, φτάνει στο τέλος της.

Ο γνωστός για το τραχύ και προκλητικό του ύφος Κλάους, που εξελέγη από την τσεχική Βουλή για δύο διαδοχικές πενταετείς θητείες, είχε πάρει τα ηνία από τον ηγέτη της Βελούδινης Επανάστασης και πρώτο πρόεδρο της χώρας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, Βάτσλαβ Χάβελ. Η τσεχική Βουλή αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2012 ότι ο πρόεδρος της χώρας θα εκλέγεται πλέον με άμεση καθολική ψηφοφορία, καθώς η επανεκλογή Κλάους του 2008 είχε ευρέως θεωρηθεί αποτέλεσμα χονδροειδούς πολιτικού παζαριού. (Πηγές: Γαλλικό-Ρόιτερ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τσεχία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Φουλ Μόντι!
Ή στο κοινοβούλιο ή στη φυλακή ο Καβαλιέρε
«Αυξήστε τους μισθούς για δυνατή οικονομία»
Στη δίνη του ΔΝΤ
Από Ζεζέ... Μίσα
Αφεντικό σε πολυεθνική...
Οι Γάλλοι φορομετανάστες σε νούμερα
Για πρώτη φορά εκλέγουν πρόεδρο οι Τσέχοι
Σκοτώνουν τους δημοσιογράφους όταν «ενοχλούν»
Χάρηκαν Πούτιν και αναλυτές
Αναφορά στον Γκιόλα και τις διαδηλώσεις
Τολμά το ρίσκο
Τρία χρόνια από το σεισμό στην Αϊτή
Φονική γρίπη πλήττει τις ΗΠΑ